Maini reci? Cauze, solutii si tratamente
Maini reci? Cauze, solutii si tratamente
Sigur cunoasteti cel putin o persoana care are mereu mainile reci, eventual si picioarele, asta daca nu cumva sunteti chiar dumneavoastra persoana in cauza.
Am auzit cu totii explicatia: “daca ai mainile reci stai prost cu circulatia”, ceea ce nu este departe de adevar. Chiar daca nu e neaparat un semn de ingrijorarea mainile reci pot fi un simptom si pentru afectiuni precum: boala arteriala periferica (BAP), reumatism, lupus eritematos sistemic, poliartrita reumatoida sau hipotiroidism, dar mai ales pentru boala Raynaud.
Anatomia si fiziologia mainilor
Pentru a intelege mai bine cum “functioneaza” mainile reci haideti sa trecem pe scurt in revista anatomia mainii si cateva elemente despre sistemul circulator.
Structura anatomica a mainilor si a sistemului circulator
Mana este formata din 27 de oase (carpiene, metacarpiene si falange), 27 de articulatii si 19 muschi. Componentele senzitive si motorii ale mainii sunt reprezentate de nervul median (responsabil cu miscarile fine si cu functia de prindere a mainii), ulnar (responsabil cu inervarea musculaturii implicate in procesul de apucare) si radial (responsabil cu inervarea extensorilor pumnului- controleaza pozitia mainii si o stabilizeaza). Vascularizatia mainii este complexa, principalele artere de la nivelul mainii fiind: artera radiala si artera ulnara.
Sistemul circulator este format din:
- inima; artere; vene (rezervoarele de sange); arteriole, metarteriole, capilare, venule (responsabile cu microcirculatia), iar schimurile de substante si gaze se fac la nivelul teritoriului vascular.
Toate aceste elemente contribuie la:
- distribuirea substantelor nutritive si a oxigenului in organism;
- colectarea produsilor tisulari de catabolism.
Sangele reprezinta 7% din greutatea corporala si este pompat de la inima in corp prin artere care se divid pana la capilare. Cel mai lung si complex traseu al sangelui este cel care ajunge la extremitati (maini si picioare), acesta fiind unul din potentialele motive pentru care anumite persoane pot resimti o senzatie de maini reci sau chiar si picioare reci.
Circulatia periferica deficitara este o urmare a contractiei arterelor mici, ceea ce determina o viteza scazuta a sangelui catre maini, picioare, nas, obraji, urechi, barbie.
Reglarea temperaturii corpului si rolul sistemului nervos in controlul temperaturii extremitatilor
Temperatura normala a corpului variaza intre 36 si 37, 2 grade Celsius: practic este o functie variabila a preluarii, producerii si cedarii de caldura. Temperatura corpului poate varia de la o persoana la alta fiind influentata de factori precum varsta, hormonii, ciclul menstrual, sarcina, alimentatia sau activitatea desfasurata cu putin timp inainte de masurarea temperaturii.
Controlul neuronal porneste de la: in partea anterioara a hipotalamusului (regiune de mici dimensiuni din interiorul creierului) se afla centrul termoreglarii. Cedarea de caldura se face la nivelul pielii, prin respiratie si prin intermediul vaselor- transportul de caldura din interior spre exteriorul corpului. Senzorii termici - piele, maduva spinarii, bulb, mezencefal- informeaza centrul de control hipotalamic asupra temperaturii corpului. Practic hipotalamusul verifica temperatura si o compara cu cea de 37 de grade. Daca temperatura e prea mica hipotalamusul prin vasoconstrictia vaselor din piele si generarea de contractii musculare (sub forma de tremuraturi) se asigura ca organismul genereaza caldura necesara. Daca temperatura e prea mare, prin transpiratie corpul isi scade temperatura.
Cauze maini reci
Putem avea maini reci ca urmare a mai multor factori declansatori sau afectiuni.
Factori fiziologici
Persoanele care se confrunta cu simptomul de maini reci pot avea vasoconstrictie sau vaso-ocluzie.
Vasoconstrictia consta in reducerea dimensiunii vaselor de la nivelul mainilor si incheieturilor, factor ce duce la maini reci.
Vaso-ocluzia se produce ca urmare a blocarii fluxului de sange la nivelul unui ram arterial de la nivelul palmei sau al incheieturii, iar astfel persoana in cauza va suferi de maini reci.
Factori de mediu
Mainile reci mai pot aparea si ca urmare a expunerii la temperaturi joase: stat afara in frig, in incapere cu aer conditionat sau lucrat in camere frigorifice sau neincalzite. Acelasi lucru se poate intampla si daca ati pus mana pe un obiect rece sau pe gheata. In aceste situatii mainile reci nu reprezinta un semn patologic.
Maini reci - afectiuni asociate
Daca o persoana are maini reci se poate confrunta cu una din urmatoarele afectiuni:
- Boala sau sindromul Raynaud - vasele de sange de la nivelul degetelor se contracta spontan; se poate declansat la frig, dar poate aparea si in medii calde; afecteaza aproximativ 20% dintre femeile tinere.
- Hipotiroidismul - glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni, hormoni cu rol esential in reglarea temperaturii corpului. Pe langa senzatia de maini reci pacientii cu hipotiroidism se confrunta cu o senzatie generala de frig.
- Boala arteriala periferica - vasele arteriale sunt afectate de placile de aterom (ateroscleroza); fiind ingustate sangele circula foarte greu, iar pielea devine rece si palida.
- Lupus eritematos sistemic - boala autoimuna ce cauzeaza inflamatie in organism si este frecvent asociata cu Sindromul Raynaud.
- Sclerodermia - boala autoimuna in care pielea de la nivelul mainilor se intareste, vascularizatia devine deficitara, iar pacientii semnaleaza simptomul de maini reci.
Simptome ce pot insoti senzatia de maini reci
Impreuna cu simptomul de maini reci pacientii mai pot semnala urmatoarele semne si simptome:
- Senzatie de frig anormala;
- Amorteala la nivelul extremitatilor;
- La nivelul tegumentelor apar modificari de culoare: alb, abastru, rosu;
- Modificari de culoare a unghiilor;
- Ulcere sau rani care nu se vindeca;
- Durere;
- Oboseala;
- Febra;
- Eruptii cutanate;
- Dureri articulare.
Maini reci - tratament si management
Tratamentul in caz de maini reci este ales in concordanta cu afectiunea de baza ce declanseaza acest simptom. Astfel pe langa tratamentul specific patologiei principale se fac recomandari pentru imbunatatirea fluxului sangelui de la nivelul mainilor:
- Evitarea tutunului, alcoolului, produselor cu cofeina;
- Limitarea expunerii la frig (atat la exterior, cat si la interior);
- Folosirea produselor hidratante;
- Evitarea manipularii obiectelor reci precum: sticlele de apa foarte reci/ alimente reci.
In cazurile grave in care pacientii au mainile reci acestia pot avea nevoie de interventii chirurgicale sau injectii de bloc nervos pentru a dezactiva nervii de la nivelul mainii.
Maini reci - sfaturi pentru preventie
Principalele recomandari pentru a preveni sindromul de maini reci sunt:
- utilizarea unor manusi calduroase;
- evitarea fumatului si a bauturilor pe baza de cofeina;
- evitarea medicatiei cu proprietati vasoconstrictoare- ex. decongestionantele;
- efectuarea de miscari de rotatie ale mainilor;
- consumul de ardei iute- are continut crescut de capsaicina care genereaza o reactie de incalzire la nivelul intregului corp;
- administrarea de suplimente cu acizi grasi nesaturati precum omega 3;
- consumul de bauturi calde.