Informatii complete despre tahicardie (puls marit)
Ritmul cardiac al unei persoane cu inima sanatoasa trebuie sa fie de aproximativ 60 – 90 de pulsatii intr-un minut, media generala fiind de aproximativ 70 – 80 de batai intr-un minut. Atunci cand frecventa batailor inimii este accelerata si depaseste 90 de pulsatii intr-un minut, se poate spune ca persoana respectiva sufera de tahicardie. Sunt foarte multe motive care pot sa declanseze tahicardia. Tahicardia sinusala, de exemplu, poate fi rezultatul accelerarii activitatii electrice a nodului sinusal, stimulatorul fiziologic al inimii. In foarte multe situatii, tahicardia poate sa se manifeste atunci cand pacientul are febra, anemie sau o boala pulmonara care incepe sa se agraveze.
Cea mai mare frecventa a batailor inimii este atinsa atunci cand cineva depune efort fizic. In situatia unui barbat sanatos de 30 de ani, pulsul ar putea sa ajunga chiar la 190 de batai pe minut atunci cand practica un sport. Nu este o valoare ingrijoratoare pentru durata efectuarii exercitiilor, insa poate fi o problema daca pulsul este mai mare de 150 de batai pe minut atunci cand barbatul este in repaus.
Ce este tahicardia sau pulsul marit?
Tahicardia poate sa fie si naturala, manifestandu-se de fiecare data cand facem efort fizic intens. Este posibil ca tahicardia, indiferent de tipul ei, sa evolueze fara manifestarea vreunui simptom. In alte situatii, pacientii pot avea sincope in bataile inimii, palpitatii si o stare de indispozitie generala. Cel mai bun sfat, in cazul in care ati avut astfel de simptome, mergeti la un consult medical. Specialistul cardiolog poate stabili diagnosticul corect dupa efectuarea unei electrocardiograme. Persoanele cu tahicardie pot avea uneori si o puternica senzatie de ameteala, pot transpira si pot resimti dureri la nivelul pieptului.
Pulsul poate sa creasca si in alta parte decat atunci cand suntem la serviciu sau la sala de sport. In situatia persoanelor care fumeaza, frecventa cardica este mai ridicata. In cazul in care renunta la fumat, pulsul poate reveni la valori acceptabile. De asemenea, emotiile (pozitive sau negative deopotriva) pot creste frecventa cardiaca. Persoanele supraponderale pot intampina episoade de crestere a pulsului, pentru ca inima este nevoita sa pompeze mai mult ca sangele a irige tot organismul.
Pulsul normal, pe scurt
Majoritatea specialistilor sunt de acord asupra faptului ca frecventa cardiaca normala atunci cand suntem in repaus este de circa 100 de batai pe minut la copiii de 6 - 15 ani si de 60 – 100 de batai pe minut la persoanele care au mai mult de 18 ani. In cele mai multe situatii, pulsul unui copil este mai mare decat pulsul unei persoane adulte, insa acesta poate sa varieze in functie de situatie la ambele categorii de varsta. Depinde de forma fizica a fiecarei persoane, de greutate sau de felul in care isi schimba pozitia corporala dupa o perioada de repaus.
De asemenea, o problema o constituie si pulsul scazut. In situatia in care ajuge sa fie de sub 50 de batai pe minut, ceva nu este in regula. Desigur, aceasta valoare a pulsului este normala pentru timpul in care ne odihnim, pentru ca functiile organismului sunt mult reduse fata de perioada in care suntem activi in timpul zilei.
Tipuri de tahicardie
Tipul unei tahicardii este dat de localizarea portiunii de inima in care se manifesta. Astfel, tahicardia poate sa fie atriala, jonctionala sau ventriculara. Tahicardia atriala se dezvolta in atrii, iar pulsatiile pot ajunge chiar pana la 600 pe minut. Cele mai multe dintre aceste impulsuri sunt preluate de catre nodul atrioventricular, care nu permite ca ele sa fie transmise mai departe, inspre ventricule. In majoritatea situatiilor, tahicardia atriala este benigna.
Tahicardia jonctionala este provocata cel mai adesea atunci cand are loc un scurtcircuit la nodul atrioventricular, dar poate sa apara si din cauza unui fascicul anormal de conductie. In situatia unei tahicardii jonctionale se poate ajunge la aproximativ 200 de pulsatii intr-un minut. Se poate ajunge la crize paroxistice, care mai sunt denumite si „boala lui Bouveret”.
