Data publicării: 18 iulie 2018
Ultima actualizare:
13 februarie 2020
Femeile sunt cu atat mai deranjate de acest fenomen, intrucat umflarea gleznelor le poate crea un real disconfort. In cele ce urmeaza dorim sa va prezentam cauzele aparitiei retentiei de apa in perioada calduroasa, dar si cateva remedii care sa va fie de folos pentru a contracara aceasta problema.
Retentia de apa pe intelesul tuturor
Din punct de vedere medical, retentia de apa poarta denumirea de edem. Acest fenomen poate sa aiba mai multe grade de severitate si reprezinta o acumulare de lichid la nivelul tesuturilor (cu preponderenta la nivelul tesutului conjunctiv). In mod ideal, lichidele sunt drenate de catre sistemul limfatic, insa, cand exista probleme la acest nivel, are loc retinerea acestora la nivelul tesutului si aparitia de edeme.
Exista mai multe locuri unde puteti observa retentia de apa si anume: picioare, maini, cavitatea bdominala. In cazurile severe, retentia de lichide are loc la nivelul plamanilor, rezultand astfel edemul pulmonar, care este o afectiune ce necesita tratament medical prompt.
Retentie de apa cauze
Temperaturile ridica te fac ca vasele sa se dilate si sa nu mai fie drenate lichide in mod corespunzator. Acesta este motivul pentru care, in timpul perioadelor caniculare, se observa aparitia gleznelor umflate sau chiar urcarea edemului la nivelul tibiei.
Exista o categorie de persoane care sunt predispuse catre agravarea retentiei de apa in perioada caniculara. Astfel, femeile sunt extrem de vulnerabile la acest fenomen. In acest sens, fluctuatiile hormonale care apar la menopauza le fac pe doamne sa se planga de aparitia retentiei de apa.
Un alt aspect important care duce la aparitia sau agravarea retentiei de apa este consumul de sare. In acest context, in sezonul cald, cand temperaturile urca vertiginos in termometru, va recomandam sa evitati pe cat posibil alimentele sarate.
De asemenea, exista o serie de afectiuni tiroidiene care pot cauza si ele aparitia retentiei de apa (cu diverse grade de severitate) si care, pe timpul verii, se pot decompensa mai usor.
Remedii impotriva aparitiei retentiei de apa
Primul pas pentru a evita aparitia neplacutei retentii de apa este abordarea unei diete alimentare echilibrate. Astfel, se recomanda pe parcursul verii evitarea alimentelor bogate in sare.
Atunci cand preparati mancare incercati sa nu puneti deloc sare.
Consumati cat mai multe alimente bogate in vitamine din familia B-urilor deoarece acestea ajuta la eliminarea apei din organism.
In egala masura, hidratarea corespunzatoare este un aliat esential in lupta impotriva aparitiei edemelor, prin hidratare intelegandu-se doar consumul de apa sau ceai, si nu alcool ori sucuri dulci.
Pentru a imbunatati circulatia sangelui si, implicit, drenarea lichidelor este important sa faceti cat mai multa miscare. In acest sens, 30 de minute de activitate fizica pe zi, vara, de preferat dimineata cand este racoare, va vor ajuta sa scapati de picioarele umflate.
Sportul ajuta la mentinerea unei greutati corporale normale, ceea ce este un factor de protectie impotriva aparitiei retentiei de apa.