Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Incaltamintea ortopedica in sarcina - de ce este importanta?

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 9 iunie 2020 Ultima actualizare: 22 iunie 2020

Sarcina este una din cele mai importante perioade din viata unei femei. Modificarile ce apar in organismul unei femei insarcinate pot fi uneori coplesitoare si pot umbri bucuria si fericirea acestei perioade. Din acest motiv, este bine ca femeile care urmeaza sa devina mame sa fie informate cu privire la schimbarile inerente si modalitatile de contracarare a posibilelor neplaceri. Este bine cunoscut faptul ca o femeie gravida poate lua in greutate 12kg +/-3 kg. Acest spor ponderal firesc datorat fatului, retentiei de apa si depozitelor de grasime va fi perceput de catre sistemul osteoarticular ca o incarcatura suplimentara, astfel incat femeile insarcinate se pot plange de dureri de maini, picioare si articulatii mari.

Modificarile organismului in sarcina

Pentru a sustine o sarcina timp de 9 luni si pentru a da nastere copilului, corpul unei femei sufera o serie de modificari induse de secretia hormonala caracteristica acestei perioade. Astfel, modificarile metabolice, digestive, cardiovasculare, endocrine si scheletale vor concura la dezvoltarea normala a fatului si la pregatirea mamei pentru a trece prin momentul nasterii.

Printre cele mai frecvente modificari scheletale in sarcina amintim: accentuarea lordozei lombare, cresterea mobilitatii articulatiilor sacro-iliace, sacro-coccigiene si largirea pubisului pentru a face loc dezvoltarii fatului. Toate acestea pot duce la aparitia durerilor articulare ce ingreuneaza capacitatea femeii gravide de a face efort. In plus, datorita retentiei de apa picioarele se pot umfla, astfel incat pentru multe femei si mersul pe distante mici se va face cu dificultate.

Incaltamintea ortopedica

Pe parcursul sarcinii, confortul este cel care trebuie sa primeze. In acest sens, recomandam gravidelor sa poarte o incaltaminte cat mai comoda. Gleznele umflate, durerile de articulatii si de spate sunt acuze frecvent intalnite in randul gravidelor, mai ales in trimestrul trei. Mai mult decat atat, datorita lordozei lombare si a cresterii in greutate este posibil ca femeile insarcinate sa isi modifice mersul. In acest context, incaltamintea ortopedica poate fi de real ajutor. Acest tip de pantofi sunt realizati din materiale de calitate si pot prezenta diverse modalitati de inchidere care ii fac mai incapatori si mai confortabili la purtare. In plus, talpa acestor pantofi este flexibila si, in acelasi timp capabila sa ofere sustinerea articulatiilor labei piciorului. 

 

Nu este indicat ca femeile gravide sa poarte pantofi cu toc. Spre finele trimestrului doi femeia gravida se va apleca cu dificultate sau nu va mai reusi acest lucru atunci cand trebuie sa se incalte. Pentru a evita aceste neajunsuri, va recomandam sa cautati o incaltaminte care poate fi usor de incaltat si pentru care nu este nevoie sa va aplecati (fara sireturi sau barete incomode). Si, nu in ultimul rand, este posibil ca in sarcina sa fie nevoie sa alegeti incaltamintea cu jumatate de numar mai mare, deoarece picioarele se pot umfla, ceea ce va duce la o senzatie de disconfort atunci cand pantoful este prea stramt.