Incontinenta urinara la batranete - abordari si strategii pentru ingrijirea la domiciliu
Pierderile involuntare sau accidentale de urina, cauzate de slabirea muschilor pelvieni sau de degradarea nervilor, se traduc prin incontinenta urinara. Incontinenta urinara este o afectiune frecvent intalnita la persoanele de varsta a treia; sunt afectati atat barbatii, cat si femeile, acestea din urma fiind mai predispuse sa dezvolte aceasta afectiune.
Incontinenta urinara – informatii generale
Pierderile de urina din incontinenta urinara pot fi declansate de actiuni precum: tusea, rasul, stranutul – practic actiuni care cresc presiunea intra-abdominala sau cand persoana afectata nu ajunge la timp la toaleta.
Incontinenta urinara poate fi de mai multe tipuri, iar cel mai frecvent sunt intalnite:
- Incontinenta urinara de efort – provocata de tuse, stranut, ridicare de obiecte mai grele si este frecvent intalnita la femei;
- Incontinenta urinara de urgenta sau vezica hiperactiva: in vezica pot fi cantitati mici de urina, dar nevoia de a merge la toaleta este invers proportionala cu cantitatea. In cazul unora dintre pacienti aceasta nevoie imperioasa poate fi declansata de simplul sunet de apa care curge sau chiar de imaginea unei ape curgatoare;
- Incontinenta urinara mixta: este o combinatie intre primele doua tipuri de incontinenta mentionate.
In Romania doar un sfert din pacientele cu incontinenta urinara se adreseaza medicului.
Incontinenta urinara la varsta a treia – cauze, factori de risc
Imbatranirea este principala cauza de aparitie a incontinentei urinare, urmata de deterioararea muschilor podelei pelvine (are rol in sustinerea vezicii urinare / uterului) – acest tip de deterioare poate avea la baza si o interventie chirurgicala de tipul histerectomiei (scoaterea uterului), dar in cele mai multe cazuri este o urmare a sarcinilor si nasterilor.
In cazul barbatilor prostata marite este principala cauza a incontinentei urinare.
Constipatia, pietrele la rinichi, cistita sau infectiile urinare recurente sunt cauze ale incontinentei urinare. Inclusiv medicamentele cu efect de relaxare musculara pot contribui la incontinenta urinara.
Sarcina, prostata marita, greutatea prea mare – persoanele supraponderale si obeze, diabetul, menopauza, afectiunile neurologice de tip Alzheimer, cancerul de prostata sau de vezica urinara, infectii la nivelul tractului urinar, etc. sunt factori ce duc la declansarea incontinentei urinare.
Indiferent de factorul sau de cauza declansatoare, pacientii cu incontinenta urinara trebuie sa apeleze la medic pentru un diagnostic precis si pentru alegerea tratamentului in functie de pacient, de particularitatile si nevoile acestuia.
Semnele sau simptomele care trebuie sa fie interpretate de catre pacienti ca semnale de alarma care sa ii directioneze catre medic sunt:
- Urina tulbure sau cu urme de sange;
- Durere in timpul urinarii;
- Pe parcursul unei zile pacientul simte nevoia de a merge de mai mult de 8 ori la toaleta;
- Urmarea unui impuls puternic de a urina este eliminarea unei cantitati foarte mici de urina;
- Jet slab al urinii;
- Nevoia de a urina brusc/ des.
Strategii si abordari pentru ingrijirea la domiciliu a persoanelor in varsta care sufera de incontinenta urinara
Calitatea vietii persoanelor varstnice este scazuta odata cu aparitia aceste afectiuni: incontinenta urinara, mai ales cu cat creste gravitatea afectiunii. Pacientii sunt jenati si evita sa iasa in public, se izoleaza, devin depresivi, etc.
In cazul in care aveti in familie sau in grija persoane varstnice care se confrunta cu incontinenta urinara fiti alaturi de ele, asigurati-le ca este o problema despre care pot discuta atat cu dumneavoastra, dar mai ales cu medicul care poate demara tratamentul.
La domiciliu pacientii cu incontinenta urinara, pentru ameliorarea acestei afectiuni trebuie sa:
Aiba acces rapid la baie: in cazul in care camera in care pacientul isi petrece majoritatea timpului, este prea departe de baie, ganditi-va la o eventuala modificare (schimbare de camere), astfel incat distanta pana la baie sa fie mai mica;
Limiteze consumul de alcool si cafea – produsele cu cofeina si alcool au efect diuretic (de eliminare a apei din organism). Daca aceste produse sunt eliminate din dieta zilnica a pacientului, se scade riscul de iritare a vezicii;
Evite mancarea picanta – condimentele picante sau orice produs alimentar picant irita vezica si duce la agravarea starii de incontinenta urinara;
Se mentina hidratati – in incontinenta urinara pacientii au tendinta de a limita aportul de lichide zilnice, dar pentru a evita activarea altor afectiuni pacientii trebuie sa se hidrateze conform indicatiilor medicului;
Trateze cauzele constipatiei (daca este cazul);
Regleze problemele de greutate (daca nu poate singur, e recomandat sa apeleze la un nutritionist);
Efectueze exercitii Kegel, cu rol de intarire a musculaturii pelviene; au atat rol in tratare, cat si in preventie. Exercitiile pot fi facute de oriunde, dar, pentru rezultate, trebuie efectuate cu regularitate in fiecare zi. La inceput, pentru invatarea corecta a exercitiilor, se va recomanda ca pacientul sa stea intins pe spate si sa simuleze oprirea urinii: incordarea muschilor pelvieni, urmata de relaxarea lor. Se porneste cu un timp de incordare de 5 secunde, iar cel de relaxare de aproximativ 5 minute. Pe parcurs se va creste timpul de incordare si se va micsora cel de relaxare. Ca in cazul oricarui exercitiu fizic, respiratia conteaza, pacientul va avea tendinta sa isi tina respiratia, dar trebuie invatat sa inspire si sa expire pe parcursul exercitiilor.
In cazul deplasarilor in afara resedintei, este recomandat ca pacientii sa poarte:
- lenjerie de corp absorbanta: absorbante special create pentru persoanele cu incontinenta, lenjerie absorbanta de unica folosinta sau lavabila;
- haine inchise la culoare: in cazul unei scurgeri accidentale de urina petele nu sunt atat de vizibile;
- un mic bagaj cu absorbante de incontinenta sau lenjerie de schimb pentru a evita eventuale situatii stanjenitoare sau inconfortabile.
- Pentru scurgerile urinare care pot aparea pe parcursul noptii sunt recomandate alezele pentru pat – sunt absorbante si mentin asternuturile uscate. Acestea sunt utilizate si in cazul pacientilor imobilizati la pat.
- Incurajati persoanele in varsta si explicati-le cu rabdare ca utilizarea scutecelor pentru adulti (simple sau de tip chilot) au rolul de a-i ajuta si de a evita aparitia unor situatii stanjenitoare pentru ei, dar si evitarea dezvoltarii anumitor infectii la nivelul tractului urinar.
Incontinenta urinara asumata de pacient din timp si diagnosticata de medic poate fi tratata sau tinuta sub control. Este o afectiune care in cazul persoanelor varstnice nu va trece de la sine.