Reumatism articular acut
Reumatismul articular acut (sau cardioarticular) este o boala inflamatorie a tesutului conjunctiv, care isi face debutul cel mai adesea in copilarie. Boala afecteaza in general copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 15 ani, fiind mai rar intalnita in cazul persoanelor adulte. In situatia pacientilor cu reumatism articular acut exista posibilitatea ca boala sa afecteze nu doar articulatiile, ci si plamanii sau pielea, iar in unele cazuri chiar si vasele de sange si inima.
Afectarea articulara este unul dintre primele si unul dintre cele mai evidente semne de reumatism articular acut. Durerile apar de regula la nivelul genunchilor, al gleznelor, al coatelor si al pumnilor. Sunt si situatii in care apar dureri inclusiv la nivelul soldurilor si al umerilor, aceste dureri putand sa migreze de la o articulatie la alta. Atunci cand sunt miscate sau atinse, articulatiile devin calde si apare durerea. Exista posibilitatea ca articulatia sa fie afectata pentru o perioada cuprinsa intre cateva zile si o sapatamana, timp in care o alta articulatie poate sa fie afectata. Este un fenomen care poate sa dureze aproximativ patru – cinci saptamani, insa nu este urmat de sechele de niciun fel.
Simptome reumatism articular acut
Reumatismul articular acut apare la cateva saptamani, mai exact doua sau trei dupa aparitia unei angine nediagnosticate si netratate. Este o afectiune care se manifesta prin febra, oboseala si slabiciune a organismului, paliditate, scaderea poftei de mancare, transpiratie si epistaxis. Exista posibilitatea ca simptomele sa varieze de la un pacient la altul. Se vor manifesta treptat, iar in situatia copiilor si a adolescentilor putem avea de-a face cu simptome usoare sau chiar cu lipsa completa a acestora.
In afara de febra, printre simptomele care apar la pacientii cu faringoamigdalita streptococica se numara si durerile de cap si in gat, precum si cresterea in volum a ganglionilor limfatici de la nivelul gatului si a amigdalelor. In aceasta situatie, amigdalele se inrosesc si prezinta secretii purulente. De asemenea, un alt simptom este inrosirea faringelui. Dupa aproximativ doua saptamani de la primele simptome de faringita, incep sa fie observate simptome specifice pacientilor cu reumatism articular acut. In afara de cele enumerate anterior, acestea pot sa includa dureri in zona abdominala si sangerari nazale (in cazul copiilor).
Specialistii au constatat ca in situatia copiilor se intampla de multe ori ca reumatismul articular acut sa fie asociat cu afectiuni cardiace. Din punct de vedere al manifestarilor cutanate, se poate ca acestea sa fie insotite de dureri articulare la majoritatea pacientilor. In situatia persoanelor adulte se intalnesc mai rar cazuri de afectare neurologica si cutanata, insa exista posibilitatea sa apara tumefactii si aceste persoane sa resimta dureri articulare.
Cauze reumatism articular acut
Principala cauza a acestei boli este infectia cu streptococ la nivelul faringelui. Factorii de risc ce pot duce la infectiile streptococice au legatura cu colectivitatile de copii si adulti tineri, cu supraaglomeratia si conditiile de igiena precara. De asemenea, si varsta se numara printre factorii de risc ce pot favoriza aparitia reumatismului articular acut. Infectia cu streptococ beta – hemolitic apare la majoritatea pacientilor in zona cailor respiratorii superioare, acesta fiind motivul pentru care persoanele cu faringita pot ajunge sa fie afectate de reumatismul articular acut. Nu este foarte clar felul in care aceasta infectie declanseaza aparitia reumatismului, insa cercetatorii au constatat ca ar putea fi vorba despre o reactie anormala a sistemului imunitar pe fondul unei predispozitii genetice a unora dintre pacienti.
Printre factorii de risc ce pot favoriza aparitia reumaismului articular acut se numara si temperaturile scazute si gradul mare de umiditate, pentru ca sunt conditii ideale de transmitere a faringitei. Este important de mentionat faptul ca acest reumatism articular acut nu este o boala contagioasa, asa cum este cazul faringitei streptococice – care se poate transmite prin stranut, vorbit sau tuse. De asemenea, faringita streptococica se poate transmite si prin obiecte sau alimente contaminate.
Tratament reumatism articular acut
In primul rand, in vederea vindecarii acestei boli, este recomandat repausul si se impune respectarea tratamentului medicamentos. Este esential ca pacientii sa evite efortul si sa urmeze un tratament care sa includa antibiotice si aniinflamatoare, care au rolul de prevenire a unei noi infectii streptococice. Atunci cand avem in vedere tratament antiinflamator, ne referim la doua etape. Prima include administrarea de acid acetilsalicilic de-a lungul a doua saptamani, iar cea de-a doua etapa presupune administrarea undei doze mai mici pentru inca aproximativ o luna – o luna si jumatate. In situatia pacientilor care sufera de afectiuni cardiace severe, se recomanda administrarea de corticosteroizi.
Prima faza a tratamentului pentru reumatism articular acut vizeaza eliminarea infectiei, pentru ca aceasta poate sa influenteze negativ sistemul imunitar si poate sa declanseze aparitia bolii. Acest tratament poate sa fie diferit in functie de cazul fiecarui pacient in parte. Trebuie precizat faptul ca nu este necesara administrarea de tratament purtatorilor cronici, tratamentul fiind necesar doar pentru pacientii care au in familie cazuri de reumatism articular acut sau a celor la care faringita a debutat deja. De asemenea, tratamentul este indicat in situatia unei epidemii de reumatism articular acut sau in situatia in care aparitia anginelor streptococice este recurenta, inclusiv la pacientii care au urmat un tratament.
In majoritatea situatiilor, reumatismul articular acut se vindeca fara sa existe urmari, iar procesul de recuperare este unul destul de rapid. Cu toate acestea, este important de mentionat faptul ca aceasta conditie poate sa fie tratata complet numai la pacientii in cazul carora nu s-a ajuns la aparitia unor leziuni severe la nivelul inimii. Atat evolutia bolii, cat si perioada de recuperare pot fi influentate major de catre afectiunile cardiace.