Protectie solara – cum sa alegi produsele potrivite si sa le folosesti corect
Fie ca iti planifici o vacanta la plaja, ca te pregatesti pentru sport in aer liber sau doar urmeaza sa petreci mai mult timp in gradina, crema de protectie solara este vitala. Si nu are doar rolul de a evita arsurile solare, ci si de a proteja sanatatea pe termen lung. Utilizarea regulata a protectiei solare poate reduce semnificativ riscul de cancer de piele, cel mai frecvent tip de cancer in multe zone ale lumii. De asemenea, ajuta la prevenirea imbatranirii premature cauzate de soare, mentinand pielea mai sanatoasa si mai tanara.
Ce este factorul de protectie solara (SPF)?
SPF, care este abrevierea de la ”Sun Protection Factor”, adica “factor de protectie solara”', este indicatorul folosit pentru evaluarea capacitatii de protectie a produselor de fotoprotectie impotriva razelor UVB - tipul de raze UV care pot provoca arsuri solare. Mai precis, nivelul SPF indica dupa cat timp ar putea sa se inroseasca pielea dupa ce ai aplicat un anumit produs de protectie solara. De exemplu, daca pielea, fara nicio protectie, arde, de obicei, dupa 10 minute de expunere la soare, folosirea unei creme de protectie solara cu SPF 30 ar trebui, teoretic, sa iti permita sa stai la soare timp de 300 de minute (10 minute x 30 SPF) inainte de a suferi arsuri solare.
Importanta protectiei solare
Pentru a-ti mentine pielea sanatoasa este esential sa stii ce impact poate avea expunerea la soare asupra ei. Soarele emite doua tipuri de raze daunatoare care afecta pielea: UVA si UVB. Razele UVB sunt in principal cele care provoaca arsurile solare, in timp ce razele UVA patrund mai adanc in piele, contribuind la imbatranirea prematura si deteriorarea pe termen lung. Ambele tipuri de raze sunt factori importanti in dezvoltarea cancerului de piele.
De ce este important sa afli ce sunt razele UVA si UVB?
Chiar si in timpul iernii sau dimineata devreme si dupa-amiaza tarziu, cand razele UVB sunt mai slabe, razele UVA isi mentin intensitatea pe tot parcursul zilei si pe tot parcursul anului. Mai exact, chiar si in zilele innorate, pielea tot este expusa la aceste raze care provoaca imbatranire si care pot creste riscul de cancer.
Cancerul de piele este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. Mii de cazuri noi sunt diagnosticate in fiecare an. Riscul de cancer de piele creste semnificativ in urma expunerii frecvente si intense la soare, mai ales daca are ca rezultat arsuri solare.
Este important de retinut ca radiatiile UV pot afecta pielea tuturor, indiferent de culoarea pielii. Prin urmare, masurile cuprinzatoare de protectie solara sunt vitale pentru toata lumea. Produsele de protectie solara joaca un rol esential in evitarea acestor probleme, insa intelegerea necesitatii si a eficacitatii diferitelor tipuri de produse de protectie solara poate reduce foarte mult efectele nocive ale radiatiilor solare.
Alegerea celui mai bun SPF in functie de tipul de piele
Alegerea unui produs de protectie solara potrivit nu implica doar selectarea unui produs cu un SPF ridicat. Inseamna, de asemenea, si gasirea unei formule potrivite pentru tipul de piele si stilul de viata al fiecarei persoane. Iata cum poti alege cel mai bun produs de protectie solara care sa-ti mentina pielea protejata si sanatoasa:
Tipul de piele
- Piele grasa: Daca ai pielea grasa, opteaza pentru produse de protectie solara “non-comedogenice”, ceea ce inseamna ca nu vor infunda porii. Produsele de protectie solara pe baza de gel pot fi eficiente, deoarece sunt mai usoare si mai putin grase.
- Piele uscata: Cei cu pielea uscata ar trebui sa aleaga creme de protectie solara care au ingrediente hidratante. Cremele de protectie solara care contin hidratanti precum glicerina sau aloe vera pot mentine pielea hranita si protejata.
- Piele sensibila: Cremele minerale de protectie solara care contin oxid de zinc sau dioxid de titan sunt mai blande cu pielea sensibila, deoarece nu provoaca iritatii.
