Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Osteoporoza – sfaturi pentru preventie

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 9 august 2021 Ultima actualizare: 15 august 2021

Tesutul osos este un tesut viu, in continua schimbare. Pe parcursul vietii noastre, corpul nostru inlatura tesutul osos vechi si il inlocuieste cu tesut nou, proces numit remodelare osoasa. Densitatea osoasa atinge un nivel maxim in jurul varstei de 30 de ani, aceasta ramanand constanta timp de aproximativ 10 ani, insa apoi inlocuirea tesutului osos devine mai lenta decat procesul de inlaturare sau resorbtie. Aceasta pierdere osoasa dupa varsta de 40 de ani este estimata a reprezenta intre 0,3 si 0,5% pe an. La femei, dupa instalarea menopauzei, procesul de pierdere osoasa se intensifica, ajungand la 3-5% pe an, din cauza scaderii productiei de hormoni estrogeni. La barbati, pierderea de masa osoasa este treptata, iar riscul cel mai mare pentru sistemul osos incepe de la 70 de ani.

CUPRINS:

Despre osteoporoza, generalitati
Osteoporoza – factori de risc
Osteoporoza – sfaturi si masuri de preventie
Dieta in osteoporoza
Consumati Vitamina D
Faceti sport
Atentie la vicii

Osteoporoza este o afectiune a sistemului osos care fragilizeaza oasele. Ea se instaleaza lent, pe parcursul a mai multor ani, perioada de timp in care este de obicei asimptomatica. Evaluarea densitatii osoase este singurul test pentru osteoporoza care pune diagnosticul inainte de aparitia unei fracturi.

Despre osteoporoza, generalitati

Dupa cum am amintit mai sus, osteoporoza este o boala caracterizata prin scaderea masei osoase, ducand la un risc crescut de fracturi, aparute cel mai adesea la nivelul soldului, coloanei vertebrale, incheieturii mainii si umarului. Desi ea poate sa apara la orice varsta, frecventa cea mai mare este la persoanele in varsta, in special in randul femeilor. Se estimeaza ca la nivel mondial 1 din 3 femei si 1 din 5 barbati cu varsta peste 50 de ani vor suferi o fractura datorata osteoporozei.

Osteoporoza – factori de risc

Varsta si sexul feminin sunt de departe cei mai importanti factori de risc pentru aparitia acestei afectiuni, dupa cum am explicat mai sus, insa riscul de a face osteoporoza creste si in alte situatii, precum:

  • Menopauza precoce (inaintea varstei de 45 de ani)
  • Fumatul sau consumul de alcool in exces
  • Inactivitatea fizica
  • Istoricul familial de osteoporoza
  • Constitutia fizica (persoanele de statura mica si slabe)
  • Unele boli endocrine (hipertiroidismul, hiperparatiroidismul, diabetul zaharat)
  • Alte afectiuni (boala celiaca, boli inflamatorii intestinale, lupus, artrita reumatoida, boli de rinichi)
  • Nutritia deficitara (aport insuficient de calciu sau vitamina D)
  • Unele medicamente (corticosteroizi, unele citostatice)

Testarea pentru osteoporoza la persoanele cu risc crescut se face prin scanarea DEXA (absorbtiometria duala cu raze X). Aceasta metoda utilizeaza cantitati mici de radiatii pentru a determina densitatea minerala osoasa la nivelul coloanei vertebrale si soldului.

Osteoporoza – sfaturi si masuri de preventie

Desi este adevarat ca factorii de risc precum varsta, sexul sau factorii genetici nu sunt modificabili, putem lua mai multe masuri pentru a mentine oasele sanatoase si pentru a evita resorbtia prematura a tesutului osos:

Dieta in osteoporoza

Adoptati o dieta care sa contina suficient calciu si proteine, substante esentiale pentru mentinerea sanatatii oaselor. Doza recomandata de calciu pentru adulti este de 1000 mg pe zi, iar in cazul femeilor peste 50 de ani si al barbatilor peste 70 de ani aceasta este de 1200-1300 mg pe zi. Printre alimentele cele mai bogate in calciu se numara lactatele, pestele care poate fi consumat cu tot cu oase (de exemplu sardinele) sau legumele cu frunze verzi (patrunjelul, broccoli, spanacul, oleaginoasele).

Consumati Vitamina D

Asigurati-va o cantitate suficienta de vitamina D. Aceasta este importanta pentru protejarea oaselor, iar corpul nostru are nevoie de aceasta vitamina pentru absorbtia calciului. Pentru a ne asigura cantitatea necesara de vitamina D, trebuie sa ne expunem la soare, sa consumam alimente bogate in vitamina D (precum pestele, galbenusul de ou, laptele) sau sa luam suplimente alimentare. Eficienta sintezei vitaminei D la nivelul pielii scade pe masura ce imbatranim, iar expunerea la soare este mai mica la varstnici, asa ca medicii recomanda suplimentarea acesteia la toate persoanele peste 65 de ani.

Faceti sport

Faceti miscare. Adoptati un program de exercitii fizice pe care sa le efectuati in mod regulat si care sa cuprinda exercitii de intarire a musculaturii si aerobice.

Atentie la vicii

Evitati fumatul si bauturile alcoolice in exces, precum si consumul de cafea (mai mult de 4 cani pe zi) si de coca-cola. In plus, studiile au aratat ca excesul de sare poate duce la slabirea oaselor, si, prin urmare, la osteoporoza, iar hipertensiunea arteriala cauzata de o dieta bogata in sare poate favoriza resorbtia osoasa.

Cereti sfatul unui endocrinolog in vederea efectuarii testului pentru osteoporoza.