Raceala sau gripa? Cum le deosebesti?
Raceala si gripa reprezinta doua dintre cele mai frecvente infectii respiratorii. Ambele sunt contagioase si sunt adeseori confundate, intrucat anumite simptome sunt comune, dar ele sunt cauzate de virusuri diferite. Gripa apare doar in urma infectiei cu virusurile gripale, dintre care cele mai importante pentru oameni sunt A si B, care declanseaza epidemii sezoniere in fiecare iarna. In schimb, raceala obisnuita poate fi cauzata de diferite virusuri, printre care rinovirusuri (active mai ales primavara si vara), virusurile din familia parainfluenza, dar si coronavirusuri sezoniere (active in timpul iernii si la inceputul primaverii). Acestea din urma nu trebuie confundate cu SARS-COV2, virusul responsabil pentru pandemia din ultimii doi ani.
CUPRINS:
Simptome raceala
Simptome gripa
Diferente raceala si gripa
Tratament raceala
Tratament gripa
Raceala si gripa dau simptome similare si poate fi dificil in a le diferentia numai pe baza simptomelor, insa, de regula, gripa determina simptome mai intense si poate sa determine aparitia unor complicatii precum pneumonia.
In acest articol ne propunem sa va expunem cateva lucruri care va pot ajuta in a deosebi raceala de gripa.
Simptome raceala
Simptomele date de raceala apar in cele mai multe cazuri la una pana la trei zile dupa expunerea la virus (transmiterea se face pe calea aerului – prin stranut sau tuse, sau prin contactul cu suprafete contaminate). Severitatea simptomelor poate varia de la persoana la persoana, iar acestea includ:
- Nas infundat sau rinoree (secretii nazale)
- Dureri in gat
- Tuse usoara
- Stranut
- Stare generala alterata, senzatie de oboseala
- Dureri de cap usoare
- De regula, raceala nu determina aparitia febrei, dar daca aceasta apare, este usoara (<38,5°C).
Simptomele date de raceala se instaleaza treptat, pe parcursul a cateva zile, iar starea generala se imbunatateste in 7-10 zile, desi uneori simptomele pot sa dureze pana la doua saptamani.
Simptome gripa
Simptomele date de gripa apar brusc si de obicei dureaza 1 pana la 2 saptamani. Ele sunt reprezentate de:
- Febra mare (39-40°C), aparuta brusc (desi nu toate persoanele cu gripa vor prezenta febra).
- Frisoane
- Tuse seaca, persistenta
- Dureri in gat
- Dureri de cap severe
- Dureri musculare, in special la nivelul bratelor, picioarelor si spatelui
- Oboseala importanta
- Transpiratii abundente
- Scaderea poftei de mancare
Mai ales in cazul copiilor diagnosticati cu gripa, mai rar in cazul adultilor, simptomele pot sa includa si diaree si varsaturi.
Diferente dintre raceala si gripa
Dupa cum am amintit mai sus, raceala si gripa sunt cauzate de virusuri diferite, insa este important de stiut ca ambele se transmit pe calea aerului prin stranut si tuse, dar si prin contactul cu suprafetele contaminate. Virusurile raman active pentru o perioada mai lunga de timp pe plastic si otel inoxidabil, dar si alti factori precum cantitatea de particule virale depuse pe o anumita suprafata, precum si temperatura si umiditatea influenteaza cat timp acestea raman infectioase pentru a cauza raceala sau gripa.
O diferenta dintre gripa si raceala este reprezentata de perioada din an in care apar aceste doua infectii virale. Astfel, raceala poate aparea in orice anotimp, dar gripa se manifesta toamna si iarna (in timpul „sezonului gripal”, care incepe in octombrie si se termina de obicei in martie).
Simptomele date de aceste doua afectiuni sunt relativ asemanatoare, dupa cum am detaliat. Trebuie sa retineti insa ca, in afara de faptul ca gripa determina simptome mai severe decat raceala, aceasta poate sa cauzeze mult mai frecvent complicatii precum pneumonia (virala sau bacteriana), deshidratarea, otita sau infectii ale sinusurilor. Acestea din urma apar mai ales in randul copiilor. In plus, gripa poate sa agraveze evolutia bolilor cronice precum astmul bronsic, bolile de inima sau diabetul zaharat.
Daca prezentati simptome de raceala sau gripa si aveti in continuare dubii cu privire la diferentierea lor, o echipa de medici americani au descris simptomele cheie ale gripei sub forma unui acronim: F.A.C.T.S.:
Fever = Febra
Aches = Dureri (musculare)
Chills = Frisoane
Tiredness = Oboseala
Sudden Onset = Debut brusc
Nu in ultimul rand, spre deosebire de raceala, pentru gripa exista un vaccin, care trebuie efectuat anual. Acesta este indicat tuturor persoanelor cu varsta peste 6 luni, dar mai ales la cei cu boli cronice, intrucat aceasta categorie are riscul mai mare de a face complicatii datorate gripei.
Tratament raceala
Intrucat raceala este o infectie virala, antibioticele nu sunt eficiente in tratatarea acesteia.
Nu exista un tratament care sa vindece raceala, dar simptomele pot sa fie ameliorate de medicamente precum decongestionante, antiinflamatoare nesteroidiene sau paracetamol. In cazul copiilor, sprayurile nazale si decongestionantele nu sunt recomandate.
Medicii recomanda consumul de lichide suficiente pentru a evita deshidratarea, iar consumul de ceai cald poate ameliora durerea in gat si poate desfunda nasul. Odihna este foarte importanta, iar fumatul trebuie evitat.
Unele persoane isi administreaza remedii „naturiste”, precum zincul sau vitamina C, insa nu exista un consens in comunitatea medicala in ceea ce priveste eficacitatea acestora.
De obicei, raceala trece in 7-10 zile, dar va recomandam sa cereti sfatul unui medic in cazul in care simptomele nu se amelioreaza intr-o saptamana, daca febra creste sau daca tusea se agraveaza.
Tratament gripa
Ca si in cazul racelii, antibioticele nu au niciun efect asupra virusurilor ce cauzeaza gripa.
In majoritatea cazurilor, odihna si hidratarea sunt cele mai bune modalitati de a trece peste aceasta infectie. Simptomele date de gripa pot fi controlate de antiinflamatoare precum ibuprofenul si antipiretice precum paracetamolul, iar daca tusea este deranjanta, folositi un expectorant pentru fluidificarea secretiilor.
Gripa poate sa dea complicatii, in special in randul copiilor, femeilor gravide, varstnicilor sau in cazul celor care sufera de boli cronice precum diabetul zaharat, astmul bronsic, boli de inima, ficat sau rinichi. Daca va regasiti intr-una dintre aceste categorii, va sfatuim sa apelati la medicul dumneavoastra, iar acesta poate decide daca aveti nevoie de medicamente antivirale precum oseltamivir sau zanamivir. Aceste medicamente pot sa amelioreze simptomele date de gripa si sa scurteze durata bolii cu 1-2 zile. In plus, complicatiile grave precum pneumonia pot fi astfel evitate.
Vaccinul antigripal ramane cea mai buna metoda de profilaxie impotriva gripei. Acesta contine virus inactivat, iar protectia data de acesta apare la aproximativ doua saptamani de la inoculare.
Ca si raceala, gripa trece intr-o saptamana sau doua, insa unele simptome (tusea, oboseala) pot persista cateva saptamani. Va sfatuim sa consultati un medic daca simptomele date de gripa nu se amelioreaza in acest interval de timp sau daca se agraveaza.