- Toate tipurile de piele: Multe produse de protectie solara pot sa bifeze toate casutele. Acestea sunt usoare, hidratante si pot fi aplicate sub machiaj. In plus, ofera protectie cu spectru larg impotriva razelor UVA si UVB, asigurand o protectie solara completa.
Creme de protectie solara rezistente la apa
Acestea sunt ideale atunci cand inoti sau efectuezi activitati fizice in timpul carora transpiri. Cauta produse de protectie solara care rezista la apa pana la 40 sau 80 de minute. Nu uita sa aplici din nou crema imediat dupa ce ai inotat sau ai transpirat excesiv pentru a mentine o protectie optima.
Crema de protectie solara pentru copii si afectiuni ale pielii
Copiii si cei cu afectiuni ale pielii necesita ingrijire suplimentara atunci cand aleg produse de protectie solara. Pentru copii, alege creme de protectie solara special create pentru pielea lor sensibila. Mai exact, acestea nu trebuie sa contina parabeni si parfumuri si, in plus, sunt rezistente la apa. Persoanele cu afectiuni ale pielii, cum ar fi eczema, ar trebui sa opteze pentru creme solare hipoalergenice, fara parfum, pentru a minimiza riscul de iritare a pielii.
Cum trebuie se aplici corect produsele de protectie solara?
Aplicarea corecta a produselor de protectie solara este esentiala pentru a evita problemele de piele. Iata cateva sfaturi cheie despre cum sa aplici corect produsele de protectie solara:
Aplica suficienta crema de protectie solara
Una dintre cele mai mari greseli pe care le fac oamenii este ca nu aplica suficienta protectie solara. Pentru o acoperire completa a corpului, adultii trebuie sa foloseasca aproximativ cantitatea necesara pentru a umple un pahar. Pentru fata si gat se recomanda cel putin jumatate de lingurita.
Acopera toata pielea expusa
Aplica protectie solara pe toata pielea expusa. Acorda o atentie deosebita zonelor deseori ratate, cum ar fi varful picioarelor, gatul, urechile si partea din spate a picioarelor. Aminteste-ti ca razele UV nu discrimineaza si pot ajunge in toate partile corpului.
Momentul in care aplici crema este important
Crema de protectie solara are nevoie de timp pentru a incepe sa devina eficienta. Aplic-o pe pielea uscata cu 15 pana la 30 de minute inainte de a iesi in aer liber. Acest lucru ii permite protectiei solare sa patrunda in piele si sa inceapa sa te protejeze de indata ce intri in contact cu razele solare.
Reaplica in mod regulat
Crema de protectie solara se uzeaza in timp. De aceea, reaplica cel putin o data la doua ore si mai des daca inoti, transpiri sau te stergi cu prosopul. Chiar si cremele de protectie solare rezistente la apa dispar in cele din urma sau isi pierd eficacitatea, asa ca reaplicarea este esentiala.
Verifica data de expirare a produselor de protectie solara
Crema de protectie solara nu dureaza pentru totdeauna. Cele mai multe produse de protectie solara au o perioada de valabilitate de trei ani, dar aceasta poate fi mai scurta daca au fost depozitate la temperaturi ridicate. Verifica intotdeauna data de expirare de pe ambalaj si agita bine recipientul inainte de utilizare, mai ales daca ai cumparat produsul vara trecuta.
Utilizeaza diferite tipuri de protectie solara pentru diferite nevoi
Utilizeaza diferite tipuri de protectie solara pentru diversele parti ale corpului. De exemplu, este recomandat sa folosesti un stick de protectie solara pentru fata si un spray pentru zonele greu accesibile, cum ar fi spatele. In plus, evita aplicarea spray-urilor de protectie solara in zona fetei.
Referinte:
- https://drstorm.co.uk/blogs/learn-with-dr-jude/sun-awareness-week-the-essential-guide-to-choosing-sunscreen-for-every-skin-type
- https://www.cerave.com/skin-smarts/skin-concerns/sun-protection/what-spf-should-i-use
- https://www.uclahealth.org/news/article/pick-your-protection-how-to-choose-the-right-sunscreen
- https://www.molecheck.com.au/patient-info/choosing-sunscreen