Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Hipotonia musculara la bebelusi, pe intelesul parintilor

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 30 august 2021 Ultima actualizare: 30 august 2021

Hipotonia musculara la bebelusi presupune scaderea tonusului muscular, ceea ce determina o forta musculara mult mai redusa. Tonusul muscular reprezinta tensiunea pe care o dezvolta muschii in timp ce este efectuata o miscare. Hipotonia nu este considerata a fi o boala in sine, aceasta aparand de regula in tabloul clinic al altor probleme de sanatate, in special musculo – osoase si neurologice. In cele mai multe dintre situatii, hipotonia constituie un semnal important pentru boli specifice ale bebelusului si poate sa fie singurul semn care sa anunte anumite tulburari ale sistemului nervos central, ale sistemului muscular, dar si a unora dintre patologiile genetice.

CUPRINS:

Despre hipotonie – informatii generale
Hipotonie musculara la bebelusi – simptome
Hipotonia musculara a bebelusului – cauze
Diagnosticul de hipotonie musculara
Tratament pentru hipotonie musculara

Bebelusii cu hipotonie se deosebesc de cei normotoni prin faptul ca au coatele si genunchii intinsi perfect in timp ce se odihnesc. O alta deosebire este aceea ca nu isi pot tine capul ridicat, acesta avand tendinta sa se aplece in fata, in spate sau in lateral. Chiar daca este esential sa fie identificat cat mai timpuriu, diagnosticul de hipotonie este destul de greu stabilit in cele mai multe dintre cazuri. De regula, urmarile hipotoniei infantile se manifesta pe termen lung, putand sa aiba o influenta negativa majora asupra dezvoltarii copilului.

Despre hipotonie – informatii generale

Chiar daca, de cele mai multe ori, cauza de fond a hipotoniei este specifica, tratamentul presupune in majoritatea situatiilor fizioterapie, aceasta metoda avand ca scop compensarea dizabilitatilor neuromusculare ale copilului. Hipotonia poate sa se manifeste atat in cazul bebelusilor, cat si in cazul copiilor mai mari, la copiii mai mari fiind semn al unor alte afectiuni. Avand in vedere faptul ca musculatura nu le poate influenta in niciun fel postura atunci cand sunt tinuti in brate, copiii cu hipotonie musculara sunt adesea comparati cu papusile din carpe. Spre deosebire de bebelusii normotoni, care pot sa fie ridicati atunci cand sunt tinuti de zona axilara, bebelusii cu hipotonie pot sa alunece cand sunt tinuti astfel, pentru ca bratele lor nu pot sustine acest fel de ridicare.

In afara de comparatia cu papusile de carpa, specialistii mai folosesc si alte expresii pentru a descrie tonusul muscular diminuat, ca de exemplu „pungi cu gelatina” sau „bebelusi din jeleu”. Aceste expresii ajuta pentru a descrie in termeni cat mai obiectivi conditia respectiva, senzatia fiind extrem de asemanatoare la atingere. La bebelusii hipotoni apare o laxitate mai mare a articulatiilor si a ligamentelor, cel mai usor pentru parinti sa remarce acest lucru fiind atunci cand ii iau in brate.

Hipotonie musculara la bebelusi – simptome

In situatia bebelusilor cu hipotonie se remarca hipermobilitate la nivelul articulatiilor, dar si faptul ca nu au reactii atunci cand sunt mobilizati sau cand pozitia corporala este schimbata brusc. Au reflexe diminuate, nu pot sa stranga degetele sau mainile. De asemenea, nu pot sa stea fara sprijin in pozitia „sezut” si nici nu isi pot tine mereu capul drept. Uneori, la bebelusii cu hipotonie poate sa apara hipersalivatie, iar saliva se poate scurge din cavitatea bucala. In alte situatii, stfel de bebelusi nu pot sa fie hraniti din cauza faptului ca reflexul de supt nu este suficient de puternic. Atunci cand hipotonia apare tardiv, se poate remarca o diminuare a deprinderilor de miscare pe care copilul le dobandise pana la declansarea hipotoniei. De asemenea, capacitatea de concentrare a atentiei scade si, in unele situatii, apar si anumite modificari din punct de vedere al tranzitului intestinal, favorizand constipatia. Este important de avut in vedere si faptul ca simptomele de hipotonie musculara pot sa varieze foarte mult de la un copil la altul, in special in functie de cauza principala a leziunii, precum si de gradul de evolutie al acesteia.

Hipotonia musculara a bebelusului – cauze

Sunt mai multe cauze care pot sa determine aparitia hipotoniei musculare la bebelusi, specialistii impartindu-le in cauze dobandite si cauze congenitale. Printre cauzele dobandite se numara anumite infectii (precum meningita, poliomielita sau encefalita), tulburari metabolice (asa cum sunt rahitismul si hipervitaminoza), disfunctii ale sistemului nervos central, dar si boli autoimune (precum miastenia gravis si boala celiaca). Printre cauzele congenitale care pot duce la aparitia hipotoniei musculare la bebelusi se numara sindromul Down, sindromul Aicardi, boala Canavan, sindromul Riley – Day, boala Tay – Sachs si sindromul Klinefelter. De asemenea, poate sa fie vorba despre boala Krabbe, sindromul Mankes, leucodistrofia metacromica, dar si alte probleme precum hipotiroidismul congenital sau pareza cerebrala hipotonica.

Diagnosticul de hipotonie musculara

La foarte multi dintre copii, diagnosticarea hipotoniei are loc in primele saptamani sau luni de viata si de aceea are denumirea de hipotonie infantila. Asa cum am mentionat anterior, acest diagnostic este destul de greu de stabilit in foarte multe dintre situatii. Pentru ca diagnosticul sa fie unul corect, specialistul va cerceta atent istoricul medical al familiei copilului si va afla daca exista anumite boli genetice care sa afecteze bebelusul.

Exista mai multe investigatii paraclinice recomandate pentru stabilirea diagnosticului de hipotonie musculara. Se poate ca medicul sa solicite realizarea unei tomografii computerizate (CT), a unui RMN (rezonanta magnetica nucleara), a unei electroencefalograme si chiar a unor teste genetice cu ajutorul carora sa poata determina cariotipul copilului respectiv. O alta alternativa o constituie realizarea de punctii lombare, dar sunt folosite si biopsii nervoase sau musculare. Electromiografiile sunt utile pentru a afla viteza de conducere a impulsului nervos la nivelul fibrelor musculare.

Tratament pentru hipotonie musculara

Recomandarea specialistilor este ca parintii sa acorde o atentie sporita copiilor in cazul in care apar simptome ale hipotoniei sau daca exista un diagnostic deja stabilit. Atunci cand nu sunt supravegheati suficient, se pot produce diverse accidente si copii ar putea sa se raneasca. Nu a fost identificat pana in prezent un tratament anume pentru hipotonie musculara, asa cum nu a fost identificat inca un tratament nici pentru cauzele care duc la aparitia acesei probleme.

De cele mai multe ori, tratamentul pentru hipotonie este unul pluridisciplinar, complex, care presupune consult pediatric, neonatologic, neurologic sau neurochirurgical. Exista si situatii in care cauza aparitiei hipotoniei poate sa fie stabilita, in aceste cazuri realizandu-se scheme de tratament specifice fiecarei afectiuni in parte. Recomandarea este ca parintii sa contacteze imediat un specialist daca remarca un tonus anormal al bebelusului, insa este un control medical indicat tuturor pacientilor cu astfel de probleme, indiferent de varsta.