Importanta mineralelor pentru mentinerea sanatatii oaselor
Sistemul osos are foarte multe functii importante, asa ca este recomandat sa acordam atentia cuvenita sanatatii oaselor. Pe langa faptul ca ajuta la depozitarea calciului in organism, oasele au un rol esential in sustinerea acestuia. Sunt indispensabile pentru locomotie, pentru a proteja organele vitale, precum si pentru asigurarea spatiului necesar maduvei osoase. Scheletul unei persoane adulte este alcatuit din 206 oase, printre care si cele de la nivelul craniului sau al coloanei vertebrale, oasele care alcatuiesc membrele sau coastele. Oasele se formeaza datorita celulelor osoase specializate, datorita calciului si tesutului conjunctiv. Cele mai multe dintre oase contin maduva osoasa, in care iau nastere celulele sangvine. Impreuna cu muschii, oasele alcatuisc sistemul musculoscheletic.
In corpul uman exista cinci tipuri de oase: lungi, scurte, plate, sesamoide si neregulate. Cele lungi sunt si subtiri, iar aici ne referim inclusiv la cele de membrele superioare sau inferioare, fara a avea in vedere geneunchii, gleznele sau incheieturile, unde intalnim oasele scurte. Oasele plate sunt, de exemplu, cele de la nivelul craniului sau coastele. Oasele sesamoide sunt situate in interiorul tendoanelor, protejandu-le de stres si uzura. Oasele neregulate sunt cele a caror forma nu este regulata, asa cum este cazul vertebrelor.
Pentru ca scheletul sa fie mentinut intr-o stare buna de sanatate, este esential sa existe un echilibru intre eliminarea tesutului osos si inlocuirea acestuia. Avem de-a face cu un echilibru care devine din ce in ce mai greu de mentinut odata cu inaintarea in varsta, din cauza procesului natural de imbatranire, ajungandu-se in final la reducerea rezistentei si a structurii osului, iar in unele situatii pana la osteoporoza.
Lista mineralelor care contribuie la mentinerea sanatatii oaselor
Este important sa constientizam faptul ca oasele sunt niste structuri aflate intr-un proces continuu de remodelare. In jurul varstei de 30 de ani este atinsa densitatea osoasa maxima, ceea ce inseamna ca, dupa acest moment, este recomandat sa intervenim pentru a preveni problemele de natura degenerativa sau eventualele accidentari. Din fericire, administrarea de minerale poate sa contribuie la mentinerea sanatatii oaselor. Va puteti creste aportul de calciu din organism prin administrarea de suplimente orale cu calciu. Pentru a va asigura ca asimilati suficient, ideal este sa cereti sfatul unui medic inainte de administrare. Acesta va lua in calcul atat varsta si sexul dumneavoastra, cat si starea hormonala in care va aflati.
Calciul
Calciul este un mineral esential pentru mentinerea oaselor cat mai puternice si intr-o stare cat mai buna. Cantitati mici de calciu sunt eliminate permanent din oase de catre organism, cantitati care sunt inlocuite ulterior cu molecule noi de calciu in preocesul prin care oasele sunt remodelate. In situatia in care se ajunge ca organismul sa elimine din oase mai mult calciu decat poate sa inlocuiasca, oasele devin mai fragile iar riscul ca acestea sa se rupa devine din ce in ce mai mare. Depozitele de calciu din oase incep sa se formeze inca din perioada copilariei, reprezentand o baza excelenta pentru oase puternice si rezistente la eventuale accidentari.
Vitamina D
Pentru a va ajuta organismul sa absoarba calciul, puteti folosi vitamina D. Pentru foarte multi oameni, principala sursa de vitamina D este reprezentata de lumina solara. Pentru a preveni insa supra – expunerea si eventualele arsuri provocate de razele ultra – violete, este bine sa nu petreceti prea multe ore consecutive fara protectie in lumina Soarelui. Atunci cand avem in vedere mineralele care trebuie sa fie asimilate din dieta, ne referim la calciu, fosfor si zinc. Rolul vitaminelor D, K si A este acela de a favoriza metabolismul osos normal, oasele putand sa devina mai slabe si mai predispuse fracturarii in lipsa lor.
Magneziu
Pentru a intelege importanta unui aport suficient de magneziu in organism, trebuie mentionat faptul ca jumatate din intreaga cantitate de magneziu aflata in corpul uman se afla in oase. Avem de-a face cu un mineral care este al patrulea cel mai prezent in organism, studiile recente evidentiind faptul ca un procent cuprins intre 70 si 90% din populatie intampina probleme din cauza deficitului de magneziu.
Cupru, fosfor si zinc
Cuprul are un rol foarte important in dezvoltarea colagenului, proteina esentiala pentru mentinerea densitatii oasoase. 85% din fosforul din organism se afla in oase, sub forma de fosfat de calciu. La fel ca si cuprul, zincul este implicat in sinteza colagenului.