Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Genunchierele: utile sau nu in gonartroza

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 21 ianuarie 2021 Ultima actualizare: 14 aprilie 2021

Genunchierele nu sunt dispozitive destinate exclusiv pacientilor cu probleme, ci si persoanelor sanatoase care sunt implicate in activitati care presupun presiune pe genunchi. Poate fi vorba atat despre serviciu, cat si despre practicarea unui sport sau despre alergare.

In afara de pacientii care sufera de gonartroza, sunt si alte categorii de persoane care pot beneficia de pe urma folosirii genunchierelor. De exemplu cei care lucreaza in gradinarit, cei care pun parchet, dar si persoanele care au inaintat in varsta si ai caror genunchi incep sa se degenereze din punct de vedere fiziologic. Genunchierele sunt foarte utile si persoanelor supraponderale sau acelora al caror mers este deformat, pentru deplasarea pe distante mai lungi (eventual pe teren accidentat), pentru urcatul sau coboratrea scarilor. Indiferent care este motivul purtarii genunchierelor, cel mai bine ar fi sa consultati un specialist pentru sfaturi inainte de a la achizitiona.

genunchiere-utile-sau-nu-gonartroza

Cand se recomanda purtarea de genunchiere?

Pacientii care sufera din cauza unor afectiuni precum gonartroza sau artrita, cei care au avut neplaceri din cauza intinderii sau ruperii ligamentelor, dar si aceia care se recupereaza dupa o interventie chirurgicala in zona genunchiului, sunt sfatuiti sa poarte o genunchiera specifica pe parcursul intregii zile. Genunchiera respectiva va fi aleasa in functie de afectiunea fiecarui pacient de catre medicul specialist. De cele mai multe ori, genunchierele de acest fel pot fi usor mascate sub imbracaminte.

In functie de rolul pe care il au, genunghierele pot fi de mai multe feluri: de sustinere, ortopedice, din neopren elastic sau materiale hipoalergenice, pivotante sau care contin magneti. Este important de retinut faptul ca persoanele care au suferit deja o leziune la nivelul genunchiului, indiferent daca este una ligamentara sau o degradare artrozica, trebuie sa foloseasca orteze. Un alt aspect care trebuie avut in vedere este acela ca nici ortezele si nici genunchierele nu pot tine locul exercitiilor care urmaresc sa creasca puterea si controlul muscular. Sunt exercitii menite sa asigure o mai buna stabilitate a articulatiei si a zonei care o inconjoara, ajutand in acest fel la prevenirea eventualelor accidentari.

Pentru pacientii care sufera de gonartroza, genunchierele sunt importante pentru ca ajuta la stabilizarea articulatiei si reprezinta o siguranta suplimentara in timpul mersului. De asemenea, genunchierele asigura caldura si imbunatatesc circulatia locala la nivelul genunchiului.

Ce este gonartroza?

Gonartroza este afectiunea care presupune o degradare lenta si progresiva a cartilajului articular al genunchiului. Este o boala care afecteaza mai des persoanele de sex feminin, pe cele supraponderale si pe cele mai in varsta. In cele mai multe situatii, gonartroza afecteaza in egala masura ambii genunchi ai pacientului. In general, boala are un caracter ireversibil. Cu toate acestea, exista cazuri speciale in care medicul ortoped poate sa incetineasca sau chiar sa opreasca dezvoltarea gonartrozei. Printre principalele simptome ale gonartrozei se numara durerile resimtite la nivelul articulatiei in timpul mersului, deformarea ei si limitarea progresiva a mobilitatii genunchiului. Exista si cazuri severe, in care forma genunchilor se modifica , devenind usor curbati.

In prima faza, caracterul durerii este unul mecanic, fiind resimtita in timpul deplasarii si ameliorandu-se in perioada de repaus. Odata cu evolutia bolii, caracterul durerii devine permanent, aceasta putand fi resimtita inclusiv atunci cand pacientul se odihneste. Cei mai multi dintre pacienti sustin ca, la debutul bolii, puteau duce la bun sfarsit sarcinile din fiecare zi. Pe de-o parte pentru ca durerile nu sunt atat de intense, pe de alta parte pentru ca le puteau calma prin administrarea de medicamente antiinflamatoare. In urmatoarea faza a bolii, activitatile cotidiene ajung sa fie din ce in ce mai greu de executat iar pacientii se vad obligati sa renunte la ele. In unele situatii, atunci cand este nevoie ca totusi sa se deplaseze, persoanele cu gonartroza sunt nevoite sa suporte durerea provocata astfel.

Cat de utile sunt genunchierele in gonartroza?

Genunchierele, asa cum amintit anterior, au mai multe functii. Cele destinate sustinerii articulatiei genunchiului sunt recomandate pentru uz zilnic si asigura o compresie moderata. Genunchiera are rolul de a reduce umflaturile si de a preveni amplificarea simptomelor in situatia unei articulatii afectate. De asemenea, genunchierele asigura un bun suport atat pentru incheieturi cat si pentru muschii slabiti sau traumatizati. Persoanele care sufera de gonartroza necesita genunchiere realizate din materiale ce permit ventilarea transpiratiei, care asigura suport durabil si confort.

In situatia pacientilor afectati de gonartroza, genunchiul trosneste atunci cand este solicitat; se intampla in special in timpul executarii miscarilor de indoire sau de indreptare. Pacientii care nu merg la timp la medicul ortoped risca agravarea bolii. Genunchiul se poate umfla si poate deveni din ce in ce mai rigid, din ce in ce mai putin mobil. Unul dintre efectele durerii si al rigiditatii poate sa fie aparitia schiopatatului. In cazul in care aveti nevoie de o genunchiera, ideal este sa urmati pasii pe care vi-i recomanda medicul. De cele mai multe ori este vorba despre un examen clinic si mai multe teste care sa releve cat de mobila si de functionala este articulatia. Se poate sa fie nevoie de o radiografie, de o tomografie computerizata sau de un RMN.

In functie de stadiul bolii sau de varsta pacientului, poate fi nevoie chiar de intervenirea pe cale chirurgicala pentru a trata problemele. Pe de alta parte, tratamentul poate sa presupuna pierderea in greutate si adaptarea la un stil de viata sanatos. Genunchierele sunt extrem de utile pacientilor care au nevoie sa reduca presiunea pe genunchi, insa acestia trebuie sa foloseasca si medicamentele prescrise si sa respecte programul de exercitii de fizioterapie.