Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Glezna umflata - cauze si remedii

Glezna umflata - cauze si remedii

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 24 octombrie 2023 Ultima actualizare: 9 iulie 2024

Daca zi de zi aveti activitati care presupun stat prelungit in picioare sau aveti activitati sedentare cu perioade lungi petrecute pe scaun la birou, cu siguranta ati avut zile cu...glezne umflate. Glezna este articulatia care, impreuna cu oasele piciorului, formeaza partea scheletului, responsabila de echilibrul si postura corpului atat pe perioada activitatilor statice, cat si a celor dinamice; sprijina greutatea intregului corp. Glezna trebuie sa fie stabila pentru a putea sustine greutatea corpului de 1, 5 ori in timpul mersului si de de 8 ori in timpul alergatului.

Anatomia gleznei

Glezna este formata din oase si articulatii, ligamente si tendoane, muschi, nervi si vase de sange. Oasele care intra in componenta articulatiei gleznei sunt: tibia (fluierul piciorului, in termeni populari), fibula sau peroneul - osul mai subtire al gambei, talusul - osul mic pozitionat intre calcaneu (osul calcaiului) si oasele gambei (peroneu si tibie).

Ligamentele sunt benzi de tesut care conecteaza oasele intre ele: ligamentul deltoid conecteaza tibia la talus si calcaneu, iar ligamentele talofibulare conecteaza fibula la talus. Ligamentele contribuie la stabilizarea gleznei, prevenind miscarile excesive care ar putea produce leziuni.

Tendoanele sunt benzi de tesut care conecteaza muschii cu oasele: tendonul lui Ahile conecteaza muschiul gastrocnemius (muschiul gambei cel mai vizibil) la calcaneu si tendoanele extensorilor, care permit miscarea degetelor de la picioare. Tendoanele, transmit forta generata de muschi la oase, permitand miscarea gleznei.

Pe partea interioara a gleznei este un canal ingust: tunelul tarsian prin care trec nervul tibial posterior, artera tibiala posterioara si venele tibiale posterioare. Tunelul tarsian este inconjurat de o serie de structuri osoase si tendinoase. Nervul tibial posterior este responsabil cu inervatia senzitiva si motorie a piciorului, iar artera si venele tibiale posterioare furnizeaza sange.

Glezna umflata- cauze si afectiuni asociate

Gleznele umflate, in majoritatea cazurilor, nu sunt ”bagate in seama” sau sunt puse pe baza statului prelungit in picioare sau a mersului pe jos pe distante lungi. Dar sunt si situatii in care glezna umflata poate fi un semn al unei afectiuni mai mult sau mai putin complexa.

Cauzele principale ce duc la glezna umflata sunt:

Edemul - acumulare de lichide in afara vaselor de sange. Se poate manifesta la o glezna sau la ambele glezne si poate fi insotit si de umflarea mainilor sau picioarelor.

Traumatismul la nivelul gleznei - poate duce la glezna umflata insotita sau nu de vanatai si durere.

Sarcina - edem de sarcina - retentia de fluide din sarcina duce la cresterea presiunii din vasele de sange periferice ceea ce determina trecerea lichidului in afara vaselor de sange si la aparitia gleznelor umflate.

Hainele stramte - pot ingreuna circulatia sangelui, ceea ce va duce la glezne umflate.

Alimentatia - consumul excesiv de alimente bogate in grasimi si sare si consumul de alcool contribuie la aparitia gleznelor umflate.

Stilul de viata - sedentarismul este una din cauzele principale ale gleznelor umflate.

Bolile hepatice, bolile cardiovasculare si renale sunt cauze ale gleznelor umflate.

Insuficienta venoasa - circulatia periferica este incompleta ceea ce duce la acumulare de lichid in afara vaselor de sange deci la aparitia gleznei umflate.

Tratamentele medicamentoase - unele tratamente hormonale, antiinflamatoare sau antihipertensive pot prezenta reactii adverse precum glezna umflata.

Alte afectiuni asociate cu glezna umflata sunt:

  • Tromboza venoasa profunda;
  • Artrita;
  • Guta;
  • Preeclampsia;
  • Insuficienta renala;
  • Insuficienta cardiaca;
  • Ciroza hepatica;
  • Filarioza (boala cu ingrosarea anormala a unor regiuni corporale, in special a membrelor inferioare)

Glezna umflata- remedii si metode de tratament

In functie de cauza care a determinat aparitia gleznei umflate se pot lua diferite masuri:

  • ajustarea tratamentului bolii principale care are ca urmari aparitia edemului la nivelul gleznelor;
  • corectarea stilului de viata si a alimentatiei.

Sunt situatii in care sunt recomandate medicamentele diuretice pentru gestionarea gleznelor umflate, dar sunt si situatii in care solutia este data de interventia chirurgicala asupra gleznei umflate.

Pana la solutiile de mai sus, persoanelor care se confrunta frecvent cu glezne umflate le este recomandat sa monitorizeze si sa corecteze factorii ce tin de alimentatie (consumati fasole verde, dovleac, struguri, sfecla, patrunjel, sparanghel, ananas, usturoi si praz) si de stilul de viata.

Glezna umflata - complicatii si riscuri

Daca gleznele umflate sunt o urmare a unei afectiuni cronice, pot aparea complicatii precum ulceratiile pielii care, netratate corespunzator, se pot infecta. Ulcerele se dezvolta ca urmare a unor perioade lungi in care sangele nu a circulat corespunzator in anumite zone. Odata aparute leziunile / ulceratiile, durata de vindecare este destul de lenta, mai ales daca fluxul de sange este restrictionat.

In situatia in care gleznele se umfla ca urmare a formarii cheagurilor de sange la nivelul membrelor inferioare, trebuie monitorizat pacientul, deoarece aceste cheaguri pot duce la tromboza venoasa superficiala si tromboza venoasa profunda.

Cheagurile de sange ar putea ajunge la inima, creier sau plamani, ceea ce pune viata pacientului in pericol.

Sfaturi pentru preventie

Umflarea gleznelor poate fi prevenita urmand cativa pasi simpli:

  • Folositi ciorapi de compresie;
  • Consumati 8-10 pahare de apa pe zi;
  • Cand este posibil mentineti picioarelor in pozitie ridicata, mai sus de nivelul inimii;
  • Reduceti consumului de alcool;
  • Efectuati exercitii fizice in mod constant si sustinut pentru imbunatatirea circulatiei;
  • Daca sunteti supraponderali sau obezi incercati sa scadeti in greutate.

Apelati la medic in urmatoarele situatii: vi se umfla glezna brusc ca urmare a unui traumatism, umflatura devine dureroasa, daca vi se schimba culoarea pielii sau daca pielea este rece. De asemenea recomandarea de a merge la medic se pastreaza si in cazul pacientilor cu istoric de boli renale sau cardiovasculare in situatia in care umflarea gleznei este insotita de febra, de cresterea in dimensiuni a edemului, dificultati de respiratie si durere in piept.