Metabolism lent? Iata sfaturi de ajutor in reglarea metabolismului
Se intampla des sa auzi oameni care dau vina pe metabolismul lent pentru faptul ca acumuleaza in greutate. Si, in ciuda faptului ca au redus consumul de calorii si fac mai mult sport, tot nu slabesc. Ar putea fi de vina metabolismul lent?
Au unii oameni un metabolism mai rapid decat altii?
Marimea corpului, varsta, sexul si genetica joaca toate un rol in viteza metabolismului. Celulele musculare au nevoie de mai multa energie pentru a se pastra decat celulele adipoase, astfel incat persoanele care au mai multi muschi decat grasime au de obicei un metabolism mai rapid.
Pe masura ce imbatraneste, organismul acumuleaza mai multa grasime si pierde mai multa masa musculara. Acest lucru explica de ce metabolismul poate incetini pe masura ce inaintezi in varsta.
In general, barbatii tind sa aiba un metabolism mai rapid, deoarece au mai multa masa musculara, oase mai grele si mai putina grasime corporala decat femeile.
Metabolismul poate fi determinat partial de genetica, desi acest lucru nu este inca pe deplin inteles. Genetica influenteaza cu siguranta dimensiunea muschilor si felul in care masa musculara se dezvolta, ambele influentand metabolismul.
Ce este metabolismul?
Metabolismul descrie toate procesele chimice care se desfasoara continuu in interiorul corpului pentru a mentine functionarea normala a organelor, cum ar fi respiratia, repararea celulelor si digerarea alimentelor.
Aceste procese chimice necesita energie. Nivelul minim de energie de care corpul are nevoie pentru a efectua aceste procese chimice se numeste rata metabolica bazala (RMB). RMB reprezinta intre 40% si 70% din necesarul zilnic de energie al corpului, in functie de varsta si stilul de viata. Un „metabolism lent” indica mai exact o rata metabolica bazala scazuta.
Metabolism lent – posibile cauze
Exista mai multe motive pentru care ai metabolismul lent, cum ar fi:
Ai un stil de viata sedentar
Unul dintre efectele lipsei de miscare este metabolismul lent. Fa cel putin 30 de minute de activitate fizica in fiecare zi pentru a-ti mentine metabolismul puternic.
Mananci prea putine calorii
Cand iti reduci aportul de calorii, corpul intra in „modul de infometare”. Drept urmare, organismul incepe sa stocheze caloriile si sa le arda mai incet pentru a se asigura ca are suficienta energie pentru a supravietui. Daca incerci sa slabesti, este recomandat sa mananci suficiente calorii pe zi pentru a-ti sustine metabolismul.
Nu dormi suficient
Somnul este important din multe motive, inclusiv pentru mentinerea unui metabolism sanatos. Cand nu dormi suficient, corpul tau nu are timpul necesar pentru a se recupera si repara. Acest lucru poate duce la un metabolism lent si la cresterea in greutate, precum si la alte afectiuni, cum ar fi diabetul, depresia si bolile de inima.
Stresul
Stresul poate determina organismul sa elibereze hormoni care incetinesc metabolismul. Pentru a-ti mentine metabolismul puternic, incearca sa reduci stresul din viata ta.
Anumite afectiuni medicale
Unele afectiuni medicale, cum ar fi hipotiroidismul (glanda tiroida subactiva), pot provoca un metabolism lent.
Semne si simptome care indica un metabolism lent
Daca banuiesti ca ai putea avea un metabolism lent, iata cinci semne si simptome pe care trebuie sa le ai in vedere:
Esti mereu obosit
Starea continua de oboseala este unul dintre cele mai comune semne ale unui metabolism lent. Daca te straduiesti sa te ridici din pat dimineata sau sa stai treaz la birou dupa-amiaza, acesta ar putea fi un semn ca metabolismul tau merge lent.
Ai probleme in a pierde in greutate
Un metabolism lent poate ingreuna pierderea in greutate, chiar daca ai o alimentatie sanatoasa si faci exercitii in mod constant. Daca ai incercat sa slabesti fara succes, ar putea fi timpul sa-ti verifici metabolismul.
Ai pofte
Daca poftesti in mod constant la alimente bogate in zahar sau grasimi, acesta ar putea fi un semn ca organismul se lupta sa transforme alimentele in energie. Acest lucru poate duce la crestere in greutate si la alte probleme de sanatate.
Te simti balonat
Senzatia de balonare sau constipatie este un alt simptom frecvent al unui metabolism lent. Daca simti ca ai probleme de digerare a alimentelor, acest lucru ar putea fi cauzat de faptul ca organismul nu poate sa descompuna mancarea in mod corespunzator.
Ai pielea uscata
Pielea uscata este un semn comun al unui metabolism lent. Hormonii care controleaza procesul metabolic al corpului joaca, de asemenea, un rol in mentinerea pielii hidratate.
Metode eficiente de reglare a metabolismului
Atunci cand arderile sunt mai rapide scade cantitatea de grasime din corp si invers. Cele mai multe persoane care se confrunta cu obezitate au un metabolism incet, ceea ce duce la stocarea grasimilor, aparand supraponderabilitatea.
Pentru a-ti regla metabolismul trebuie in primul rand sa ai grija sa mananci des, dar in cantitati mai mici. De exemplu, iti poti organiza trei mese principale si doua gustari pe zi.
Fa-ti un program al meselor
Este foarte important sa mananci la ore fixe, astfel metabolismul tau va sti cand trebuie sa-si faca treaba. Se recomanda adoptarea unui regim alimentar echilibrat si sanatos. Odihna si miscarea sunt de asemenea foarte importante in reglarea metabolismului.
Redu caloriile consumate
Numarul de calorii consumate intr-o zi este destul de important in tratarea metabolismului asa ca ar fi bine daca ai reusi sa reduci numarul acestora si sa renunti incet, incet si la prajeli, sucuri acidulate, grasimi saturate sau zahar.
Renunta la sucul de fructe si consuma fructele intregi
Sucul de fructe cuprinde un nivel ridicat de zahar si este destul de sarac in fibre, de aceea iti recomandam sa consumi fructele intregi, astfel au mai multe fibre decat sucul, iar continutul de apa este mai ridicat.
Bea multa apa
Apa este foarte benefica pentru organism, motiv pentru care este recomandat consumul acesteia in cantitati cat mai mari pentru a pastra metabolismul la cel mai ridicat nivel.
Alege alimente cu continut de antioxidanti
Consumul alimentelor bogate in antioxidanti au drept efect conservarea sanatatii organismului. Ceaiul verde, citricele, merele, spanacul, carnea de curcan sau fasolea sunt doar cateva dintre alimentele ce contin antioxidanti.
Nu neglija sportul
Cu totii stim ca un corp sanatos are nevoie de efort fizic, asa ca iti recomandam adoptarea unui program de exercitii fizice.
Referinte: