Pectus carinatum
Pectus carinatum cunoscut in termeni populari ca “piept de porumbel” sau “piept de pui” (in functie de localizarea proeminentei pe stern) este o deformare a peretelui toracic, o malformatie toracica caracterizata prin proeminenta excesiva a sternului si a coastelor.
Pectus carinatum - informatii generale
1 din 1000 de nou-nascuti au aceasta malformatie in care pieptul are un aspect bombat. In unele cazuri deformarea pieptului se observa dupa atingerea varstei adolescentei: la baieti in jurul varstei de 16 ani, iar la fete la 18 ani. Deformarea poate fi unilaterala - sternul este inclinat spre dreapta, sau bilaterala.
Pectus carinatum - cauze si factori de risc
Pectus carinatum este o urmare a dezechilibrului de crestere intre oasele sternului si cartilajele costale; cartilajele cresc disproportionat impingand sternul spre exterior.
Cauzele exacte care duc la aceasta malformatie nu sunt pe deplin cunoscute, dar se pare ca factorii genetici joaca un rol important. Astfel cauzele ce contribuie la formarea pectus carinatum sunt:
- Predispozitia genetica: la 25-33% din cazuri s-a observat existenta de malformatii toracice si modificari de tesut conjunctiv in antecedente familiale;
- Sindroame genetice: pectus carinatum poate fi asociat cu sindromul Down, Poland, Morquio, Edwards, Marfan, Ehlers-Danlos;
- Existenta altor afectiuni, precum: astm, bronsita cronica, prolaps de valva mitrala, scolioza, osteogeneza imperfecta, homocistinuria.
Pectus carinatum - simptome
Semnele fizice ale afectiunii
Pectus carinatum este o afectiune ce prezinta semne fizice precum pozitionarea in afara a peretelui toracic, mai precis exista o proeminenta a sternului si a coastelor adiacente, usor vizibila cu ochiul liber. In unele cazuri daca se aplica presiune cu degetul asupra proeminentei pacientul poate resimti durere.
Posibilele simptome respiratorii si cardiovasculare
In cazurile severe de pectus carinatum pot exista dereglari privind dinamica si eficienta respiratiei, ceea ce inseamna ca pacientul va avea rezistenta redusa la efort si dificultati de respiratie in timpul efortului fizic.
97% dintre pacienti prezinta prolaps de valva mitrala (afectiune in care una sau ambele cuspide (foite) ale valvei mitrale nu se inchid corect in timpul contractiilor cardiace) si de asemenea s-au mai observat tulburari de ritm si contractilitatea miocardica scazuta la pacientii cu pectus carinatum .
Impactul bolii asupra posturii si esteticii
Pentru a compensa deformarea din zona toracelui persoanele cu pectus carinatum au tendinta de a adopta o postura incovoiata, aspect care afecteaza echilibrul persoanei si exercita o presiune suplimentara asupra coloanei si a musculaturii.
Diagnosticul de pectus carinatum
Diagnosticul de pectus carinatum poate fi stabilit de medicul specialist in urma unei examinari fizice si a unei anamneze in care se vor solicita infomatii despre istoricul medical al membrilor familiei, avand in vedere caracterul genetic al afectiunii.
Daca se considera necesar, de catre medic, se pot solicita investigatii imagistice precum radiografii toracice sau tomografii computerizate (CT).
Odata stabilit diagnosticul se mai pot efectua evaluari ale functiei respiratorii in vederea evaluarii severitatii deformarii si impactul asupra organelor toracice.
Tratament si optiuni terapeutice
Optiunile de tratament pentru pacientii cu pectus carinatum pot fi atat chirurgicale, cat si non-chirurgicale. Alegerea tratamentului este personalizata, in functie de severitatea si simptomele deformarii, dar si in functie de varsta pacientului.
Tratamentul non-chirurgical (corsete ortopedice)
Tratamentul non-chirurgical pentru pectus carinatum consta in efectuarea de exercitii fizice specifice ce au ca scop imbunatatirea posturii si intarirea musculaturii toracice. Acestea reprezinta o optiune pentru cazurile usoare de pectus carinatum.
Purtarea de orteze toracice personalizate ajuta la corectarea deformarii prin aplicarea unei presiuni constante asupra deformarii, ajutand la remodelarea treptata a pieptului. Ortezele toracice au rezultate eficiente daca purtarea lor se incepe cat mai timpuriu.
Ortezele purtate de pacientii cu pectus carinatum au avantajul ca pot fi ajustate in functie de nevoile individuale ale pacientului si sunt relativ discrete, putand fi purtate pe sub haine. Rezultatele acestui tip de tratament depind de purtarea corecta si consistenta a ortezei; acestea se poarta 20-23 de ore pe zi, cu perioade scurte de pauza pentru efectuarea igienei personale.
Perioada de purtare poate varia de la cateva luni la cativa ani, in functie de severitatea malformatiei.
Interventia chirurgicala
Pentru pacientii cu pectus carinatum la care ortezarea nu a avut rezultatele scontate exista optiunea interventiei chirurgicale. Impreuna cu medicul se va opta pentru cel mai potrivit tip de interventie: rezectia cartilajului excesiv sau remodelarea sternului si a coastelor.
Luand in calcul impactul estetic si emotional care insotesc diagnosticul de pectus carinatum sunt importante consilierea si suportul psihologic ca parte din tratamentul acestei afectiuni.
Pectus carinatum - complicatii asociate
Prognosticul pacientilor cu pectus carinatum este foarte bun, acestia putand fi lipsiti de complicatii pe termen lung.
Complicatiile pot fi de natura psihologica, deoarece deformarea se produce in timpul perioadelor de crestere rapida (ex. adolescenta), cand persoana este in etapa de formare a propriei imaginicorporale si a stimei de sine, iar excrescenta poate avea un impact negativ, determinand persoanele afectate sa se retraga de la activitati/ sporturi de grup sau chiar sa se autoizoleze.