Lombosciatica: Cauze, simptome, tratament si preventie
Exista o paleta larga de tulburari la nivelul coloanei vertebrale, in zona lombara. Lombosciatica este doar una dintre ele. Atunci cand la nivelul L5-S1 se produce o afectare a radacinii nervoase, in mai bine de 3/4 din cazuri apare afectiunea cunoscuta sub numele de lombosciatica.
Ce este lombosciatica?
Durerea lombara care debuteaza brusc si care de multe ori prezinta iradiere pe membrele inferioare (fesa, fata posterioara a coapsei, fata posterioara a gambei si/sau glezna) poarta numele de lombosciatica. Aceasta limiteaza miscarea normala, persoana cu acest simptom acuza dureri ascutite in timpul mersului si/sau in timpul efectuarii anumitor exercitii fizice, miscari specifice.
Cunoscuta si sub denumirea de nevralgie sciatica, este intalnita la ambele sexe, preponderent in intervalul de varsta: 30-60.
Intensitatea durerii resimtite depinde atat de gradul de afectare al nervului sciatic, cat si de gradul de toleranta la durere al persoanei in cauza. Nervul sciatic poate afecta deopotriva muschii, articulatiile, tendoanele, ligamentele din zona lombara si sacrala a coloanei vertebrale. Iar manifestarile nu sunt 100% identice de la un individ la altul, spre exemplu un pacient poate sa acuze o durere lombara care porneste zona spatelui (lombara) si care coboara pe picior pana jos la degetele de la picioare, in timp ce in cazul altuia apare o durere acuta ce face imposibil statul in picioare, dand senzatia de arsura in talpa.
Tipuri de lombosciatica
Lombosciatica poate fi impartita in doua categorii:
- Lombosciatica dreapta se numeste astfel pentru ca afecteaza partea dreapta a coloanei vertebrale, durerea fiind resimtita pe piciorul drept;
- Lombosciatica stanga – afecteaza partea stanga a coloanei vertebrale, deci piciorul stang.
Indiferent de localizare, pe partea stanga sau pe partea dreapta, factorii de risc, tratamentul si diagnosticul nu difera.
In literatura de specialitate, se mai face distinctia intre lombosciatica plexulara, tronculara sau cordonala. Medicul specialist este cel care va pune diagnosticul in functie de o serie de analize, investigatii si de istoricul dumneavoastra medical. De exemplu, lombosciatica tronculara apare ca urmare a unor traumatisme la nivelul bazinului sau cand la nivelul bazinului au fost identificate hematoame, infectii, chiar tumori.
Care sunt cauzele ce duc la aparitia lombosciaticii?
Cauzele lombosciaticii sunt numeroase, le gasiti in randurile de mai jos pe cele mai frecvente:
- Sindromul de disfunctie sacroiliaca - articulatia sacroiliaca este iritata. Fiind situata la baza coloanei vertebrala, aceasta mai poate sa irite nervul L5, ceea ce duce la aparitia durerii sciatice.
- Stenoza spinala lombara - canalul spinal prezinta ingustari pe masura ce pacientul inainteaza in varsta;
- Afectiunea discului degenerativ – si ea apare tot odata cu inaintarea in varsta si, intr-o oarecare masura, este un proces firesc; problema intervine atunci cand unul sau chiar mai multe discuri degenerate in spatele inferior irita o radacina nervoasa, provocand lombosciatica;
- Sarcina – in special in ultimul trimestru, atunci cand centrul de greutate al gravidei de schimba. Greutatea fatului, a placentei, lichidului amniotic si uterul produc modificari ale posturii normale a coloanei vertebrale;
- Fracturile, leziunile si infectiile aparute la nivelul spatelui – spre exemplu, in cazul unei infectii este afectata radacina nervului, astfel se instaleaza durerea caracteristica lombosciaticii;
- Tumorile spinale si tesutul cicatrizat.
Lombosciatica - factori de risc
- Varsta inaintata;
- Sexul - se pare ca barbatii sunt afectati intr-o mai mare masura decat femeile, dar asta nu inseamna ca persoanele de sex feminin sunt “scutite” de aceasta afectiune, mai ales ca sarcina intra si ea la factori de risc;
- Kilogramele in plus, obezitatea care modifica centrul de greutate si pune mai multa presiune pe articulatii, muschi, tendoane;
- Stilul de viata sedentar, orele petrecute pe scaun la birou fara sa ne ridicam;
- Unele afectiuni asa cum este diabetul pentru ca modalitatea in care organismul “utilizeaza” zaharul din sange poate creste riscul de producere a unor leziuni la nivelul nervilor;
Simptomele lombosciaticii
Durerea care se extinde din zona joasa a spatelui catre fesa si membrul inferior este cea mai sugestiva manifestare a lombosciaticii.
Uneori, durerea se acutizeaza atunci cand ne asezam, daca tusim ori stranutam.
Durerea apare brusc, pe neasteptate, iar in repaus se amelioreaza.
Astfel de simptome se pot intinde pornind de la cateva zile pana la cateva saptamani.
Diagnostic lombosciatica
Medicul specialist este cel care pune diagnosticul, spre exemplu medicul ortoped pe baza informatiilor furnizate de dumneavoastra (istoricul medical) va recomanda o serie de investigatii.
Nu sunt investigatii standard, indicatia difera de la caz la caz in functie de istoricul pacientului, de gravitatea si modalitatea de manifestare a lombosciaticii. Pe langa examinarea fizica propriu-zisa, medicul poate recomanda:
- Radiografie
- RMN
- CT
- Teste de sange si urina, teste de inflamatie
- EMG (Electromiografie)
Cum se trateaza lombosciatica?
Lombosciatica este o afectiune care impacteaza calitatea vietii intr-o proportie semnificativa. In special in primele zile de la instalarea durerii. Sunt persoane care vreme de cateva zile au nevoie de rapaus total, la pat.
Partea imbucuratoare este ca medicina de astazi propune o varietate de metode si tratamente, in literatura de specialitate veti gasi tratamentul medicamentos al lombosciaticii, terapiile complementare asa cum sunt fizioterapia, masajul terapeutic, balneoterapia, acupunctura si altele.
Unele pot fi recomandate abia dupa incheierea episodului de durere acuta, asa cum este balneoterapia - tratamentul medical ce consta in folosirea actiunii apelor termale sau reci. In timp ce un tratament medicamentos sau folosirea unui unguent se foloseste in prima etapa.
Totodata medicul va poate sfatui sa va achizitionati un echipament medical de corectie a posturii, asa cum este o orteza sau un ham de indreptare. In situatia gravidelor, exista centuri prenatale care preiau din greutatea burticii pentru a usura mersul viitoarei mame si pentru a contribui la imbunatatirea posturii acesteia.
Planul de tratament difera si el de la pacient la pacient, de la ce a cauzat afectiunea si la cum se manifesta specific.