Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Proteza de genunchi - cand se recomanda interventia

Proteza de genunchi - cand se recomanda interventia

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 1 noiembrie 2023 Ultima actualizare: 11 iunie 2024

Odata cu inaintarea in varsta incep sa apara stari de discomfort sau chiar durere la nivelul articulatiilor. Printre cele mai afectate zone sunt genunchii. Pentru inceput persoanele care sunt afectat au tendinta de a ignora disconfortul, iar odata cu trecerea timpului tind sa apeleaza la diferite forme de suplimente sau la remedii naturiste sau la administrare de medicamente antiinflamatorii, injectii cu cortizon sau fizioterapie . Uneori aceste lucruri nu sunt suficiente si e nevoie de interventia chirurgicala- artroplastie -interventie ce consta in refacerea completa a unei articulatii, in general prin fixarea unei proteze de genunchi.

Anatomia genunchiului

Genunchiul este responsabil de realizarea miscarilor de baza precum mersul, alergatul, asezatul sau ridicatul in picioare.

Genunchiul functioneaza ca o ”balama” si este format din:

  1. Oase:
  • tibia, osul gambei si fibula, osul mai subtire alaturat
  • femurul, osul coapsei
  • rotula (sau patela) este pozitionata in fata femurului.

Tibia si femurul sunt conectate la capete, capete ce sunt acoperite cu un strat neted de cartilaj articular care favorizeaza o miscare lina in articulatie si care la randul lui este ”protejat” de doua structuri cu rol de amortizare- meniscuri.

  1. Ligamente - au rol in asigurarea stabilitatii articulatiei:
  • ligamentul incrucisat anterior - localizat in centrul articulatiei si are rol in prevenirea deplasarii catre inainte sau a rotatiei excesive a tibiei fata de femur.
  • ligamentul incrucisat posterior - localizat tot in centrul articulatiei, previne deplasarea inapoi a tibiei fata de femur.
  • ligamentul colateral medial- asigura stabilitatea pe partea interna a genunchiului.
  • ligamentul colateral lateral- asigura stabilitatea pe partea laterala a genunchiului.
  1. Tendoane:
  • tendonul cvadricipital - situat in partea din fata, deasupra rotulei - conecteaza muschiul cvadriceps de rotula;
  • tendonul rotulian situat imediat sub rotula, conecteaza rotula de tibie.
  1. Muschi - sunt legati de os prin intermediul tendoanelor, cand muschiul se contracta trage de tendon si aceasta forta se transmite osului realizand miscarea in articulatie. Miscarile genunchiului se fac cu ajutorul: muschiul cvadriceps situat in partea din fata a coapsei, rezultand extensia genunchiului si muschii ischiogambieri situati in partea din spate si contribuie la flexarea genunchiului.
  2. Nervi si vase de sange.

Proteza de genunchi - informatii despre procedura

Procedura de punere a protezei de genunchi se face in momentul in care cartilajele genunchiului sunt foarte degradate si pacientul are dureri constante.

Interventia de punere a protezei de genunchi consta intr-o operatie chirurgicala complexa ce presupune mai multe etape, atat premergatoare procedurii cat si post- operator. Practic se reface suprafata genunchiului prin punerea unei proteze de genunchi, iar acest lucru se face in patru etape:

  1. Se pregateste osul- partile deteriorate din cartilaj se indeparteaza impreuna cu o mica parte din osul de dedesubt;
  2. Se aplica implantul- implantul are rolul de a recreea suprafata articulatiei;
  3. Se aplica un distantier- ce are rol de a asigura existenta unei suprafete line de alunecare;
  4. Se reface suprafata rotulei- aceasta etapa din operatia de punere a unei proteze de genunchi depinde de cazul clinic- poate fi refacuta sau nu.

