Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Miastenia gravis: Cauze, simptome si tratament

de , Redactie Tonica Group
Data publicării: 26 iunie 2020 Ultima actualizare: 16 iunie 2021

Ce este miastenia gravis? Tipuri de miastenia gravis si mai ales cum se trateaza aceasta afectiune? Sunt cateva dintre intrebarile pe care le-am primit de la cititorii nostri. In materialul de mai jos, incercam sa raspundem acestor solicitari.

Ce este miastenia gravis?

Miastenia gravis este o afectiune neuromusculara rara. Apare atunci cand atacul autoimun asupra  receptorilor postsinaptici de acetilcolina conduce la intreruperea transmisiei neuromusculare. Un defect in transmiterea impulsului nervos de la nerv la fibra musculara face ca muschii sa isi piarda tonusul specific, forta. Ce se intampla practic in corpul celui afectat?

Nervii care stimuleaza contractia musculara nu mai functioneaza in parametrii optimi, acesti muschi sunt “slabiti”. In mentalul colectiv exista expresia slabiciune musculara, miastenia gravis asta este, o slabiciune musculara, dar grava. Desi in multe cazuri afectarea nu este intr-atat de mare incat sa afecteze speranta de viata, impactul asupra vietii pacientului este unul crescut, acesta ajungand pana la imposibilitatea de a efectua miscari normale.

Tipuri de miastenia gravis

Miastenia gravis poate fi congenitala (transmisa ereditar, debuteaza de regula in copilarie) si neonatala. In cazul celei neonatale, sunt afectati cca. 10% dintre nou-nascutii mamelor diagnosticate cu aceasta boala. Anticorpii lgG traverseaza pasiv placenta, iar vindecarea are loc spontan intr-un interval de timp cuprins intre cateva zile si cateva saptamani, in functie de scaderile inregistrate de anticorpi.

[caption id="attachment_114557" align="aligncenter" width="865"]Tipuri de miastenia gravis De cate tipuri este miastenia gravis?[/caption]

Cauzele miasteniei gravis

Organismul persoanei afectate de miastenia gravis produce anticorpi "anormali" ce ataca structuri normale ale corpului, pe care nu le mai recunoaste ca fiind ale lui.

Anticorpii afecteaza "relatia" nerv - muschi - numite receptori, blocand in mod eronat contractarea acestora din urma.

Sistemul nostru imunitar are rolul de a produce anticorpi care ne protejeaza de “amenintarile” exterioare, asa cum sunt infectiile. La pacientii diagnosticati cu miastenia gravis, ei actioneaza contra corpului gazda, tocmai de aceea afectiunea este una autoimuna.

Simptomele miasteniei gravis

Slabiciunea musculara – nu este vorba strict despre o slabiciune a muschilor membrelor inferioare spre exemplu, ci pot fi muschii din jurul ochilor; ceea ce duce la caderea pleoapelor, cunoscuta in literatura de specialitate ca ptoza.

De asemenea, muschii care controleaza miscarile gurii pot fi afectati. In aceasta situatie, pacientul prezinta dificultati de vorbire.

Diagnosticul miasteniei gravis

Din nefericire, miasteniei gravis este o afectiune dificil de diagnosticat. Punerea unui diagnostic poate sa insemne mai multe teste si investigatii si sa implice o perioada mai lunga de timp comparativ cu alte afectiuni osteoarticulare.

Medicul specialist poate sa recomande: EMG (stimulare nervoasa repetitiva), CT, RMN, testarea anticorpilor antireceptori acetilcolinici, testarea anticorpilor anti-MuSK si/sau testul cu neostigmin.

Uneori se apeleaza si la testul anticolinesterazic (pentru testarea slabiciunii muschilor oculari) ori testul cu gheata. La testul cu gheata, medicul pune o punga cu gheata pe pleoapa pacientului, iar dupa cca. doua minute, punga se indeparteaza, iar pleoapa este analizate pentru a verifica daca exista semne de ameliorare. O astfel de imbunatatire temporara a slabiciunii pleoapelor indica prezenta miasteniei gravis.

Tratament pentru miastenia gravis

Tratamentul miasteniei gravis consta in administrarea de:

  • Medicamente anticolinesterazice;
  • Imunosupresoare;
  • Corticosteroizi;
  • Timectomie;

Medicul neurolog care are sub supraveghere pacientul este cel care decide, pe baza investigatiilor, care este formula optima pentru fiecare caz in parte. De asemenea, sunt luate in calcul:

  • Varsta;
  • Sexul;
  • Gravitatea afectiunii;
  • Forma/tipul bolii.

Contraindicatii si medicamente interzise

In miastenia gravis exista cateva contraindicatii si medicamente interzise, asa cum sunt:

  • Antibioticele, cu mentiunea ca nu este vorba despre toate antibioticele, ci numai unele dintre ele. Tocmai de aceea este esential sa discutati cu medicul care sunt substantele active contraindicate in cazul afectiunii. De exemplu, macrolidele, o clasa de antibiotice bacteriostatice, cu un spectru larg de activitate, nu sunt indicate pentru administrare de catre pacientul diagnosticat cu miastenie gravis.
  • Fluorochinolonele (le gasiti si sub prescurtarea „chinolone”);
  • Magneziul, deoarece poate interfera cu transmisia neuromusculara.