Ingrijirea tenului gras: cum sa controlezi excesul de sebum si sa previi acneea
Poate fi extrem de dificil sa aduci un echilibru la nivelul pielii daca ai tenul gras. Multe produse care pretind ca reduc la minimum secretia de sebum nu fac decat sa inrautateasca problema.
Cum apare tenul gras?
Hormonii androgeni, cei care regleaza productia de sebum, provoaca aparitia tenului gras. Acestia sunt hormoni „masculini”, dar care sunt prezenti atat la barbati, cat si la femei. Acesti hormoni provoaca uneori o productie excesiva de sebum. Drept urmare, porii se largesc, deoarece nu pot procesa productia mare de sebum. Din cauza excesului de sebum, a ingrosarii pielii si a infundarii porilor cu celule moarte, sebumul nu mai poate fi secretat din pori. Acest lucru are ca rezultat aparitia punctelor negre si albe sub piele.
Vestea buna? Cu o rutina si cu ajutorul produselor potrivite de ingrijire a tenului gras, aceasta problema poate fi redus la minimum. In acest articol, veti explora cauzele si tratamentele pentru pielea grasa, inclusiv o rutina pas cu pas de ingrijire a tenului gras.
Cauzele tenului gras
Tenul gras poate avea multe cauze. Unele pot fi gestionate, in timp ce altele nu. De exemplu, tenul gras poate avea si cauze genetice. Celelalte cauze sunt:
- fluctuatiile hormonale din timpul pubertatii, sarcinii sau menopauzei
- anumite medicamente, cum ar fi cele care perturba nivelul hormonilor
- anumite afectiuni medicale, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice (SOPC) la femei
Un studiu din 2021 asupra femeilor tinere din China a gasit, de asemenea, o corelatie intre greutatea corporala mai mare si consumul frecvent de lactate sau dulciuri cu tenul mai gras.
-
Masca pentru ten tern si patat cu extract de anghinare Express, 2*8 ml, Apivita
Pret 13,80 Lei Pret vechi 23,00 Lei
Semne si simptome de ten gras
Tenul gras se manifesta prin:
- un aspect stralucitor
- pori foarte mari sau evidenti pe piele
- pori infundati si puncte negre
- cosuri ocazionale sau persistente
Persoanele cu ten gras care folosesc machiaj pot observa ca produsele de make-up se pot combina cu sebumul, dandu-i o consistenta diferita.
Ingrijirea tenului gras – pasi de urmat
Desi tenul gras poate infunda porii si poate duce la inmultirea eruptiilor acneice, uleiurile specifice pielii grase are si multe beneficii. Sebumul ajuta la conservarea pielii, iar persoanele cu tenul gras au de obicei pielea mai groasa si mai putine riduri. Cheia este sa descoperi si sa mentii echilibrul intre excesul de sebum si pielea uscata.
Pentru a tine sub control nivelul de sebum din piele, dermatologii recomanda urmatoarele sfaturi pentru ingrijirea tenului gras:
- Curata-ti tenul de pana la doua ori pe zi si dupa ce transpiri. In timpul ce-ti cureti tenul, rezista tentatiei de a-ti freca pielea, chiar si cand te demachiezi, deoarece acest lucru iti irita pielea, ceea ce ii poate agrava aspectul.
- Alege produse de ingrijire a tenului gras care sunt etichetate „fara ulei” si „noncomedogenic”. Acest lucru inseamna ca produsele care au aceste etichete - inclusiv demachiantele, cremele hidratante si produsele de machiaj - nu vor infunda porii si nu vor provoca acnee. Anumite ingrediente, cum sunt acidul salicilic, acidul glicolic si acidul lactic, pot ajuta la reducerea nivelului de sebum, dar pot fi prea agresive cu pielea. Intrerupe utilizareai produsului sau foloseste-l mai rar daca pielea devine iritata.
- Foloseste o spuma blanda de curatare a tenului. Multi oameni cred ca trebuie sa foloseasca o spuma puternica pentru ingrijirea tenului gras pentru a elimina excesul de sebum din piele. Cu toate acestea, utilizarea unei spume prea dure pentru ten poate irita pielea si poate declansa o productie excesiva de sebum. De aceea, opteaza pentru un produs usor si bland pentru ingrijirea tenului gras.
- Nu folosi produse de curatare pe baza de ulei sau alcool deoarece pot irita pielea.
- Aplica o crema hidratanta dupa curatare. In ciuda faptului ca tenul este gras, este totusi important sa aplici o crema hidratanta pentru a-ti mentine pielea hidratata. Pentru a economisi timp si pentru a-ti proteja pielea de razele ultraviolete daunatoare ale soarelui, cauta o crema hidratanta care sa contina si o protectie solara cu spectru larg, cu un SPF de 30 sau mai mare.
- Aplica protectie solara atunci cand te afli in aer liber. Protectia solara ajuta la prevenirea daunelor cauzate de razele solare care ar putea provoca riduri, pete pigmentare si chiar cancer de piele. Pentru a preveni aparitia acneei, alege creme de protectie solara care contin oxid de zinc si dioxid de titan si nu utiliza creme de protectie solara care contin parfum sau uleiuri. In plus, alege locurile cu umbra si poarta imbracaminte de protectie impotriva soarelui.
- Alege produse de machiaj fara ulei, pe baza de apa.
- Evita sa mergi la culcare machiata. Demachiaza-te intotdeauna inainte de a merge la somn.
- Foloseste hartie absorbanta pe tot parcursul zilei. Apasa usor hartia pe ten si las-o sa actioneze cateva secunde pentru a absorbi uleiul.
- Nu-ti atinge tenul pe tot parcursul zilei. Desi este tentant sa iti atingi fata, in acest fel se pot raspandi murdaria, sebumul si bacteriile de pe maini pe fata. Atinge-ti tenul numai cand il cureti, il hidratezi sau aplici protectie solara sau machiaj, insa asigura-te ca mainile sunt curate mai intai.
Referinte:
- https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/skin-care-routine-for-oily-skin
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/321090
- https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/dry/oily-skin
- https://www.cerave.com/skin-smarts/skincare-routines/a-gentle-skincare-routine-for-oily-skin
- https://www.paulaschoice.fr/en/oily-skin-cause-and-treatment