Remedii pentru monturile dureroase
Monturile reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni ale antepiciorului, afectand aproximativ 23% din persoanele cu varsta cuprinsa intre 18-65 de ani si peste 35% din persoanele peste 65 de ani. Hallux valgus („haluce deviat spre exterior”) afecteaza de obicei femeile, mai ales dupa menopauza. In plus, cei cu platfus prezinta un risc mult mai mare de a dezvolta monturi.
In stadiile initiale, monturile sunt neglijate, fiind considerate doar o problema cosmetica, iar deformarea poate ramane nedureroasa pentru mult timp, neafectand viata de zi cu zi.
Purtarea pantofilor stramti sau cu toc timp de ani de zile reprezinta un factor de risc major pentru aparitia hallux valgus, incidenta monturilor fiind scazuta in tarile unde oamenii umbla desculti sau poarta pantofi comfortabili sau sandale.
Daca greutatea corpului nu mai este sustinuta de calcai si apasa in schimb pe zona metatarsiana, stabilitatea se pierde. Din aceasta cauza monturile afecteaza in principal femeile. Astfel, degetul mare este impins constant spre celelalte degete, muschii sunt si ei afectati si trag halucele si mai mult inspre exterior.
Netratate, monturile pot evolua in doua feluri, si anume:
- in majoritatea cazurilor - spre destructurarea piciorului: metatarsianul 1 se va deplasa tot mai mult spre interior si va impinge degetul mare catre celelalte degete. Piciorul se va deforma progresiv, se va lati si va deveni din ce in ce mai greu de incaltat. Contactul repetat dintre picior si incaltaminte va produce inflamatie locala sau chiar bursita halucelui (inflamatia sacului sinovial care inconjoara portiuni ale tendoanelor si muschilor din jurul articulatiilor).
- intr-o minoritate din cazuri - spre artroza articulatiei degetului mare sau hallux rigidus (artroza metatarso-sesamoido-haluciana), distrugerea fiind ireversibila.
Remedii pentru monturi dureroase
Daca va confruntati cu aceasta problema, ar fi bine sa nu o lasati sa se agraveze. Astfel, in continuare va vom prezenta cateva solutii nechirurgicale pentru monturile dureroase.
- Evitarea pantofilor cu toc sau a celor incomozi
- Purtarea ortezelor speciale pentru haluce sau a departatoarelor pentru degete
- Masajul zilnic: stimuleaza circulatia si poate reduce durerea. Daca este efectuat in mod regulat, poate chiar reduce marimea montului
- Antiinflamatoarele nonsteroidiene pentru ameliorarea durerii si a inflamatiei locale
- Aplicarea compreselor cu gheata
- Aplicarea compreselor cu musetel
- Daca aveti acces la plaja, faceti plimbari cu picioarele desculte pe nisip. Aceste plimbari va vor face un masaj usor la talpa si in plus va vor intari musculatura degetelor.
- Exercitii pentru picior: in multe cazuri, exercitiile zilnice amelioreaza durerea si previn agravarea acestei afectiuni.
Exercitiul nr 1: stand in picioare, ridicati numai degetele mari de la ambele picioare, tinand celelalte degete pe podea. Nu permiteti picioarelor sa se miste in timpul acestui exercitiu si evitati sa va ajutati de celelalte degete. Cu cat exersati mai mult, cu atat veti reusi sa izolati miscarea la degetele mari.
Exercitiul nr 2: asezat pe scaun cu picioarele pe podea, intindeti-va degetele de la picioare cat puteti de mult si mentineti pozitia timp de 5 secunde. Repetati de 10 ori.
Exercitiul nr 3: asezat pe scaun cu picioarele pe podea, ridicati-va calcaiele pana cand numai pernitele picioarelor ating podeaua. Mentineti pozitia timp de 5 secunde, apoi reveniti incet la pozitia initiala. Repetati de 10 ori, cu ambele picioare.
Exercitiul nr 4: trageti de degetul mare cu o mana, in timp ce cu cealalta mana va tineti de picior. Trageti de deget in asa fel incat sa fie aliniat cu celelalte degete si mentineti pozitia timp de 10 secunde. Puteti sa trageti de haluce in toate directiile, in sus, jos si in parti.
Exercitiul nr 5: puneti o minge de tenis de camp pe podea si asezati piciorul pe ea. Rostogoliti mingea miscand piciorul inainte si inapoi timp de 2 minute, apoi repetati si cu celalalt picior, chiar daca montul este localizat doar la un picior.
Exercitiul nr 6: asezati un prosop sau o carpa pe podea. Stand pe scaun, apucati prosopul cu degetele de la picior si trageti-l spre dumneavoastra. Incercati sa folositi doar degetele. Repetati si cu celalalt picior.
Exercitiul nr 7: flectarea si contractarea degetelor: Apasati-va degetele de la picioare pe o suprafata plana (de exemplu peretele), mentineti pozitia timp de 10 secunde, apoi repetati de cateva ori.
Exercitiul nr 8: exercitii de rezistenta: Infasurati-va degetul mare al piciorului intr-un prosop mic si trageti de prosop spre dumneavoastra, in acelasi timp tinand rezistenta cu degetul mare.
Acestea sunt doar cateva exemple de exercitii care va pot fi utile, iar pentru a invata si altele va sfatuim sa cereti sfatul unui kinetoterapeut.
Daca totusi durerea nu se amelioreaza cu ajutorul acestor masuri va sfatuim sa cereti sfatul unui specialist. Si sa luati in calcul interventia chirurgicala!