Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Incaltamintea ortopedica si tratarea gonartrozei

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 9 iunie 2020 Ultima actualizare: 9 iunie 2020

Gonartroza este o afectiune degenerativa a articulatiei genunchiului. Desi era considerata o boala a persoanelor in varsta, semnele si simptomele de gonartroza pot debuta si la varste mai tinere. Neglijarea igienei ortopedice si a tratamentelor recomandate de catre medic pot duce la agravarea afectarii cartilajului, cu aparitia durerilor si a impotentei functionale.

Cum se manifesta gonartroza?

Principalele acuze ale pacientilor care se confrunta cu uzura cartilajului articular de la nivelul genunchiului sunt durerea in timpul mersului, scaderea mobilitatii si chiar deformarea articulatiei. In primele faze ale bolii, durerea cu caracter mecanic va fi exacerbata la miscarea articulatiei si se va ameliora odata cu punerea in repaus a piciorului. Pe masura ce boala progreseaza, durerea devine din ce in ce mai puternica si invalidanta. In plus, pacientii mai pot acuza o senzatie de instabilitate a genunchiului, tumefiere la acest nivel si cracmente la mobilizare.

Medicul poate pune diagnosticul de gonartroza pe baza examenului clinic si cu ajutorul evaluarilor imagistice in care sunt incluse radiografia, RMN-ul si CT-ul. Imaginile astfel obtinute vor putea pune in evidenta modificarile articulatiei genunchiului si anume ingustarea spatiului articular, osteofitoza si scleroza subcondrala.

Factori de risc :

  • Sexul feminin este mai predispus catre aparitia gonartrozei.
  • Obezitatea-kilogramele in plus vor genera o presiune asupra articulatiilor, cu afectarea biomecanicii acestora.
  • Varsta inaintata este un factor de risc important pentru aparitia gonartrozei.
  • Diferite profesii care impun statul prelungit in picioare.
  • Si, nu in ultimul rand, exista diverse sporturi care predispun catre uzura articulatiei genunchilor. Printre acestea amintim fotbalul, rugby-ul si schiul.

 

Ce putem face pentru a ajuta articulatia genunchiului?

Alaturi de masurile de igiena ortopedica si de tratamentul medicamentos, pacientii care sufera de gonartroza pot sa isi amelioreze simptomatologia cu ajutorul purtarii pantofilor comozi. Articulatia genunchiului poate fi solicitata (cu uzura prematura a cartilajului) daca se poarta pantofi incomozi ce pot modifica statica si, respectiv, mersul. Astfel, femeile care poarta tocuri inalte sunt predispuse catre afectiuni ce tin de alinierea anormala a genunchiului, cu modificari ale anatomiei locale si, in cele din urma, aparitia simptomatologiei suparatoare ce indica aparitia artrozei.

Avand in vedere toate aceste lucruri, optarea pentru incaltamintea ortopedica poate fi de real ajutor celor care se confrunta cu gonartroza. Printre caracteristicile pe care trebuie sa le indeplineasca acest tip de incaltaminte amintim:

  • suprafete din piele moale
  • flexibilitatea materialelor folosite ce confera o senzatie placuta la purtare
  • forma anatomica a tălpii, care practic odihneste piciorul si care ajuta de asemenea la absorbirea socurilor in timpul mersului

Cu ajutorul pantofilor ortopedici va fi realizata sustinerea musculaturii piciorului si a gleznei, astfel incat mersul se va realiza cu usurinta. Astfel, daca piciorul este relaxat, si articulatia genunchiului va fi mai putin solicitata, se va evita uzura cartilajului care duce la aparitia gonartrozei.