Reguli esentiale in micul dejun al persoanelor cu diabet
O alimentatie sanatoasa va poate ajuta sa preveniti si sa controlati diabetul zaharat. Varsta, activitatea fizica si tratamentul pe care il urmati pentru diabet conteaza in alegerile alimentare pe care le faceti. Niciun aliment nu contine toti nutrientii esentiali de care are nevoie corpul dumneavoastra, asa ca un regim sanatos pentru diabet presupune adoptarea unei diete echilibrate, al carei scop este de a atinge si de a mentine un control bun al glicemiei si profilului lipidic, precum si mentinerea unei greutati sanatoase.
CUPRINS:
Despre diabet, pe scurt
Diabet tip 1
Diabet tip 2
Mic dejun in diabet - reguli si recomandari
Nu sariti peste micul dejun
Mancati acasa
Mancati din grupele alimentare principale
Evitati carbohidratii rafinati
Asigurati un aport de fibre
Consumati fructe proaspete
Consumati proteina
Fiecare persoana diagnosticata cu diabet zaharat este diferita si nu exista o singura dieta care sa se potriveasca tuturor. Esentialul este ca regimul pentru diabet presupune un plan alimentar sanatos, bogat in mod natural in substante nutritive si sarac in grasimi si calorii. Elementele cheie sunt fructele, legumele si produsele din cereale integrale. De fapt, regimul pentru diabet este potrivit pentru majoritatea oamenilor.
Despre diabet, pe scurt
Diabetul zaharat este o boala metabolica care apare atunci cand glicemia (glucoza din sange) este prea mare. Hormonul numit insulina (sintetizat de celulele din pancreas) are rolul de a transporta glucoza din sange in celulele corpului pentru ca aceasta sa fie stocata sau utilizata pentru energie. Daca aveti diabet, organismul dumneavoastra fie nu produce destula insulina, fie nu poate folosi in mod eficient insulina pe care o produce.
Pe termen lung, un nivel ridicat al glicemiei (hiperglicemia) poate sa afecteze ochii, nervii, rinichii si alte organe.
Peste 1,5 milioane de romani sufera de diabet, si se estimeaza ca pentru fiecare persoana diagnosticata exista cel putin o persoana care este nediagnosticata.
Exista mai multe tipuri de diabet zaharat, dar cele doua tipuri principale sunt: diabetul tip 1 si diabetul tip 2. Fiecare tip de diabet are cauze si efecte diferite in organism si este asociat cu factori de risc diferiti, insa ce au in comun este hiperglicemia si necesitatea de a respecta un regim.
Diabet tip 1
In cazul persoanelor cu diabet tip 1, corpul acestora nu produce insulina. Sistemul imunitar ataca si distruge (in mod eronat) celulele din pancreas care produc acest hormon. Diabetul tip 1 este de obicei diagnosticat la copii si tineri, insa poate aparea la orice varsta. Cei care sufera de acest tip de diabet trebuie sa faca injectii de insulina in fiecare zi pentru a controla nivelul glucozei din sange, intrucat tratamentul cu pastile nu are efect.
Diabet tip 2
In cazul diabetului zaharat tip 2, organismul nu produce destula insulina sau nu o poate folosi in mod eficient. Celulele corpului devin rezistente la insulina, ceea ce va duce la cresterea glicemiei. Diabetul tip 2 poate sa apara la orice varsta, chiar si la copii, insa cel mai adesea este diagnosticat la persoanele de varsta medie si la persoanele in varsta. Acest tip de diabet este cel mai frecvent tip.
Mic dejun in diabet – reguli si recomandari
Micul dejun este o masa importanta, cu atat mai mult in cazul celor cu diabet. Cercetarile au aratat ca persoanele cu diabet care servesc micul dejun au tendinta de a manca mai putin in restul zilei. In plus, micul dejun ajuta la controlul glicemiei pe parcursul zilei.
Alte studii au aratat faptul ca persoanele care nu obisnuiesc sa ia micul dejun au un risc mai mare de a lua in greutate si de a dezvolta hipertensiune arteriala si boli de inima.
In continuare dorim sa va prezentam cateva reguli esentiale pentru micul dejun in cadrul regimului pentru diabet.
Nu sariti peste micul dejun
Pentru a respecta regimul pentru diabet, nu sariti peste micul dejun si incercati sa mancati la aceeasi ora in fiecare zi, chiar daca glicemia de dimineata este mai mare decat ar trebui.
Mancati acasa
Luati micul dejun acasa. La restaurant, micul dejun tipic contine cantitati mari de carbohidrati si grasimi si aduce in jur de 1.000 de calorii.
Mancati din grupele alimentare principale
Un mic dejun potrivit pentru cei cu diabet este unul care contine o combinatie de carbohidrati, proteine si grasimi sanatoase in proportii potrivite, astfel ajutand la echilibrarea glucozei din sange.
Evitati carbohidratii rafinati
Evitati carbohidratii rafinati. Glucidele sau carbohidratii au un rol foarte important in mentinerea unei glicemii bune in regimul pentru diabet, asa ca va sfatuim sa inlocuiti painea alba si produsele care contin faina alba cu paine integrala sau de secara, cereale integrale (fulgi de ovaz, secara sau grau), oleaginoase (nuci, alune, migdale, seminte) si fructe.
Asigurati un aport de fibre
Nutritionistii recomanda ca regimul pentru diabet, inclusiv in cazul micului dejun, sa aduca un aport suficient de fibre. Fibrele alimentare contribuie la mentinerea starii de sanatate in mai multe moduri.
In primul rand, ele ajuta la asigurarea senzatiei de satietate dupa mese, ceea ce promoveaza mentinerea unei greutati sanatoase.
In al doilea rand, aportul adecvat de fibre poate sa ajute la scaderea colesterulului.
In al treilea rand, ele pot preveni constipatia si chiar cancerul de colon.
In al patrulea rand, prezenta fibrelor in regimul pentru diabet ajuta la mentinerea unei glicemii bune.
Consumati fructe proaspete
Ideea ca regimul pentru diabet nu trebuie sa contina fructe este falsa. Acestea aduc organismului vitamine, minerale si antioxidanti, iar multe dintre ele au un continut bogat in fibre si sunt sarace in calorii. Printre fructele recomandate pentru diabet se numara fructele de padure, citricele, merele si kiwi. Consumati fructe proaspete si evitati sucurile si fructele deshidratate precum stafidele, curmalele, smochinele sau merisoarele.
Consumati proteine
Un mic dejun sanatos ar trebui sa contina proteine, care ajuta la mentinerea satietatii. Cateva optiuni excelente in cadrul regimului pentru diabet sunt: iaurtul (eventual cu seminte presarate de in sau de floarea soarelui), branza si ouale.