Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Obiceiuri gresite care amplifica artrita

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 21 octombrie 2019 Ultima actualizare: 31 octombrie 2019

Cand spunem artrita nu ne referim la o singura boala, ci la un termen care cuprinde intreg spectrul de afectiuni articulare ce apar pe fondul inflamatiei. In momentul de fata se cunosc peste 200 de tipuri de artrita care pot sa afecteze ambele sexe si toate categoriile de varsta. 

Obiceiuri gresite care amplifica artrita

Tabloul clinic al artritei poate sa cuprinda durere, inflamatie, rigiditatea incheieturii si chiar impotenta functionala. Semnele si simptomele artritei pot sa debuteze brusc sau se pot instala gradual, in functie de cauza exacta a acesteia. In cele ce urmeaza dorim sa va prezentam cele mai frecvente greseli care pot duce la exacerbarea simptomatologiei in cazul unui episod de artrita, indiferent de localizarea acesteia.

Telefonul mobil

Cu totii folosim telefonul mobil pentru a rezolva probleme importante sau doar pentru a pierde timpul pe retelele de socializare. Persoanele care prezinta artrita cu localizare la nivelul articulatiilor mici ale mainii pot sa sufere in urma folosirii exagerate a telefonului mobil. Tastatul va avea repercusiuni negative asupra acestor articulatii, ducand la agravarea inflamatiei locale si la exacerbarea durerii. Cea mai frecventa articulatie afectata in acest sens este cea de la nivelul degetului mare. In plus, cei care petrec mult timp pe telefon au tendinta sa stea cu capul flectat, ceea ce va pune presiune pe zona coloanei cervicale, ducand la aparitia simptomatologiei suparatoare caracteristice artritei de la acest nivel.

Fumatul

Fumatul este nociv pentru plamani, insa lista de efecte negative nu se opreste aici. Astfel, una dintre explicatiile pentru care fumatul poate sa agraveze un atac de artrita este cantitatea de nicotina introdusa in organism, care duce la scaderea fluxului sanguin catre tesuturi si, implicit, catre sistemul osteoarticular. Consecinta acestui lucru va fi deteriorarea in timp a articulatiilor, cu aparitia inflamatiei si a durerilor cu diferite localizari.

Pozitiile vicioase

Sedentarismul si orele petrecute la birou in fata calculatorului isi vor pune in timp amprenta asupra integritatii aparatului osteoarticular. Mentinerea unei pozitii vicioase o perioada indelungata va avea repercusiuni asupra articulatiilor mari (coloana vertebrala, genunchi, solduri) si va cauza inflamatie si durere cu posibilitatea cronicizarii acestor episoade. Pentru a evita astfel de situatii neplacute este bine sa aveti la serviciu un scaun ergonomic in care sa va simtiti cat mai comod. Totodata, se recomanda sa faceti pauze la fiecare 2 ore, in care sa va ridicati si sa va miscati articulatiile pentru a pune sangele in miscare.

Incaltamintea nepotrivita

Articulatiile mici ale piciorului si glezna sunt zone de sustinere care necesita tot confortul. Incaltamintea rigida, cu un numar nepotrivit, din material sintetic de proasta calitate va duce in timp la afectarea piciorului si la probleme de sanatate in acest sens. Cronicizarea problemelor de la nivelul picioarelor va avea drept consecinta aparitia tulburarilor de statica, astfel incat cercul vicios se va inchide iar semnele si simptomele artritei vor fi din ce in ce mai severe.