Ingrijirea picioarelor in sezonul cald: sfaturi si recomandari
Ingrijirea picioarelor in sezonul cald necesita o atentie speciala din partea oricarei persoane, indiferent de varsta sau de sex, pentru ca riscul de aparitie a unor infectii la nivelul membrelor inferioare este mai mare decat in alte anotimpuri. Pentru a va asigura ca ati facut ceea ce este necesar din punct de vedere al ingrijirii picioarelor, este important sa tineti cont de sfaturile si recomandarile specialistilor in domeniu. Avand in vedere ca temperaturile sunt mai mari in sezonul cald, este necesar ca rutina de zi cu zi sa fie adaptata momentului. Desigur, sunt foarte multe persoane care nu inteleg importanta ingrijirii picioarelor nici in sezonul cald si nici in celelalte perioade perioade ale anului, insa masurile de precautie sunt recomandate pentru a nu intampina neplaceri.
Daca obisnuiti sa purtati incaltaminte deschisa, daca va place sa mergeti desculti sau obisnuiti sa mergeti la piscine si bazine de inot, trebuie sa stiti ca riscul de a fi afectati de bacterii sau ciuperci este unul crescut. In afara de rolul pe care il au in sustinerea organismului, picioarele sunt importante pentru mentinerea posturii si a echilibrului. Exista multi oameni care tind sa uite cat de important este pentru sanatatea lor ca picioarele sa fie ingrijite asa cum trebuie, iar in timpul verii ajung sa fie afectati de mai multe probleme care deriva din aceasta neglijenta. Microorganismele care pot sa provoace infectii sunt favorizate de mediul cald si umed, riscul de accidentare devenind si el mai mare din cauza activitatilor desfasurate in aer liber.
Sfaturi si recomandari pentru ingrijirea corecta a picioarelor vara
In sezonul cald, cei mai multi oameni simt nevoia sa mearga la plaja sau la piscina. Avand in vedere ca in astfel de situatii trebuie sa va descaltati, este bine sa aveti grija la faptul ca aceste medii au un grad ridicat de risc atunci cand vine vorba despre bacterii, ciuperci, sau alti factori care pot sa afecteze sanatatea picioarelor. In afara de diverse infectii, se intampla uneori sa se ajunga si la complicatii sau afectiuni serioase in situatia in care nu acordam suficienta atentie ingrijirii corecte a picioarelor in timpul sezonului cald.
1 Asigurati-va ca ati ales un tip de incaltaminte adaptat sezonului cald
In cazul persoanelor care poarta sandale sau papuci de plaja, este important de mentionat ca acest tip de incaltaminte nu protejeaza foarte eficient impotriva diverselor posibile traume sau afectari. Specialistii va recomanda sa alegeti incaltamintea inchisa, cu talpa care sa asigure un bun suport si care sa poata amortiza mai usor eventualele socuri din timpul mersului sau al alergatului. O astfel de incaltaminte, bine aleasa, va protejeaza si in timpul efectuarii diverselor exercitii fizice, in timpul efortului intens de la serviciu, precum si atunci cand va deplasati pe jos pentru perioade mai indelungate de timp.
2 Nu uitati de importanta igienei personale riguroase
In niciun caz nu trebuie sa uitati sa va spalati picioarele cu apa si sapun, dar de asemenea trebuie sa nu uitati ca sunt si alte aspecte importante pe care trebuie sa le aveti in vedere. De exemplu, de fiecare data dupa ce aveti contact cu apa marii sau apa din bazinul de inot, trebuie sa spalati si sa uscati bine picioarele. Specialistii mentioneaza ca aceasta actiune trebuie efectuata in special in jurul unghiilor si intre degetele membrelor inferioare.
3 Folositi protectie impotriva razelor solare
Nu trebuie sa scapati din vedere faptul ca pielea de la nivelul membrelor inferioare este foarte sensibila in fata razelor ultraviolete, care pot sa provoace arsuri. Specialistii va recomanda ca, atunci cand aplicati crema de protectie solara, sa aveti grija sa acoperiti toata pielea picioarelor, inclusiv la nivelul calcaielor si al talpilor. Exista nimeroase studii care au fost efectuate de-a lungul ultimilor ani si care confirma faptul ca folosirea cremelor de protectie impotriva razelor solare este importanta pentru a preveni fotoimbatranirea. O alta recomandare este aceea de a va asigura ca produsele pe care le folositi pentru ingrijirea picioarelor dumneavoastra sunt de calitate si ca nu favorizeaza aparitia vreunei iritatii sau a altor neplaceri de acest fel.
4 Evitati sa purtati incalaminte imprumutata sau sa imprumutati incaltaminte altor persoane
Exista unele articole de uz personal pe care specialistii recomanda sa nu le folositi in comun cu alte persoane, si aici ne referim atat la incaltaminte precum si la prosoape sau instrumente de ingrijire a unghiilor. Cu cat aveti mai multa grija din acest punct de vedere, cu atat mai mult scade riscul de aparitie a unor posibile infectii. Atunci cand folositi in comun tipul de obiecte mentionate anterior, riscati sa ajungeti la afectiuni asa cum este onicomicoza, „piciorul atletului” sau alte afectiuni cu caracter contagios.
5 Nu uitati sa aplicati creme sau lotiuni care hidrateaza pielea picioarelor
In sezonul cald, ingrijirea picioarelor presupune si folosirea produselor hidratante. Este important sa nu uitati acest aspect, pentru ca pielea membrelor inferioare tinde sa se usuce si sa crape mai usor in perioada verii. Cremele hidratante trebuie aplicate chiar de mai multe ori in fiecare zi, specialistii recomandand sa folositi inclusiv ulei de cocos sau vaselina.