Hernie de disc lombara - cauze, simptome, remedii
Hernia de disc lombara este o afectiune care apare la nivelul coloanei vertebrale si care se manifesta prin fragmentarea discului aflat intre vertebre. Din cauza acestei fragmentari, radacinile nervoase si maduva spinarii (care se afla in canalul spinal) ajung sa se comprime. Hernia de disc lombara este o problema de sanatate cu care se confrunta din ce in ce mai multe persoane atat tinere, cat si varstnice.
Sunt mai multi factori care pot duce la hernie de disc lombara, insa stilul de viata este unul dintre cei care provoaca cel mai des aceasta afectiune. Se poate ca unii dintre pacienti sa nu prezinte simptome, motiv pentru care nu se impune intervenirea pe cale chirurgicala. Desigur, sunt si situatii in care apar anumite complicatii si este nevoie de operatie, insa de cele mai multe ori este suficient sa mergeti la sedinte de fizioterapie.
Hernie de disc lombara – generalitati
Hernia de disc lombara poate sa fie prevenita in cazul in care va consolidati muschii prin efectuarea de exercitii fizice, pentru ca, astfel, asigurati sprijinul necesar coloanei vertebrale. Specialistii atrag atentia asupra faptului ca trebuie sa aveti constant grija sa mentineti spatele intr-o postura corecta. De asemenea, este ideal sa evitati ridicarea unor obiecte care sunt prea grele, sa va mentineti greutatea corporala sub control si sa renuntati la consumul de tutun. Exista posibilitatea ca hernia de disc sa apara la oricare dintre segmentele coloanei vertebrale, insa hernia de disc lombara si cea cervicala sunt cel mai des intalnite.
In cazul in care discul intervertebral cu probleme se afla in regiunea lombara, pacientul va resimti dureri in zona coapselor si a feselor, precum si in partea inferioara a genunchiului. Este o situatie in care nervul sciatic si nervul femural sunt afectati, durerile putand sa fie insotite de senzatia de amorteala si de furnicaturi, precum si de sensibilitate accentuata la nivelul zonei afectate.
Hernie de disc lombara - cauze, factori de risc
Hernie de disc lombara poate sa apara din cauza unor miscari, din cauza ridicarii unor obiecte foarte grele sau daca persoana respectiva are un serviciu foarte solicitant din punct de vedere fizic. La pacientii cu hernie de disc lombara, inelul exterior al discului ajunge sa se rupa sau sa se fisureze si permite deplasarea continutului gelatinos aflat inauntru. Hernie de disc lombara poate sa apara si la persoanele supraponderale, avand in vedere faptul ca greutatea corporala este prea mare pentru a putea fi sustinuta de coloana vertebrala. De vina poate sa fie si boala degenerativa discala, precum si microtraumatismele repetate la nivelul discului intervertebral, precum si deshidratarea acestui disc.
Pe de alta parte, viata sedentara este unul dintre principalii factori de risc in declansarea herniei de disc lombare. O alta cauza a aparitiei acestei afectiuni este reprezentata de procesul natural de imbatranire, pe fondul pierderii progresive a unei parti din continutul care protejeaza discurile intervertebrale. Fumatul este si el un factor de risc, pentru ca mareste riscul de micsorare a tesutului care se afla in interiorul discului, motivul fiind un aport redus de oxigen. Soferii profesionisti sunt unii dintre cei mai expusi la hernie de disc lombara, pentru ca sunt nevoiti sa mentina pentru multe ore consecutive o pozitie anume a corpului. De asemenea, inclusiv vibratiile produse de motor in timpul deplasarii reprezinta un factor de risc in aparitia herniei de disc lombare.
Hernie de disc lombara - manifestari, simptome
In functie de gradul de severitate cu care se manifesta hernia de disc lombara, simptomele pot sa difere de la pacient la pacient. Simptomele pot sa difere si in functie de segmentul vertebral care este afectat, precum si de nivelul de toleranta la durere al pacientului. In situatia in care nervul nu sufera compresie, se poate ca persoana in cauza sa nu resimta dureri. Printre simptomele intalnite cel mai adesea in caz de hernie de disc lombara se numara durerile care apar in timpul aplecarii sau al ridicarii, slabiciunea musculara din zona picioarelor, spasme la nivelul muschilor spatelui, precum si tulburari de mers. In unele cazuri pot sa apara si tulburari sfincteriene si parestezie.
Este important sa va prezentati cat mai curand la medic daca remarcati o evolutie progresiva a deficientelor de miscare, daca apar dureri severe de picioare, daca va confruntati cu retentie de urina, daca apare disfunctie sexuala sau daca durerile nu dispar cu repaus sau tratament medicamentos.
Hernie de disc lombara – diagnostic
Pentru ca medicul sa pota stabili diagnosticul de hernie de disc lombara, este nevoie de efectuarea unor investigatii specifice. Astfel, specialistul poate solicita un RMN pentru a identifica locatia exacta a problemei, precum si dimensiunea fragmentelor care au migrat. O alta investigatie este cea realizata cu computerul tomograf (CT), care ajuta la observarea herniei de disc lombare si la stabilirea marimii acesteia. Pentru a observa alinierea corpurilor vertebrale si spatiul discal, medicul va recomanda si efectuarea unei radiografii a coloanei lombare. Aceasta radiografie este utila si pentru a obserba daca au aparut modificari din cauza proceselor infectioase sau inflamatorii.
Complicatiile herniei de disc lombare
Una dintre complicatiile cel mai des intalnite la pacientii cu hernie de disc lombara este reprezentata de sindromul de „coada de cal” – cauda equina. Este o complicatie care poate sa necesite intervenirea cat mai rapida pe cale chirurgicala, pentru a evita o eventuala paralizie la nivelul membrelor inferioare sau pierderea functiei vezicale. Aceasta procedura poate sa duca, la randul ei, la unele complicatii cognitive sau cardiace pe fondul unor infectii sau din cauza anesteziei. Riscul de aparitie a complicatiilor la persoane cu hernie de disc lombara este mai mare la persoanele care fumeaza, la cele obeze si la cele in varsta.
Tratament hernie de disc lombara
Tratamentul pentru hernie de disc lombara poate sa fie chirurgical sau non – chirurgical, in functie de stadiul in care a ajuns afectiunea. Alternativa care nu implica interventie chirurgicala este recomandata pacientilor care nu au dureri insuportabile si celor care nu resimt slabiciune musculara. Cele mai multe persoane cu hernie de disc lombara nu au nevoie de operatie, de foarte multe ori fiind nevoie doar de adoptarea unor masuri care sa diminueze iritatia nervului si care sa atenueze durerea. Limitarea activitatii si repausul fizic sunt masuri foarte utile, la fel si sedintele de fiziokinetoterapie. Sunt de ajutor si compresele sau gheata (aplicate local), miorelaxantele sau injectarea de corticosteroizi.
In situatia in care metodele mentionate anterior nu reusesc sa diminueze simptomele herniei de disc lombare, medicul va recomanda interventia chirurgicala prin care discul herniat urmeaza sa fie reparat. Spre deosebire de tratamentul conservator, procedura chirurgicala asigura ameliorarea mai rapida a simptomelor. De asemenea, efectele pozitive ale unei astfel de operatii dureaza mai mult decat in cazul celor obtinute prin tratament non – chirurgical.