Cel mai periculos dintre cele trei tipuri de tahicardie este tahicardia ventriculara. De foarte multe ori este greu de tolerat, pentru ca ventriculul nu isi poate indeplini sarcina de ejectie sanguina. Pulsatiile ventriculului ar putea fi aproximativ 300 pe minut si starea persoanei aflate in aceasta situatie poate deveni rapid foarte grava. Tahicardiile ventriculare pot duce la aparitia fibrilatiilor, ceea ce poate cauza stop cardiorespirator.
Cauzele ce conduc la tahicardie
Tahicardia se instaleaza atunci cand impulsurile electrice normale ce determina bataile inimii ajung sa fie perturbate din diverse motive. Poate fi vorba despre o boala cardiaca sau despre malformatii congenitale ale inimii, dar si despre anemie. Exista pacienti care ajung sa sufere din cauza tahicardiei pentru ca au trait o emotie puternica, de cele mai multe ori fiind vorba despre frica. Persoanele cu hipertensiune sau hipotensiune arteriala sunt, de asemenea, expuse riscului de tahicardie.
Consumul excesiv de alcool este inca o cauza serioasa care poate genera tahicardie, la fel cum este si in cazul consumului de droguri sau de tutun. Bauturile energizante pot fi si ele cauze ale tahicardiei, asa cum aceasta poate sa se manifeste in urma administrarii anumitor medicamente. Pacientii cu hipertiroidie sau cei cu dezechilibru electrolitic pot, de asemenea, sa ajunga sa aiba probleme din cauza tahicardiei.
Ce medicamente pot contribui la cresterea pulsului?
Steroizii sau hormonii sexuali, unele medicamente antidepresive, pastilele de slabit, cele anti-acide cu continut mare de clorura de sodiu, antiinflamatoarele – nesteroidiene, medicamentele care suprima apetitul sau decongestionantele nazale, pot contribui intr-o mai mare sau mai mica masura la cresterea pulsului.
In cazul in care pulsul este prea mic, iar medicul stabileste in urma unei electrocardiograme diagnosticul de bradicardie, acesta va prescrie un tratament daca este necesar. Poate fi vorba despre medicamente pe baza de hormoni in situatia in care trebuie tratat hipotiroidismul. Tratamentul pentru apneea in somn poate, de asemenea, sa creasca pulsul. In cazul in care bradicardia apare ca efect secundar al administrarii unui alt tratament, inlocuirea medicamentelor va imbunatati ritmul cardiac.
Pentru a putea sa cunoasteti oricand valorile pulsului si ale oxigenului pe care hemoglobina il transporta in interiorul vaselor de sange, aveti nevoie de un pulsoximetru. Acesta este un dispozitiv digital portabil, asemanator cu tensiometrul. Pe site-ul Catena Pas cu Pas gasiti o gama variata de pulsoximetre, care asigura o precizie maxima si care au o durata de viata considerabila. Sunt instrumente ideale pentru pacientii cu insuficienta cardiaca, pentru cei cu boli pulmonare obstructive cronice si pentru cei care trebuie sa isi monitorizeze saturatia de oxigen din sange.
Tahicardia – metode de tratament
Odata ce a fost depistata, tahicardia trebuie sa fie tratata cat mai curand posibil. In cazul in care pacientul amana sa se prezinte la medic pentru un diagnostic sigur si pentru stabilirea tratamentului adecvat. Atunci cand consultul medical este amanat si tratamentul intarziat, pot aparea complicatii severe. De exemplu, creste riscul de insuficienta cardiaca, de stop respirator sau accident vascular cerebral. In prima faza, trahicardia poate fi tratata folosind medicamente care scad pulsul.
Pentru pacientii care sufera de tahicardie se recomanda executarea unui program regulat de exercitii fizice, precum si un regim alimentar lipsit de excese, in special de grasimi. E bine ca aceste persoane sa renunte la obiceiul de a consuma cafea sau de a fuma, pentru ca ar putea agrava in orice clipa tahicardia. Este posibil ca medicul sa recomande si un tratament pe baza de medicamente antiaritmice.