Muscatura de capusa - cum o recunoastem, preventie, boli asociate, solutii
In ultimii ani am inceput sa auzim tot mai des avertismente si recomandari in legatura cu riscul crescut al muscaturilor de capuse. Odata cu schimbarile climatice acesti paraziti ce se hranesc cu sange uman si animal s-au inmultit, iar muscaturile lor in general sunt inofensive, dar exista situatii in care muscatura de capusa poate da reactii alergice sau poate declansa afectiuni grave. Capusele pot fi rosii, maronii sau negre, au o lungime de 0,5- 10 mm lungime, iar dupa hranirea cu sange pot ajunge si la dimensiuni de 15 mm. Traiesc in iarba, arbusti, copaci, gramezi de frunze.
Cum recunoastem muscatura de capusa?
Muscatura de capusa nu este intotdeauna resimtita imediat ce a avut loc, fiind depistata ulterior, ca urmare a simptomelor sau din intamplare. Daca iesiti in natura pentru o perioada mai lunga de timp e recomandat sa faceti o inspectie a pielii la intoarcerea acasa.
Avand in vedere ca insecta ramane atasata de piele, muscatura de capusa poate fi descoperita usor, la o examinare vizuala sau tactila. Zonele cel mai des afectate de muscatura de capuse sunt cu piele mai sensibila puternic vascularizata: axile, inghinal, interiorul buricului, gambe, in spatele genunchilor, scalp, talie sau interiorul urechii.
Semnele specifice muscaturilor de capusa sunt: pielea este rosie si usor inflamata. Totodata poate aparea reactie de mancarime sau de durere usoara in zona muscaturii.
Daca nu ati identificat muscatura de capusa in prima zi, iar aceasata a ramas atasata de piele inevitabil veti observa capusa, deoarece aceasta va creste ca dimensiune in urma hranirii cu sange.
Care sunt manifestarile clinice?
Muscaturile de capuse pot fi atat simptomatice (provoaca o reactie locala usoara sau pot fi simptome mai grave), cat si asimptomatice.
Manifestarile muscaturii de capuse pot varia de la o persoana la alta, dar reactiile frecvent intalnite sunt:
- roseata si inflamatie;
- febra;
- frisoane;
- dureri musculare;
- dureri de cap;
- oboseala puternica;
- mancarime sau iritatie;
- eruptii cutanate.
In cazul in care o persoana prezinta alergie la muscatura de capusa va avea urmatoarele manifestari:
- dificultate in respiratie;
- inflamarea gatului;
- lesin.
Pentru oricare din aceste manifestari se va apela imediat la servicii medicale de urgenta.
Manifestarile muscaturilor de capusa cu urmari de tip paralizie sunt:
- slabiciune;
- apetit scazut;
- echilibru precar;
- dificultate in vorbire;
- pupile dilatate.
Cum actionam imediat ce am descoperit muscatura de capusa?
Pentru a preveni eventuale complicatii e important sa identificam muscaturile de capuse cat mai aproape de momentul in care acestea au avut loc. Odata identificata capusa este importanta eliminarea ei cat mai curand.
Acest lucru se face cu ajutorul unei pensete cu varful subtire ce se va pozitiona cat mai aproape de zona capului (aproape de piele) si se va prinde usor si se va trage usor, dar ferm, fara a forta sau a strange penseta, pentru a se evita ruperea capusei.
Dupa aceasta actiune se va curata zona cu apa calduta si sapun, dupa care se va dezinfecta cu alcool pentru a preveni o posibila infectie.
Zona supusa muscaturii de capusa va fi monitorizata penttru 2-3 zile in vederea observarii aparitiei, sau nu, a unor modificari la nivelul pielii. In general daca insecta a stat mai putin de 24 de ore nu apar complicatii. Daca dupa trei zile pielea arata normal si nu exista senzatie de durere sau mancarimi, atunci nu aveti de ce sa va faceti griji.
Cand mergem la medicul specialist?
In cazul in care capusa nu a fost extrasa complet sau corect e de preferat sa apelati la un medic pentru a indeparta resturile. Daca senzatia de mancarime sau inflamatie persista in zona muscaturii de capusa, de asemenea, e recomandat sa mergeti cat mai curand la medic, deoarece acestea ar putea fi primele semne ale unei posibile complicatii. Daca pacientul prezinta reactii alergice sau simptome specifice paraliziei ca urmare a muscaturii de capuse se apeleaza de urgenta la medic.
Dupa o muscatura de capusa se recomanda efectuarea unui set de analize de sange.
Ce tratament se impune?
In urma efectuarii unor analize de sange si a unei examinari clinice a unui medic acesta va putea stabili necesitatea sau nu a unui tratament. Tratamentul va fi prescris in functie de diagnostic si poate consta in administrare de anttibiotic sau a altor medicamente.
Muscatura de capusa - boli asociate
Muscatura de capusa nu reprezinta un pericol, atata timp cat insecta nu este purtatoare a unor microorganisme ce sunt transferate la om prin muscatura.
Bolile asociate muscaturilor de capuse sunt:
Boala Lyme- sau borelioza este o afectiune rara, dar poate cea mai cunoscuta cand vorbim de muscatura de capuse. La inceput simptomele pot fi confundate cu cele ale gripei, urmand ca dupa cateva saptamani de la declansare sa se agraveze si sa fie afectati muschii, inima, nervii si articulatiile. Are potential letal.
Encefalita de capuse - este o afectiune transmisa de muscatura de capuse care in cazurile severe are urmari precum: inflamatia creierului si a maduvei spinarii, factori declansatori pentru simptome neurologice precum meningita, encefalita si paralizia.
Anaplasmoza - boala infectioasa transmisa prin muscaturi de capuse. Simptomele acestei infectii sunt febra, durere musculara si articulara, dureri de cap, oboseala si uneori eruptii cutanate. In cazurile avansate ale bolii pacientul se poate confrunta cu afectarea rinichilor, insuficienta respiratorie si tulburari de coagulare a sangelui.
Febra hemoragica Crimeea - Congo- boala virala ce poate fi transmisa prin muscatura de capusa sau prin contact direct cu sangele animalelor infectate. Semnele acestei afectiuni sunt: sangerare nazala/ gingivala sau hemoragii interne.
Cum sa prevenim muscatura de capusa?
Daca urmeaza sa desfasurati activitati in aer liber, in zone cu multa vegetatie e recomandat sa urmati cativa pasi in vederea prevenirii muscaturilor de capuse:
- purtati pantaloni lungi, pentru a proteja cat mai mult din pielea ce ar putea lua contact cu vegetatia;
- hainele e de preferat sa fie din tesatura mai stramta si deschise la culoare;
- folositi produse create special pntru a tine capusele la distanta: ex. spray impotriva capuselor;
- in special dupa ploaie evitati tufisurile sau desisurile de vegetatie;
- fa dus si verifica pielea dupa o perioada mai lunga petrecuta in natura;
- verifica pielea animalului de companie;
- in drumetii respectati traseele marcate si nu va abateti de la drum.
De la momentul muscaturii, capusa are nevoie de mai mult de 24 de ore pentru a infecta gazda, daca este purtatoare de agent patogen, asadar acordati atentie deosebita examinarilor pielii dupa activitatile petrecute in natura pentru a indeparta cat mai repede insecta.