Picior diabetic - cauze, diagnostic si metode de tratament
Daca aveti concentratia glucozei crescuta in sange sigur ati fost diagnosticat cu diabet. Din pacate aceasta afectiune poate veni la “pachet” cu complicatii de ordin vascular si neurologic. Una din cele mai grave complicatii este piciorul diabetic, care e insotita si de un impact major asupra calitatii vietii. Ganditi-va ca in intreaga lume la fiecare 20 de secunde, un picior este amputate din cauza diabetului zaharat. Facand un calcul minor rezulta ca pe zi, in lume, au loc 4320 de amputatii la pacientii cu diabet zaharat.
In Romania sunt aproximativ 14 amputatii pe zi, iar o problem majora e data de faptul ca 50% din acesti pacienti ajung ca in decurs de doi ani de la prima amputatie sa o sufere si pe cea de a doua.
Piciorul diabetic este o afectiune ce cuprinde toate modificarile aparute in urma diabetului zaharat la nivelul piciorului.
Picior diabetic - cum il recunosti?
Piciorul diabetic apare ca urmare a diabetului ce cauzeaza lezarea vaselor de sange si a nervilor la nivelul membrelor. Prin lezarea nervilor (neuropatie diabetica) se diminueaza pana la disparietie sensibilitatea la nivelul piciorului ceea ce se traduce prin: pacientii nu mai simt aparitia unei taieturi/ rani la nivelul piciorului. Aceste rani au potential crescut de a determina ulceratii si infectii. Daca vasele de sange sunt afectate (arteriopatie diabetica) inseamna ca picioarele nu mai sunt oxigenate cum trebuie ceea ce duce la o vindecare greoaie sau deloc a ranilor. Fiecare din aceste doua afectiuni sau combinatia dintre ele duce la aparitia piciorului diabetic.
Piciorul diabetic poate fi picior diabetic neuropatic sau picior diabetic neuroischemic.
Simptome si manifestari clinice
Piciorul diabetic este caracterizat de simptome sau manifestari clinice precum:
- senzatie de furnicaturi/ amorteala in special in repaus sau pe perioada noptii;
- senzatie de arsura la nivelul picioarelor;
- picior/ glezna umflat/a;
- durere persistenta si accentuata la nivelul picioarelor;
- unghii crescute in carne;
- bataturi si calusuri;
- infectii fungice la nivelul picioarelor;
- culoarea pielii piciorului modificata;
- temperatura picioarelor este scazuta - sunt reci la atingere;
- miros neplacut al picioarelor, persistent;
- piele uscata si crapata in special in zona calcaielor.
Picior diabetic, factori de risc
Pacientii diagnosticati cu diabet zaharat trebuie sa aiba in vedere urmatorii factori de risc ce contribuie la aparitia piciorului diabetic:
- Glicemia necontrolata - contribuie la aparotia neuropatiei diabetice;
- Glicemia cu valori oscilante - glicemia mare presupune scaderea nivelului de oxigen din vasele de sange, deci aportul nutritiv este deficitar;
- Consumul de alcool si de tutun – reduc fluxul de sange, scade elasticitatea peretilor arteriali si ingusteaza vasele de sange;
- Obezitatea sau orice indice de masa corporal mai mare de 25.
Picior diabetic, cauze
Principala cauza de aparitie a piciorului diabetic este diabetul zaharat care odata cu trecerea tipului poate duce la neuropatie diabetica si arteriopatie diabetica, factori declansatori ai piciorului diabetic.
Diagnosticul de picior diabetic
Diagnosticarea piciorului diabetic se face prin examinarea picioarelor de catre medic si prin investigatii imagistice si de laborator.
La examinarea clinica medicul va cauta semne ale infectiilor/ ranilor sau anomalii osoase, leziuni ale nervilor sau semne ale circulatiei venoase deficitare.
