Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Picioare care transpira excesiv/abundent: cauze, tratamente

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 9 noiembrie 2020 Ultima actualizare: 9 noiembrie 2020

Transpiratia excesiva a picioarelor este un subiect delicat despre care cei afectati nu doresc sa discute. In mod normal, notiunea de transpiratie, indiferent de zona, este o modalitate naturala prin care corpul reuseste sa se racoreasca. In termeni medicali, transpiratia picioarelor se numeste hiperhidroza plantara, fiind de regula mai frecvent intalnita la barbati decat la femei. Sezonul cald poate exacerba aceasta problema suparatoare, insa exista numeroase persoane care se confrunta cu transpiratia picioarelor si in sezonul rece.

Picioare care transpira excesiv/abundent: cauze, tratamente

De ce apare transpiratia excesiva a picioarelor?

Cauzele hiperhidrozei plantare pot varia de la cele mai banale pana la cele mai complexe probleme care necesita masuri speciale.

  • Anxietatea si temperaturile ridicate sunt poate cele mai frecvente cauze care pot duce atat la transpiratia picioarelor, cat si a palmelor. Nu putini sunt cei care inainte de un examen resimt aceste modificari din cauza emotiilor. In plus, in timpul unui efort fizic sustinut este posibil ca zona talpilor sa transpire abundent.
  • Alta posibila cauza pentru hiperhidroza plantara este si terenul ereditar. Cu alte cuvinte, mai multi membri ai unei familii pot prezenta o predispozitie catre transpiratia excesiva a picioarelor.
  • Alimentatia este si ea implicata in aparitia transpiratiei excesive in diverse zone, printre care se numara si picioarele. Astfel, cei care au o alimentatie bazata pe grasimi de origine animala (carne grasa, mezeluri, etc) sunt mai predispusi catre aceasta acuza. Totodata, alcoolul consumat in mod regulat poate sa intretina si sa agraveze hiperhidroza plantara.
  • Si, nu in ultimul rand, igiena deficitara a picioarelor si purtarea ciorapilor si a pantofilor din materiale de proasta calitate pot sa intretina un mediu umed care predispune catre infectii fungice. In felul acesta, picioarele vor transpira excesiv, poate sa apara mirosul neplacut si senzatia de disconfort si jena cu privire la aceasta problema.

Remedii utile pentru hiperhidroza plantara

Multi dintre cei care se confrunta cu transpiratia excesiva a picioarelor sunt atat de jenati incat refuza sa vorbeasca despre acest lucru cu cei apropiati sau cu medicul curant. Astfel, problema persista, se agraveaza si devine din ce in ce mai suparatoare. Pentru a va ajuta, dorim sa va propunem cateva sfaturi practice menite sa amelioreze sau chiar sa va scape de hiperhidroza plantara.

  • Talpa piciorului este o zona la nivelul careia se exercita o presiune crescuta. In acest context nu este de mirare ca pot sa apara o serie de probleme printre care se numara si transpiratia picioarelor. Pentru a evita aceast lucru, va recomandam sa oferiti piciorului tot confortul de care are nevoie. Purtati sosete de calitate si pantofi comozi in care piciorul respira. Sosetele ar fi bine sa fie schimbate de 1-2 ori pe zi.
  • Consultati-va cu un medic cu privire la utilizarea unor produse antiperspirante pentru picioare.
  • Renuntati la alimentele bogate in grasimi si consumati cu precadere fructe si legume proaspete. Igiena personala si in mod special igiena picioarelor este extrem de importanta.  In acest context, spalarea picioarelor in fiecare zi si uscarea acestora inainte de a va incalta sunt esentiale pentru a scapa de transpiratia excesiva.