Poliomielita
Poliomielita sau paralizia infantila este o boala infectioasa extrem de contagioasa, care apare la copiii cu varsta sub cinci ani. Poliomielita este infectia cauzata de virusul poliomielitic, care se transmite pe cale fecal-orala sau respiratorie, invadand astfel sistemul nervos central. Trebuie avut in vedere faptul ca poliomielita este o boala foarte grava, cu o rata mare a mortalitatii sau care poate sa provoace handicap pentru tot restul vietii.
Specialistii atrag atentia asupra faptului ca singura alternativa eficienta pentru a preveni poliomielita este reprezentata de utilizarea vaccinului special conceput. Se poate ca boala sa fie declansata si de ingerarea apei sau a alimentelor care au fost contaminate cu materie fecala, virusul fiind capabil sa reziste pentru foarte mult timp in acest tip de materie. De asemenea, acest virus poate sa fie transmis si prin secretii nazo – faringiene.
Ce este poliomielita
Virusul polio este clasificat in trei tipuri (1, 2 si 3), cei mai afectati de infectarea cu acest virus fiind de regula copiii care nu au implinit inca varsta cinci ani. De asemenea, statisticile arata ca exista foarte multe cazuri si la grupa de varsta cuprinsa intre aproximativ patru si 15 ani.
Vaccinul care protejeaza impotriva poliomielitei este disponibil inca din anul 1955 si a ajutat la scaderea considerabila a numarului de cazuri raportate la nivel global in prezent. Este important de mentionat faptul ca poliomielita este o boala foarte contagioasa si ca poate sa provoace dificultati respiratorii si chiar paralizie, in cazuri severe putand sa se ajunga inclusiv la decesul pacientului.
Poliomielita mai este cunoscuta si sub denumirea de „paralizie infantila” si tinde sa afecteze persoanele al caror sistem imunitar este slabit. Recomandarea specialistilor este ca femeile insarcinate, copiii sau persoanele infectate cu HIV sa se vaccineze impotriva poliomielitei. In situatia in care nu aveti administrat acest vaccin, ideal este sa evitati calatoriile in zone in care ati putea fi expusi acestui virus.
Simptome poliomielita
In cazul acestei boli, simptomele nu sunt intotdeauna vizibile. Principalele semne ale poliomielitei sunt reprezentate de febra, durere in gat, tulburari digestive, dureri de cap si dureri abdominale. Mai pot aparea si dureri la nivelul membrelor inferioare sau redoarea de ceafa. In stadii avansate ale bolii se poate ajunge la paralizia poliomielitica, unde apar dureri musculare intense. Paralizia poate afecta atat unul sau ambele membre inferioare sau superioare, precum si musculatura toracelui.
Printre simptomele care apar la persoanele cu poliomielita se numara si starile de oboseala, greata, varsaturile sau anorexia. De asemenea, se poate ca unii dintre pacienti sa aiba stari de iritabilitate, somnolenta sau insomnie. Pentru un sfert dintre pacienti, acestea sunt simptome care apar la aproximativ trei – cinci zile distanta de la expunerea la virus si acre dispar apoi de la sine.
In functie de tipul de poliomielita , simptomele sunt diferite. De exemplu, simptomele precum febra, meningita, rosu in gat , varsaturile sau durerile de cap, sunt specifice pacientilor cu poliomielita non – paralitica. La persoanele cu poliomielita paralitica se poate ca simptomele sa fie asemanatoare in prima faza, insa dupa aproximativ o saptamana apar si simptome mai severe. Poate sa fie vorba despre pierderea fortei musculare, despre spasme puternice sau despre pierderea reflexelor.
Cauze poliomielita
Asa cum am amintit anterior, principala cauza a aparitiei poliomielitei este infectia cu virusul poliomielitic, care se transmite pe cale fecal – orala sau aeriana. Avem de-a face cu un virus care se transmite foarte usor de la o persoana la alta, pentru ca poate sa patrunda in organism prin cavitatea bucala atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta in apropiere.
In situatia persoanelor care traiesc in conditii precare, alimentele si sursele de apa se poate sa fie contaminate. Este important de mentionat faptul ca incubatia are loc intr-o perioada de aproximativ una – doua saptamani, insa poate sa dureze chiar si pana la trei saptamani.
Diagnosticare poliomielita
Pentru ca medicul sa poata stabili diagnosticul de poliomielita, in afara de identificarea unor simptome specifice, este nevoie de anumite teste. Printre acestea se numara anumite analize de sange, analizarea lichidului cefalorahidian, precum si un RMN prin care sa poata fi excluse alte eventuale afectiuni. De asemenea, se poate ca medicul sa solicite anumite teste pentru aparatul respirator, o elecromiografie si teste de scaun.
Tratament poliomielita
In tratarea aceste boli exista deocamdata doar tratamente simptomatice; este vorba despre caldura si kinetoterapie, care au rolul de a stimula muschii. In acelasi timp, terapiile de recuperare pot imbunatati mobilitatea. Pentru a preveni infectia cu virusul poliomielitic se recomanda vaccinul, care, administrat corect si la timp, are rolul de a proteja copilul.
Tratamentul pentru poliomielita presupune administrarea de analgezice si antipiretice, in functie de situatia fiecarui pacient in parte. De asemenea, tratamentul trebuie sa fie dublat de odihna suficienta. In situatia in care se instaleaza paralizie musculara, medicul poate sa recomande medicamente antispastice care ajuta la relaxarea musculaturii. In afara de sedintele de kinetoterapie, exista posibilitatea ca pacientii sa mai aiba nevoie de un dispozitiv special care sa ii ajute in timpul deplasarii. Tulburarile de mers pot sa fie atenuate cu ajutorul unor orteze speciale, iar in unele situatii poate sa fie nevoie de interventie chirurgicala pentru a corecta dezechilibrele musculare si eventualele deformari.
Utilizarea diverselor metode de incalzire si a prosoapelor calde este de ajutor pentru ca diminueaza spasmele si durerea musculara. De asemenea, kinetoterapia este recomandata pentru tratarea durerilor care apar la nivelul muschilor afectati, precum si pentru ameliorarea problemelor pulmonare si de respiratie.
Tratamentul pentru poliomielita duce la vindecarea completa a pacientilor care sufera de poiomielita neparalitica sau abortiva. In situatia pacientilor la care ajung sa fie afectati nervii responsabili de controlul respiratiei si al tensiunii arteriale, rata mortalitatii ete mai crescuta si poate sa atinga 10 – 20 de procente.
Sfaturi pentru preventie: administrare vaccin poliomielita
Vaccinul impotriva poliomielitei este unul dintre cele care fac parte din schema de imunizare a copiilor, fiind eficient pentru aproximativ 95% dintre acestia. Exista doua feluri de astfel de vaccin care sunt folosite in toata lumea, si anume unul care se administreaza pe cale orala (Sabin) iar celalat prin injectie (Salk). Atunci cand o persoana este expusa la virus, indiferent daca discutam despre imunizare prin vaccin sau prin infectare, persoana respectiva dezvolta imunitate protectoare.