Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Necroza avasculara

Necroza avasculara

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 16 decembrie 2024 Ultima actualizare: 18 decembrie 2024

Cand sangele nu mai ajunge la os, temporar sau permanent, pacientul va suferi de necroza avasculara, intalnita si sub denumirea se osteonecroza. Practic tesutul osos moare din cauza lipsei de sange.

Necroza avasculara – generalitati

In momentul in care sangele este intrerupt la nivelul unui fragment osos, osul se va distruge ca urmare a numeroaselor microfracturi ce au loc la nivelul zonei afectate. Daca necroza avasculara afecteaza un fragment de os din apropierea unei articulatii atunci suprafata articulatieie va fi si ea afectata.

Necroza avasculara este o afectiune progresiva, ce poate avea urmari cu potential invalidant.

Stadiile incipiente ale bolii sunt adesea asimptomatice. Necroza avasculara poate afecta orice persoana, dar majoritatea pacientilor cu aceasta afectiune au intre 30 si 60 de ani.

Necroza avasculara – simptome

Simptomele in primele stadii ale bolii pot lipsi, dar odata cu progresia bolii se va instala treptat durerea la nivelul articulatiei apropiate fragmentului de os afectat, in special in momentul in care se pune presiune asupra acelei zone. In stadiile evoluate ale necrozei avasculare durerea se resimte chiar si in repaus.

Odata ce durerea se accentueaza si capacitatea de miscare articulara se limiteaza. Durerea asociata necrozei avasculare se manifesta in special in zona inghinala, coapsa sau fese, zona soldurilor fiind cea mai afectata de aceasta boala, dar totodata se poate dezvolta si la nivelul umerilor, genunchilor, mainilor sau picioarelor.

Exista cazuri in care pacientul are necroza avasculara bilaterala (ex. la nivelul ambelor solduri).

Necroza avasculara – cauze

Reducerea sau intreruperea fluxului de sange la os poate fi cauzata de:

  1. Traumatism osos sau articular: fracturile si dislocarile articulare duc la deteriorarea vaselor de sange care “alimenteaza” oasele, ceea ce duce la apartia necrozei avasculare;
  2. Existenta anumitor boli precum: anemia cu celule in secera, boala Gaucher, osteoporoza, pancreatita, HIV/SIDA, lupusul eritematos sistemic, diabet zaharat, ateroscleroza, anomalii venoase sau arteriale, tulburari de coagulare, leucemie, guta, artrita reumatoida. Aceste afectiuni pot duce la scaderea fluxului de sange la nivelul oaselor.
  3. Terapia cu corticosteroizi- administrarea pe termen lung duce la necroza avasculara. Aproximativ 35% dintre cazurile de necroza avasculara sunt urmare a tratamentelor cu corticosteroizi.
  4. Terapia oncologica- sedintele de radioterapie pot avea ca urmari afectarea vaselor de sange si scaderea calitatii oaselor.
  5. Administrarea de bifosfonati: aceste medicamente au ca scop imbunatatirea densitatii osoase in cazul pacientilor tratati pentru mielom multiplu sau cancer de san metastatic, dar pot provoca osteonecroza maxilarului.
  6. Deteriorarea arterelor si formarea cheagurilor de sange care pot bloca fluxul de sange catre oase.

25% dintre pacientii cu necroza avasculara au cauza necunoscuta pentru scaderea/ intreruperea fluxului sanguin catre oase.

Tratament necroza avasculara

In prezent scopul tratamentului necrozei avasculare este de a incetini progresia bolii (nu de vindecare).

Alegerea tratamentului se va face in functie de urmatorii factori:

  • Localizarea si cantitatea de os afectata;
  • Suprafata zonei afectate;
  • Cauza principala a bolii;
  • Varsta, starea generala si istoricul medical ale pacientului;
  • Toleranta pacientului la anumite tratamente.

Diagnosticata in stadiile incipiente pacientului i se vor recomanda: antiinflamatoare nesteroidiene pentru controlul durerii asociate necrozei avasculare, statine pentru reducerea colesterolului- pentru a preveni blocajele vaselor de sange, medicamente vasodilatatoare pentru imbunatatirea fluxului sanguin, anticoagulante pentru prevenirea aparitiei cheagurilor de sange.

Odihna este de asemenea recomandata, impreuna cu scaderea in greutatea in cazul pacientilor supraponderali si obezi.

In functie de stadiul bolii si de zona afectata se poate recomanda utilizarea carjelor in vederea redistribuirii greutatii si a reducerii stresului asupra articulatiei afectate pentru o perioada de cateva luni.

Se pot recomanda sedinte de kinetoterapie cu scopul imbunatatirii amplitudinii miscarilor. Mai exista si optiunea sedintelor de electrostimulare in vederea formarii de matrice osoasa noua.

Pentru reducerea durerii si a inflamatieise pot folosi comprese reci in reprize de 15- 20 de minute, iar pentru imbunatatirea fluxului de sange se pot folosi comprese calde.

Necroza avasculara - complicatii si riscuri asociate

In absenta tratamentului necroza avasculara progreseaza, durerea se intensifica si articulatia afectata devine rigida, iar osul se deterioreaza pana in punctul in care se rupe.

Necroza avasculara duce la pierderea formei netede a osului ceea ce in timp duce la artrita severa.

Complicatiile osteonecrozei afecteaza calitatea vietii pacientilor.

Pentru a preveni declansarea necrozei avasculare se recomanda:

  • Limitarea consumului de alcool, mentinerea unui nivel scazut de colesterol, iar in cazul utilizarii de steroizi se recomanda monitorizarea starii pacientului si efectul acestora asupra lui.