Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Legatura dintre obezitate si diabet

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 17 mai 2019 Ultima actualizare: 23 iulie 2019

Obezitatea reprezinta o reala problema de sanatate cu implicatii serioase asupra intregului organism. Totodata, cresterea in greutate peste un indice de masa corporala (IMC) de 30 kg/m2 are drept consecinta modificari metabolice ce se rasfrang asupra aparatului cardiovascular, dar si asupra altor organe. Toate aceste modificari intretin un cerc vicios care creste atat morbiditatea, cat si mortalitatea in randul populatiei diabetice.

Obezitatea-boala secolului XXI

Legatura de cauzalitate dintre diabetul zaharat de tip 2 si obezitate a fost indelung dezbatuta in literatura de specialitate. Fara o conduita alimentara corecta (personalizata) si in lipsa unei activitati fizice regulate, persoanele care sufera de obezitate au un risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Mai mult decat atat, studiile in domeniul obezitatii si al diabetului zaharat au aratat faptul ca scaderea in greutate poate sa imbunatateasca sensibilitatea organismului la insulina. In momentul de fata, cele mai frecvente cauze de mortalitate sunt afectiunile cardiovasculare si cancerul. Cercetatorii atrag atentia asupra importantei mentinerii unui IMC in limite normale, fiind cunoscut faptul ca scaderea in greutate (cu reducerea masei grase de la nivelul abdomenului) va diminua riscul de aparitie a bolilor de inima si chiar a afectiunilor neoplazice.

Cum creste obezitatea riscul de diabet zaharat tip 2

Persoanele care sufera de obezitate prezinta un risc mult mai mare de a face diabet zaharat de tip 2 in comparatie cu populatia normoponderala. Diabetul zaharat tip 2 este o afectiune cronica caracterizata de un nivel persistent crescut al glucozei din sange. La persoanele obeze, adipocitele (celulele tesutului gras) trebuie sa proceseze mai multi nutrienti decat la persoanele normoponderale. Stresul acumulat la nivelul acestor celule va duce in timp la intretinerea unui proces inflamator in urma caruia sunt eliberate substante numite citokine. Acestea, la randul lor, vor bloca semnalul receptorilor de insulina, ceea ce va avea drept consecinta aparitia fenomenului de insulinorezistenta. Cu alte cuvinte, organismul isi va pierde sensibilitatea la insulina, acesta fiind hormonul implicat in mentinerea in limite normale a glicemiei. Organismul unei persoane care prezinta insulinorezistenta va fi incapabil sa converteasca glucoza in energie, rezultand in final hiperglicemia cronica si complicatiile acesteia pe termen lung. Tot acest cerc vicios compus din obezitate, inflamatie, insulinorezistenta si hiperglicemie poate fi intrerupt daca se fac schimbari majore in ceea ce priveste stilul de viata.

Luati masuri cat mai repede

Daca obezitatea creste riscul de aparitie a diabetului zaharat de tip 2, in sens invers scaderea in greutate va avea un efect pozitiv atat asupra insulinorezistentei, cat si asupra nivelului de colesterol si trigliceride. Astfel, dieta hipocalorica cu evitarea grasimilor in exces si a dulciurilor este primul pas catre un IMC in limite normale. In cazul in care va este greu sa va organizati planul alimentar, atunci cereti sfatul unui nutritionist care va poate recomanda o dieta personalizata. Al doilea lucru pe care trebuie sa il faceti este miscarea. Se recomanda 30 de minute de sport de 3-4 ori pe saptamana cu cresterea timpului si a intensitatii efortului (gradual) in functie de limita de toleranta.