Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Luxatia de rotula – cauze, simptome si tratament

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 10 ianuarie 2023 Ultima actualizare: 10 ianuarie 2023

Genunchiul este cea mai mare si mai complexa articulatie a corpului nostru, care indeplineste numeroase functii, printre care asigurarea stabilitatii si permiterea miscarilor de coborare, rasucire si ridicare, precum si sustinerea corpului in pozitia verticala. In alcatuirea acestei articulatii intra oase (femurul, tibia si rotula sau patela), meniscuri, ligamente si tendoane.

Rotula sau patela (din limba latina – insemnand „placa mica”) este un os triunghiular plat situat in partea anterioara a articulatiei genunchiului, care formeaza articulatia patelo-femurala.

In mod normal, cand indoim si indreptam piciorul, rotula aluneca in sus si in jos in interiorul unui sant vertical localizat intre capatul inferior al coapsei si capatul superior al tibiei (santul sau canalul trohlear). O retea de ligamente si tendoane asigura stabilitatea rotulei in timpul miscarilor articulatiei.

Luxatia de rotula – informatii generale

Luxatia de rotula reprezinta iesirea rotulei din articulatia genunchiului, de fapt smulgerea ei din santul trohlear in urma unui traumatism, unei lovituri pe genunchi, sau, mai rar, in urma unei contractii musculare intense.

Rotula sarita este o situatie traumatica, ce determina durere intensa, si este relativ frecventa, reprezentand aproximativ 3% din totalitatea leziunilor genunchiului.

Luxatie de rotula – cauze si factori de risc

Rotula sarita afecteaza cu precadere copiii si adolescentii activi, care practica sport, iar copiii cu varsta intre 10 si 15 ani sunt cei mai predispusi. Fetele au riscul mai mare decat baietii pentru luxatia de rotula.

Luxatia de rotula apare de obicei in urma unui traumatism, in mod frecvent dupa o leziune de rasucire brusca a genunchiului si, uneori, dupa o lovitura directa pe genunchi (mai ales in partea interioara a articulatiei). Alte situatii in care luxatia de rotula poate sa apara sunt: la aterizarea pe un singur picior dupa o saritura (in timpul practicarii de baschet, fotbal etc) sau rotatia piciorului in timp ce talpa este fixata pe sol.

Exista o categorie de persoane cu laxitate ligamentara generalizata si subluxatii recurente ale rotulei, iar rata de recurenta in urma primei luxatii poate fi de 15-60%.

Factorii de risc pentru rotula sarita sunt urmatorii:

  • Unele variatii anatomice, cum ar fi „patella alta” – adica pozitionarea inalta a rotulei sau displazia trohleara – in care santul trohlear in care aluneca rotula nu este destul de adanc, iar rotula poate sa iasa cu usurinta din acesta.
  • Slabirea ligamentului patelofemural intern creste riscul de luxatie de rotula.
  • Laxitatea ligamentara – articulatii foarte mobile (mult mai mobile decat ar fi normal), care permit o gama mai larga de miscare. Aceasta este mai frecvent intalnita la femei, dar poate fi secundara unor boli care afecteaza tesutul conjunctiv, cum sunt sindromul Marfan sau sindromul Ehlers-Danlos. Acestea cresc riscul de luxatie de rotula, fara a fi nevoie de un factor traumatic puternic care sa o provoace.
  • Musculatura slab dezvoltata – in special a muschiului vast medial (parte a muschiului cvadriceps de la nivelul coapsei).
  • Displazia congenitala a vastului medial.
  • Genus valgum – care creste riscul de instabilitate a rotulei si, implicit, riscul de rotula sarita.
  • Piciorul plat valg – aplatizarea boltei plantare a piciorului, asociata cu devierea calcaiului.
  • Persoanele cu unghi Q crescut sunt si ele predispuse la luxatia de rotula. Unghiul Q este masurat prin trasarea unei linii de la spina iliaca antero-superioara la centrul rotulei si o a doua linie din centrul rotulei pana la tuberozitatea anterioara a tibi La barbati, acest unghi este mai mare decat la femei (18 grade, in comparatie cu 14 grade). Valorile care depasesc aceste valori predispun la rotula sarita.