Cand se recomanda proteza de genunchi

Dupa ce au fost epuizate toate variantele de tip medicamentos, injectabil sau de tip fizioterapie, este recomandata interventia de punere a unei proteze de genunchi daca: simptomele persista, in timpul repausului durerea de genunchi nu dispare; rigiditatea genunchiului, insotita de durere limiteaza activitatile zilnice (mers pe jos, urcat scari, etc.).

Motivele care contribuie la degenerarea cartilajului si la nevoia de a pune proteza de genunchi sunt:

  • Greutatea mare a pacientului care duce la deteriorarea cartilajului;
  • Traumatismele articulare - entorse de genunchi, luxatii, fracturi, etc.;
  • Afectiunile reumatismale;
  • Afectiunile cornice inflamatorii, diabetul zaharat.

Proteza de genunchi poate fi partiala sau totala, in functie de cat de degradat e cartilajul.

Pregatirea pacientului pentru interventia de protezare a genunchiului

Daca medicul ortoped hotaraste ca e momentul sa apelati la proteza de genunchi trebuie sa aveti in vedere ca inainte de operatie veti fi indrumati sa faceti niste examinari la cardiologie, neurologie si analize de laborator. Medicii care vor executa procedura chirurgicala de inlocuire a cartilajului cu proteza de genunchi trebuie sa stie toate afectiunile de care suferiti si toate tratamentele pe care le luati, fie ele cronice sau acute.

Tot inaintea procedurii veti fi consultat de un medic anestezist pentru a se hotari tipul de anestezie ce va fi efectuata in vederea introducerii protezei de genunchi: anestezie generala sau anestezie rahidiana (este anesteziata jumatatea de jos a corpului- de la brau in jos).

Reguli privind ingrijirea la domiciliu a pacientului cu proteza de genunchi

Spitalizarea in cazul punerii unei proteze de genunchi se face pentru o perioada de 3-7 zile, dar perioada de recuperare dureaza pana la doua luni in care pentru recuperarea mobilitatii totale a genunchiului trebuie sa urmati indicatiile primite de la medic pas cu pas.

Imediat dupa operatie veti primi medicamente pentru reducerea durerii, medicamente anticoagulante si antibiotice.

Recuperarea mobilitatii genunchiului dupa introducerea unei proteze de genunchi se face sub urmarirea evolutiei medicului si a kinetoterapeutului. Kinetoterapeutul va va invata miscarile corecte pe care le veti faceti zilnic acasa. Inainte de externare trebuie sa fiti capabil sa:

  • Va ridicati din pat si sa va asezati fara ajutor;
  • Sa flexati genunchiul la 90 de grade si sa intindeti genunchiul;
  • Sa puteti urca 2-3 trepte si sa folositi cadrul/ carja.

Dupa externare este recomandat sa purtati ciorapi de compresie si sa tineti piciorul ridicat; in caz de umflare a genunchiului sa aplicati gheata pentru 15- 20 de minute (nu aplicati direct pe piele); sa efectuati exercitiile recomandate de kinetoterapeut.

Locul inciziei trebuie mentinut curat si uscat, prin schimbarea corecta a pansamentului. Daca aceasta zona se inroseste sau incepe sa se infecteze trebuie sa informati neaparat medicul. Este important sa va monitorizati temperatura corpului de doua ori pe zi, daca depaseste 38 de grade informati medicul!

Medicamentele se vor administra conform schemei de tratament!

Proteza de genunchi - complicatii si riscuri asociate

Printre complicatiile post- operatorii in cazul unui implant de proteza de genunchi se numara:

  • Infectia - poate aparea atat pe parcursul spitalizarii, dar si in perioada de recuperare;
  • Amorteala - pot exista leziuni nervoase care timp de cateva luni dupa introducerea protezei de genunchi pot da stare de amorteala;
  • Fracturi - post-operator pot aparea fracturi la nivelul femurului, tibiei sau rotulei;
  • Rigiditate - articulatia genunchiului devine rigida si dificil de miscat.

In caz de disconfort articular in zona genunchilor apelati la medic cat mai curand pentru a evita degenerarea cartilajului!