Data publicării: 7 august 2018
Ultima actualizare:
23 iulie 2019
Problemele de ordin ortopedic cu localizare la nivelul piciorului necesita tratament specializat, in cadrul caruia un rol esential este jucat de catre incaltamintea ortopedica.
Spre exemplu, platfusul reprezinta o dezvoltare inadecvata a arcului longitudinal al piciorului si este una din cele mai frecvente conditii care necesita utilizarea pantofilor ortopedici. De regula, cu cat o afectiune de acest gen este diagnosticata mai devreme, cu atat rezultatele vor fi mai bune in urma utilizarii unei perechi de incaltaminte ortopedica inca de la varste fragede.
Cele mai comune afectiuni ale piciorului
Platfusul este o afectiune a piciorului care nu a fost intalnita la cei care merg desculti. In acest fel s-a dedus ca mobilitatea si dezvoltarea musculaturii labei piciorului in cazul acestora are drept rezultat evitarea aparitiei platfusului. In aparitia acestui defect de picior este implicata si ereditatea. O modalitate buna de a ameliora aceasta afectiune este incurajarea mersului descult la copil. In eventualitatea in care acest procedeu nu da rezultate, atunci se poate opta pentru incaltamintea ortopedica pentru copii.
Persoanele care sufera de diabet pot prezenta numeroase complicatii secundare acestei afectiuni, printre care se numara si piciorul diabetic. Afectarea vaselor, neuropatia diabetica, exfolierea pielii si aparitia calusurilor pot duce in timp la formarea ranilor si ulceratiilor. Dupa ce o astfel de leziune este tratata, pentru a preveni reaparitia si pentru a proteja in mod corespunzator zona se poate utiliza incaltaminte speciala - pantofi pentru persoanele cu diabet.
Alegerea corecta a pantofilor ortopedici
Daca observati ca exista o problema la nivelul picioarelor celor mici care poate sa interfere cu locomotia normala, este indicat sa mergeti sa cereti sfatul unui specialist. In aceeasi masura, consultul de specialitate este extrem de important in cazul in care va confruntati cu leziuni la nivelul picioarelor si suferiti de diabet zaharat. Nu incercati sa va procurati singuri incaltamintea ortopedica deoarece puteti sa agravati aceste probleme.
In cazul celor mici este posibil ca modalitati de corectie de tipul mersului descult sau utilizarea pantofilor flexibili sa nu dea rezultate.
• Daca primiti recomandarea medicului de a achizitiona pantofi ortopedici, este de preferat sa mergeti sa ii cumparati in acel moment al zilei cand piciorul nu este umflat, de regula dimineata.
• Materialul pantofului trebuie sa fie unul natural (piele, nabuc), atat in interior, cat si la exterior. In acest fel, piciorul va putea respire si se va evita umezeala, care poate sa duca la aparitia altor problem neplacute.
• Talpa pantofului trebuie sa nu alunece si sa fie cat mai flexibila. Este foarte important ca atunci cand pantoful este probat, sa fie confortabil pentru cei mici.
Pentru pacientii diabetici care au nevoie de incaltaminte speciala, exista centre speciale care produc si comercializeaza aceste produse. Medicul este cel care va allege tipul de pantof in functie de localizarea leziunilor, numarul pe care il poarta pacientul si gradul de mobilitate necesar.
Igiena picioarelor este un alt aspect esential care poate duce la recuperarea corecta in ambele cazuri. De asemenea, pentru a evalua gradul de recuperare, in ambele cazuri este esential sa se mearga la controale periodice.