Investigatiile imagistice de tip raze X urmaresc observarea modificarilor de la nivelul alinierii oaselor picioarelor, aparute ca urmare a pierderii masei osoase data de dezechilibrele hormonale din diabetul zaharat, iar scanarea RMN are in vedere evaluarea tesuturilor de la nivelul piciorului.
Pacientul cu diabet zaharat va fi evaluat atat neuronal, cat si vascular in vederea diagnosticarii cat mai precoce a piciorului diabetic sau in determinarea riscului de declansare a acestei afectiuni cu caracter invalidant.
Tratament picior diabetic
Pacientul cu picior diabetic poate avea tratament medical non- chirurgical sau tratament chirurgical, in functie de cat de avansata este boala.
Cand vorbim de tratamentul piciorului diabetic trebuie sa avem in vedere in primul rand ca tratam boala de baza, respectiv diabetul zaharat ceea ce inseamna administrare de antidiabetice orale sau de insulina. Dar tratamentul medicamentos nu este suficient, deci atentie sporita la alimentatie si la echilibrarea stilului de viata; eliminati zaharul si toate celelalte alimente recomandate a fi diminuate din dieta de medicul dumneavoastra curant (ex. paine, paste, fructe cu indice glicemic mare, etc.).
In cazul piciorului diabetic igiena corecta a picioarelor este foarte importanta si o puteti considera parte integranta din tratament, deoarece doar asa se pot preveni infectiile si ulceratiile.
In cazul aparitiei unei infectii la picior apelati imediat la medic pentru a initia un tratament antibiotic adecvat, cat mai rapid.
Tratamentul chirurgical este a doua linie in tratamentul piciorului diabetic, fiind vorba de infectii netratate corespunzator cu o evoluie nefavorabila si aici vorbim de abces sau gangrena diabetica. Abcesele se trateaza prin incizii la nivelul pielii, drenarea si debridarea abcesului. Revascularizarea este o procedura ce consta in refacerea vascularizatiei piciorului si are rolul de a salva piciorul de la amputare.
Tratamentul piciorului diabetic este stabilit de o echipa de medici din care fac parte medicul diabetolog si podiatrul.
Complicatiile piciorului diabetic
Dupa cum spuneam, neglijarea tratamentului si refuzul de a aduce schimbari ale stilului alimentar duc la complicatii precum:
- amputarea piciorului afectat;
- gangrene diabetice;
- aparitia infectiilor;
- deformari ale piciorului.
Sfaturi pentru preventie
In vederea prevenirii piciorului diabetic se recomanda:
- respectarea unei diete echilibrate si adaptate regimului diabetic;
- administrarea corecta a medicatiei prescrise pentru diabet;
- activitate fizica regulata (ex. minim 10000 pasi zilnic);
- igiena zilnica adecvata a picioarelor;
- hidratarea pielii picioarelor cu crème fara parfum;
- purtarea de sosete de bumbac;
- evitarea fumatul si consumului de alcool.
Incaltamintea potrivita, ca metoda de preventie
Daca ati fost diagnosticat cu diabet zaharat si doriti sa preveniti aparitia piciorului diabetic este recomandat sa fiti atenti si la incaltamintea pe care o alegeti. Aceasta trebuie sa intruneasca urmatoarele caracteristici:
- Sa nu aiba cusaturi interioare;
- Sa aiba brant sanitizat sau detasabil pentri o igienizare corecta;
- Marimea sa fie potrivita;
- Varful rotunjit este cel mai recomandat;
- Evitati incaltamintea cu toc;
- E indicat sa alegeti incaltaminte ortopedica;
- Nu purtati incaltaminte deschisa pentru a preveni aparitia leziunilor.
Daca ati fost diagnosticat cu diabet zaharat tratati cu maxima seriozitate acest diagnostic, avand in vedere ca in lipsa respectarii recomandarilor medicilor in ceea ce priveste tratamentul medicamentos si stilul de viata riscul de aparitie a complicatiilor este foarte mare, iar piciorul diabetic are evolutie cu consecinte precum amputarea.