Totul despre hernie: tipuri, simptome si metode de tratament
Unele studii arata ca hernia afecteaza intre 4 si 12 % dintre romani, cel mai frecvent manifestandu-se la copii (herniile congenitale) si la persoanele in varsta (din cauza slabirii peretelui muscular).
Ce este hernia?
Hernia este o afectiune definita de deplasarea unui organ din cavitatea lui peritoneala printr-o zona slabita a peretelui abdominal. Este o boala care, cu cat este diagnosticata mai din timp, cu atat scade si riscul unei posibile complicatii – foarte grave in unele cazuri.
Tipuri de hernie
Herniile se clasifica in functie de zona organismului la nivelul careia se manifesta. Astfel, hernia poate fi inghinala (forma cea mai frecventa), femurala (localizata la baza coapsei), ombilicala si epigastrica(localizata deasupra ombilicului).
Hernia inghinala
Acest tip de hernie se manifesta atunci cand o parte din tesutul intestinal trece prin straturile slabite ale muschilor de la nivelul abdomenului si genereaza o umflatura. Pacientii cu hernie inghinala pot avea dureri mari, in special cand tusesc, cand sunt nevoiti sa se aplece sau cand trebuie sa ridice o greutate. Nefiind foarte periculoasa, multe persoane nu se trateaza; insa nu este o afectiune care sa treaca de la sine si, daca se agraveaza, poate complica serios starea de sanatate a pacientului.
Hernia ombilicala
Este un tip de hernie care afecteaza multe persoane, insa nu este foarte periculoasa. Se manifesta in cazul pacientilor al caror intestin gros se deplaseaza prin spatiul pe unde trecea inainte de nastere cordonul ombilical, trecand de peretele abdominal. De cele mai multe ori, pacientii cu hernie ombilicala sunt copii, insa poate sa se manifeste si in cazul adultilor. De cele mai multe ori se vindeca de la sine in primii ani de viata, insa atunci cand persista la pacientul adult trebuie intervenit chirurgical.
Hernia femurala
Este o forma rara de hernie, care conform unor statistici se manifesta aproximativ la unul din 20 de pacienti cu hernie. Spre deosebire de hernia inghinala, care este mai frecventa in cazul barbatilor, hernia femurala apare mai mult in cazul femeilor si mai ales al celor in varsta. Este un tip de hernie rar intalnita in cazul copiilor si care poate fi observata ca o umflatura dureroaza la nivelul abdomenului sau in partea superioara a coapsei.
Hernia epigastrica
Este situata deasupra buricului, in partea de jos a cutiei toracice si genereaza o protuberanta de dimensiuni mici (aproximativ de marimea unei mingi de golf) in zona dintre coaste si ombilic. In cele mai multe situatii, hernia epigastrica este o consecinta a unui defect congenital, a unei slabiciuni din tesutul conjunctiv sau a muschilor abdominali. Este un tip de hernie care apare de cele mai multe ori la nastere.
Simptome ale herniei
Cele mai comune simptome ale herniilor sunt aparitia unor umflaturi sau proeminente dureroase, durere la nivelul abdomenului, in zona lombara, femurala sau inghinala. Durerile pot fi mai accentuate atunci cand pacientul depune efort, iar in situatia herniilor mai complicate poate fi vorba inclusiv despre varsaturi.
Dupa ce au fost efectuate investigatii imagistice si un examen clinic general, medicul poate sa determine gravitatea herniei in cauza. Atunci cand hernia este una simpla, pe care medicul o poate repozitiona, pacientul poate sa mai astepte inainte sa se apeleze la interventia chirurgicala. In situatia unei hernii complicate, daca se ajunge pana la starngularea acesteia, urmarile pot fi extrem de periculoase. Daca nu se intervine urgent chirurgical, pacientul poate muri.
Cauzele herniei
Efortul fizic si felul in care s-a dezvoltat zona inghino-femurala sunt principalii factori care pot duce la aparitia unei hernii. Este o afectiune care, tocmai din cauza efortului fizic mai mare, se manifesta mai mult in cazul barbatilor. Odata cu depasirea varstei de 50 de ani, elasticitatea fibrelor musculare de la nivelul peretelui abdominal se diminueaza iar riscul aparitiei unei hernii poate sa creasca. Tusea cronica sau cancerul pot fi printre cauzele care sa genereze hernie.
Presiunea intraabdominala este crescuta in cazul persoanelor supra-ponderale, de aceea si obezitatea se numara printre posibilele cauze ale aparitiei unei hernii. In egala masura, sedentarismul este si el periculos. De asemenea, pacientii care sufera din cauza constipatiei cronice sau a adenomului de prostata si care depun efort permanent la nivelul musculaturii abdominale, pot fi afectati de hernie.
Tratament pentru hernie
Trebuie mentionat ca nu exista tratament medicamentos pentru hernie, aceasta afectiune putand fi tratata exclusiv printr-o interventie chirurgicala. De asemenea, nici purtarea unui brau sau a unui corset nu ajuta la prevenirea eventualelor complicatii, ba chiar poate genera probleme suplimentare. Ideal este ca pacientul sa ajunga la medic pentru operatie inainte de aparitia unor complicatii specifice.
Metoda clasica de tratament presupune realizarea unei incizii in zona inghinala, interventia chirurgicala urmand sa intareasca peretele posterior al canalului inghinal cu o plasa din polipropilena. Este o operatie care dureaza aproximativ 45 de minute si care se realizeaza in general folosindu-se anestezia rahidiana. Maniera clasica de a rezolva problema herniei este utilizata in cazul pacientilor mai in varsta, cand este vorba despre hernii foarte mari, complicate sau vechi.
In cazul metodei laparoscopice sunt efectuate mai multe incizii mici la distanta de hernie, spre deosebire de metoda clasica unde incizia este centrata pe hernie. In cazul tehnicii laparoscopice, interventia chirurgicala dureaza aproximativ o ora si presupune anestezierea generala a pacientului.
Metoda laparoscopica este preferabila, pentru ca durerea postoperatorie este mai redusa, timpul petrecut in spital este mai scurt iar recuperarea mai rapida pentru ca pacientul sa isi reia cat mai curand locul din punct de vedre socio-profesional. Aspectul estetic in urma interventiei este superior si este recomandata mai ales in cazul pacientior activi, tineri, care practica sportul sau fac efort sustinut.