Luxatia de rotula poate sa apara si la copiii si adolescentii cu sindrom Down (luxatie congenitala de rotula). Aceasta este rezultatul dimensiunii mici a rotulei in combinatie cu un condil hipoplazic (proeminenta osoasa de la nivelul genunchiului). De obicei, in aceasta situatie este necesara interventia chirurgicala.

Simptomatologie in luxatia de rotula

Dupa cum am mentionat, luxatia de rotula apare in urma unui traumatism, care este insotit de:

  • Durere intensa
  • Instabilitatea articulatiei
  • Iesirea rotulei in exteriorul genunchiului
  • Blocarea genunchiului dupa traumatism
  • Incapacitatea de a intinde piciorul
  • Umflarea zonei

Luxatia de rotula se reduce adesea spontan atunci cand genunchiul este intins, dar rotula sarita este adeseori complicata de hemartroza genuchiului, precum si de ruperea unor structuri de stabilizare, in special ligamentul patelo-femural medial, care este aproape intotdeauna lezat.

Pentru evaluarea completa in cazul luxatiei de rotula este necesar sa se efectueze radiografii pentru exlcuderea posibilelor fracturi si eventual RMN de genunchi. Aceasta investigatie imagistica este foarte utila in depistarea leziunilor cartilajului articular si este mai sensibila in depistarea leziunilor osteocondrale. In plus, RMN-ul poate sa detecteze cazurile de displazie trohleara care predispun la luxatia de rotula.

Tratament luxatie de rotula

Tratamentul pentru luxatia acuta de rotula este reducerea prompta a acesteia in cazurile in care acest lucru nu s-a produs spontan. Aceasta procedura se face de regula la spital, cu sau fara sedare, si presupune intinderea lenta a genunchiului si, in acelasi timp, aplicarea de presiune usoara in partea laterala a rotulei, spre interior. Dupa reducerea luxatiei de rotula se recomanda imobilizarea timp de 4-6 saptamani cu aparat gipsat sau orteza.

Daca este primul episod de rotula sarita si au fost excluse eventualele complicatii, tratamentul este in majoritatea cazurilor conservator si include analgezice, aplicarea de comprese cu gheata si fizioterapie. Kinetoterapia trebuie sa puna accent pe intarirea muschiului cvadriceps, in special pe muschiul vast medial.

Tratamentul chirurgical pentru rotula sarita se face de regula prin artroscopie si se ia in considerare in urmatoarele situatii:

  • Este prima oara cand a aparut luxatia de rotula, dar aceasta este complicata de fracturi osteocondrale
  • Luxatia de rotula este complicata de ruptura ligamentului patelo-femular medial
  • Luxatii recurente
  • Esecul tratamentului conservator
  • Existenta unor variatii anatomice care predispun la rotula sarita

Recuperarea dupa o luxatie de rotula

Fizioterapia dupa o luxatie de rotula este extrem de importanta, iar daca aceasta este neglijata, riscul de recidiva este mare. Unele studii au aratat ca acest risc este de 30-40% in cazurile in care fizioterapia nu a fost efectuata corect si complet. Recuperarea poate fi necesara timp de doua sau trei luni, dar in acest timp trebuie evitate miscarile care pot suprasolicita articulatia genunchiului.

Intrucat rotula sarita apare mai ales la copii si adolescenti, acestia trebuie sa fie descurajati in reluarea activitatilor sportive prea devreme, in special daca practica sporturi care implica rasuciri si pivotari precum fotbalul, baschetul sau handbalul.

Efectuarea regulata a exercitiilor recomandate de kinetoterapeut ajuta la intarirea muschilor si ligamentelor care tin rotula in pozitia corecta si la scaderea riscului de recidiva. Chiar si dupa finalizarea programului de fizioterapie, ideal ar fi sa incercati sa preveniti o alta luxatie de rotula, iar genuflexiunile efectuate zilnic pot sa ajute pentru aceasta.