Infiltratii genunchi - recomandari, beneficii, contraindicatii
Articulatiile genunchilor sunt unele dintre cele mai solicitate dintre articulatiile corpului uman, fiind in acelasi timp si foarte puternice. Aceste articulatii au o structura complexa, pentru ca trebuie sa poata suporta greutatea corporala si este nvoie sa poata mentina echilibrul, asigurand in acelasi timp si mobilitatea. In afara de faptul ca sustin greutatea corpului, articulatiile genunchilor preiau si mare parte din socurile resimtite la nivelul membrelor inferioare. Atunci cand discutam despre infiltratii la genunchi, ne referim la o procedura prin care se injecteaza o anumita substanta intr-o articulatie sau intr-un tesut.
Pentru a intelege in ce fel actioneaza aceste infiltratii la genunchi, trebuie mentionat faptul ca genunchiul este alcatuit din mai multe elemente, printre care capsula articulara si lichidul sinovial. Lichidul sinovial este mentinut la interior de aceasta capsula, care este de fapt o membrana conjunctiva. Rolul lichidului sinovial este acela de lubrifiere a cartilajului oaselor, cu scopul reducerii fortei de frecare care se produce atunci cand suntem in miscare.
In ce situatie se recomanda infiltratii la genunchi?
De cele mai multe ori este nevoie de infiltratii la genunchi in situatia persoanelor care sufera de artroza, insa aceasta procedura poate sa fie recomandata de catre specialisti si in cazul persoanelor care sufera de alte afectiuni unde este necesara injectarea de lichid suplimentar in articulatie. Persoanele care intampina acest gen de probleme sunt in general mai in varsta si avem de-a face cu articulatii foarte uzate, atat din cauza efortului cat si din cauza presiunii.
Cu cat o persoana ajunge sa fie mai sedentara, cu atat cartilajul se va deteriora mai rapid din cauza faptului ca muschii si articulatiile nu mai functioneaza la capacitate normala. Din acest motiv se instaleaza senzatia de slabiciune si se poate ajunge la fisurarea cartilajului chiar si pe fondul unui efort de intensitate medie. Atunci cand aceasta fisurare are loc, este urmata de inflamarea zonei respective si de instalarea unei sensibilitati mai mari. Durerile de la nivelul articulatiei sunt insotite de intepenirea acesteia si de scaderea mobilitatii, iar cartilajul urmeaza sa se deterioreze sub presiunea masei corporale. Odata cu afectarea cartilajului, se va freca os pe os pana se ajunge la sclerozarea acestora – adica la macinarea oaselor.
Atunci cand medicul recomanda infiltratii la genunchi, prin aceasta procedura se injecteaza acid hialuronic in articulatie in vederea diluarii lichidului sinovial sau cu scopul de a fi stimulata producerea acestui lichid de catre organism. Este recomandat ca aceste infiltratii la genunchi sa fie efectuate din timp, pentru ca ajuta la prevenirea deteriorarii si favorizeaza stimularea regenerarii. Este o procedura care nu implica foarte multe riscuri si pe care un medic ortoped o poate efectua fara dificultate la spital sau la clinica. Se pot efectua infiltratii la genunchi prin administrarea mai multor doze mai mici, dar si prin administrarea unei doze mai mari.
De cate infiltratii la genunchi este nevoie?
Conform statisticilor efectuate de specialisti, de regula este nevoie de o singura infiltratie completa pentru a va asigura un an de confort. Situatia este diferita insa de la pacient la pacient si depinde de stadiul de evolutie a afectiunii care provoaca problemele de la nivelul articulatiei, astfel ca medicul ortoped poate sa va recomande mai multe infiltratii la genunchi pe parcursul unui an. In situatia in care ati remarcat anumite simptome ale artrozei, mergeti cat mai repede la medic pentru stabilirea unui diagnostic precis; este cea mai buna decizie pe care o puteti lua pentru a va asigura mentinerea unei bune functionari a articulatiilor.
Din punct de vedere al posibilelor efecte adverse atunci cand faceti infiltratii la genunchi, trebuie sa mentionam reactiile locale sau eventualele infectii. Specialistii atrag atentia asupra faptului ca afectiunile articulare nu pot sa fie tratate exclusiv cu astfel de injectii, pentru ca pot ajunge in timp sa afecteze negativ articulatiile.
Tipuri de infiltratii la genunchi
Daca medicul ortoped stabileste in urma investigatiilor ca aveti nevoie de infiltratii la genunchi, poate sa le recomande pe cele cu acid hialuronic, pe cele cu corticosteroizi, precum si pe cele PRP (plasma imbogatita cu trombocite). De asemenea, medicul specialist poate sa recomande si efectuarea unei punctii articulare (artrocenteza).
Acidul hialuronic este folosit la infiltratii pentru genunchi cu scopul de a completa necesarul de acid hialuronic ce exista natural in organism. Atunci cand articulatia genunchiului este sanatoasa, acidul hialuronic continut are capacitatea de a amortiza socurile resimtite si de a lubrifia. Cercetarile au aratat ca, in situatia pacientilor cu osteoartrita, acidul hialuronic se descompune. Atunci cand se efectueaza infiltratii la genunchi folosind acid hialuronic, inflamatia si durerile sunt ameliorate.
Se poate si ca medicul sa va recomande infiltratii la genunchi prin injectarea de corticosteroizi. In cazul in care suferiti de gonartroza, injectarea trebuie sa fie efectuata chiar in articulatia cu probleme. Aceasta alternativa de tratament are ca scop reducerea inflamatiei, ceea ce inseamna ca oasele nu se vor mai freca unul de altul in timp ce va miscati genunchiul.
Un alt tip de infiltratii la genunchi este cel care implica folosirea de plasma imbogatita cu trombocite. Este o alternativa pe care medicii o recomanda in situatia pacientilor cu probleme musculare si osoase, plasma urmand sa fie injectata in tendoane sau in articulatie cu scopul de a favoriza regenerarea tesuturilor si de a ameliora inflamatia. In mod normal, rezultatele ar trebui sa poata fi observate la aproximativ doua – trei saptamani dupa efectuarea unor astfel de infiltratii la genunchi.
O alta alternativa pe care specialistii o pot recomanda in situatia in care este nevoie de infiltratii la genunchi este cea a punctiei articulare (artrocenteza). Punctia articulara este o procedura care presupune extragerea lichidului sinovial din genunchi , ceea ce poate conduce catre calmarea rapida a durerilor si catre diminuarea umflaturii din zona respectiva. In unele cazuri, acest tip de infiltratii la genunchi este efectuat inainte de efectuarea injectiilor cu acid hialuronic sau cu corticosteroizi.