Relatia dintre tensiunea arteriala si rinichi: implicari si complicatii
Pentru ca organismul uman sa functioneze asa cum trebuie, este esential sa mentineti sanatatea rinichilor si o tensiune arteriala normala. Atunci cand tensiunea arteriala este prea mare – situatie cunoscuta si sub denumirea de „hipertensiune” – putem avea de-a face cu implicatii majore la nivelul functiei renale. Din acest motiv, se poate ajunge la complicatii severe in ceea ce priveste sistemul urinar. Pentru a mentine echilibrul fluidelor si al electrolitilor din organism, rolul rinichilor este esential. De asemenea, rinichii au un rol foarte important si din punct de vedere al reglarii tensiunii arteriale.
Atunci cand este masurata tensiunea arteriala, sunt obtinute doua valori: valoarea tensiunii sistolice si cea a tensiunii diastolice. Tensiunea sistolica este reprezentata de presiunea pe care o exercita pomparea sangelui in artere de catre inima, iar tensiunea diastolica este reprezentata de presiunea resimtita in artere atunci cand inima se afla in faza de relaxare. Valoarea cea mai apropiata de normal a tensiunii arteriale este de aproximativ 120/ 80 mmHg (milimetri coloana de mercur).
-
Assista Tensiometru de brat Catena
Pret 194,22 RON Pret vechi 249,00 RON
In ce fel regleaza rinichii tensiunea arteriala?
Pentru a regla tensiunea arteriala, rinichii folosesc sistemul renina – angiotensina – aldosteron, un sistem care presupune eliberarea in sange a unei enzime (renina). Aceasta enzima are actiune asupra angiotensiogenului, pe care il transforma in angiotensina I. La randul ei, angiotensina I este convertita apoi in angiotensina II datorita influentei unei alte enzime. Aceasta poarta denumirea de „enzima de conversie a angiotensinei”, prescurtat „ECA”. Tensiunea arteriala poate sa creasca si din cauza faptului ca vasele de sange se ingusteaza sub actiunea angiotensinei II – un puternic vasoconstrictor.
Efectul tensiunii arteriale crescute la nivelul rinichilor
In situatia persoanelor care se confrunta cu tensiune arteriala crescuta (hipertensiune arteriala) poate sa apara o presiune mai mare asupra vaselor de sange de la nivelul rinichilor, motiv pentru care rinichii ajung sa se deterioreze gradual. Atunci cand presiunea arteriala este una mare, aceasta poate sa genereze anumite modificari ale structurii vaselor renale si poate sa reduca fluxul de sange inspre tesuturile renale, afecatandu-le negativ functiile.
Pe de alta parte, o tensiune arteriala mare poate sa provoace o crestere a filtrarii glomerulare si de aceea se poate ajunge la deteriorarea in timp a membranelor filtrante ale rinichilor. Ca o consecinta, in aceste cazuri se poate ajunge la o pierdere de proteine, dar si de alte substante care se afla in urina si care sunt importante pentru buna functionare a organismului. Este o situatie in care persoana afectata poate ajunge la proteinurie sau la alte complicatii ce implica rinichii.
Complicatiile care pot sa apara la rinichi din cauza unei tensiuni arteriale mari
La persoanele cu tensiune arteriala mare exista riscul de a aparea mai multe complicatii la nivelul rinichilor. Una dintre aceste complicatii este reprezentata de boala renala cronica, iar printre principalii factori care pot duce la declansarea acestei afectiuni se numara hipertensiunea arteriala. Odata cu trecerea timpului, treptat, rinichii pot ajunge sa prezinte unele leziuni. Din cauza acestor leziuni, un efect negativ poate sa fie scaderea functiei renale. Astfel, unii pacienti pot sa aiba nevoie de dializa sau poate sa fie vorba chiar despre un transplant renal.
La pesoanele cu tensiune arteriala crescuta se poate declansa „proteinuria”. Aceasta complicatie presupune pierderea proteinelor prin urina si poate sa fie un semn al deteriorarii functiei de filtrare a rinichilor, indicand astfel o afectare renala. Insuficienta renala acuta este o alta complicatie care poate sa apara la nivelul rinichilor pe fondul unei tensiuni arteriale foarte mari, pentru ca aceasta hipertensiune arteriala severa favorizeaza intreruperea fluxului de sange inspre rinichi si poate sa provoace scaderea brusca a functiei renale – adica, insuficienta renala acuta. Pe fondul unor episoade prelungite cu tensiune arteriala mare, la nivelul rinichilor pot sa apara anumite leziuni ale vaselor de sange. Aceasta conditie medicala presupune faptul ca fluxul de sange si oxigen catre rinichi ajunge sa fie redus.
Ce puteti face pentru a evita complicatiile aparute la rinichi din cauza tensiunii arteriale
In primul rand, este foarte important sa mergeti la un control medical pentru a va asigura ca diagnosticul este cel corect si ca beneficiati de tratamentul care se impune in situatia dumneavoastra. Exista o relatie foarte stransa intre sanatatea rinichilor si tensiunea arteriala a unei persoane, pentru ca in caz de tensiune arteriala mare se ajunge atat la afectarea functiei renale cat si la afectarea starii generale de sanatate. Pentru a reusi sa preveniti cu succes eventualele complicatii renale provocate de tensiunea arteriala mare, specialistii va recomanda sa va monitorizati constant aceasta tensiune si sa luati masurile care se impun pentru a reusi sa ii mentineti valorile in limite normale.
Una dintre cele mai bune masuri pe care le puteti lua este aceea de a adopta un stil de viata echilibrat, care sa se bazeze pe o alimentatie sanatoasa si pe efectuarea de exercitii fizice in mod regulat. De asemenea, este foarte important felul in care gestionati perioadele stresante din viata dumneavoastra, pentru ca este unul dintre factorii ce pot sa contribuie hotarator la mentinerea sanatatii rinichilor. Pe de alta parte, atunci cand alegeti un stil de viata ce implica suficienta miscare si un consum de alimente cu efect benefic pentru organism, favorizati inclusiv mentinerea in limite normale a tensiunii arteriale.