Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Sarcomul Ewing

Sarcom Ewing: informatii si recomandari medicale

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 26 septembrie 2024

Sarcomul Ewing este o forma de cancer osos ce se poate intalni in randul copiilor si adolescentilor. Este o forma de cancer rar intalnita, dar agresiva. Sarcomul Ewing este rar intalnit la adulti majoritatea pacientilor diagnosticati avand intre 10 si 20 de ani. Identificat la timp si inceputa radioterapia inainte de a se raspandi in corp, celulele maligne tind sa raspunda bine la tratament.

Sarcom Ewing, generalitati

In 1921 a fost pentru prima oara cand s-au evidentiat caracteristicile sarcomului Ewing, chiar de catre medicul James Ewing. El a diferentiat la acea vreme celulele canceroase ale sarcomului Ewing de celulele osteosarcomului- un alt tip de tumora osoasa.

Spuneam mai sus ca sarcomul Ewing este o forma de cancer rar intalnita: statisticile arata ca reprezinta 1,5% din toate formele de cancer intalnite la copii.

Sarcomul Ewing este o tumora localizata la nivelul oaselor sau a tesuturilor din proximitate. In cele mai multe cazuri clinice s-a observat prezenta sarcomului Ewing in oasele membrelor inferioare si ale pelvisului, dar exista probabilitatea de a fi identificat si la nivelul altor oase.

Sarcom Ewing - cauze si factori de risc

Pana in prezent nu au fost identificate cauze clare ce pot contribui la dezvoltarea sarcomului Ewing.

Declansarea sarcomului Ewing a fost asociata cu modificari aparute pe parcursul vietii la nivelul materialului genetic, care implica anumiti cromozomi ce contribuie la activarea cresterii celulelor, dar nu este o afectiune mostenita genetic de la parinti. Aceste modificari cromozomiale au loc dupa nasterea copilului.

Sarcomul Ewing nu a fost asociat cu obiceiuri alimentare, sociale sau comportamentale, deci nu exista posibilitatea prevenirii acestei afectiuni.

 

Ca factori de risc pentru dezvoltarea sarcomului Ewing sunt varsta (copiii- media de varsta fiind de 15 ani, fiind cei mai predispusi) si rasa- descendentii europeni au risc mai mare comparativ cu cei de origine africana sau est- asiatica.

Sarcom Ewing - manifestari clinice, simptome asociate

Manifestarile clinice ale sarcomului Ewing pot varia in functie de zona in care s-a dezvoltat tumora (dura si imprecis delimitata). Astfel pacientii se pot confrunta cu: febra, oboseala accentuata, pierdere in greutate, durere in zona afectata, sensibilitate, inflamarea zonei afectate si senzatie de caldura, fragilitate osoasa (pacientii pot suferi fracturi osoase aparent fara cauze clare). Durerea se resimte in cele mai multe cazuri la nivelul spatelui, bratelor, pieptului, picioarelor si pelvisului.

 

Dupa cum spuneam in functie de zona de dezvoltarea sarcomului Ewing pot exista si anumite simptome specifice, de exemplu:

Daca tumora este la nivelul coastelor pacientul poate prezenta colectii pleurale;

  • La nivel pelvin - pacientul poate avea tulburari mecanice/ sfincteriene sau deficiente motorii;
  • La nivelul coloanei - pot aparea paralizii sau daca exista zone in care tumora face compresie asupra nervilor pacientul poate avea senzatie de amorteala sau furnicaturi.

Diagnosticul de sarcom Ewing

Diagnosticarea sarcomului Ewing poate fi dificila prin prisma simptomelor similare cu ale altor afectiuni. Diagnosticarea se face prin excluderea altor tipuri de tumori solide. Pacientii sunt examinati in primul rand fizic, dupa care medicul poate recomanda teste de diagnosticare. Pentru diagnosticarea sarcomului Ewing se poate recomanda:

  • Radiografia - pentru a avea o imagine clara asupra tesuturilor interne, oaselor si organelor;
  • Imagistica prin rezonanta magnetica/ RMN- ofera imagini detaliate ale organelor si are ca scop urmarirea tumorii; daca s-a raspandit in tesuturile moi din apropiere;
  • Tomografie computerizata - ofera imagini detaliate ale oricarei parti a corpului (oase, muschi, tesut adipos, organe).

Nu in ultimul rand se va efectua o biopsie a tesutului osos si o hemoleucograma completa.

Tratament sarcom Ewing

In cele mai multe cazuri clinice diagnosticarea sarcomului Ewing se face relativ timpuriu, prin urmare se poate prescrie si tratamentul. Cele trei forme de tratament recomandate in sarcomul Ewing sunt:

  • Radioterapia - distruge celulele canceroase si poate diminua dimensiunea tumorilor. Se apeleaza la radioterapie in sarcomul Ewing pentru a reduce riscul de reaparite a cancerului. Totodata se apeleaza la radioterapie daca zona afectata este prea greu de abordat din punct de vedere chirurgical sau daca formatiunea tumorala nu poate fi indepartata chirurgical complet sau daca exista riscul ca pacientul sa piarda functia zonei afectate;
  • Chimioterapia - este pe baza de medicamente ce au ca scop distrugerea tumorii primare, cat si celulele canceroase ce s-au raspandit, daca e cazul. Se foloseste de obicei ca tratament de prima intentie in vederea micsorarii tumorii pentru a fi mai usor de intervenit chirurgical, ulterior in vederea indepartarii chirurgicale a acesteia; Chimioterapia consta in combinarea mai multor substante medicamentoase cu administrare ciclica, dar e de mentionat ca pe langa efectele benefice pe care le au aceste medicamente, exista si efecte secundare ca urmare a afectarii intregului sistem;
  • Chirurgia - se foloseste pentru indepartarea totala a tumorii primare din sarcomul Ewing si a formatiunilor mai mici, daca boala s-a raspandit. Indepartarea totala a tumorii este necesara pentru a preveni recidiva bolii. Prin interventie chirurgicala se poate opta pentru indepartarea: osului sau tesutului afectat prin rezectie; prin amputare a membrului afectat sau a fragmentului de os afectat, fragment ce va fi inlocuit cu os prelevat dintr-o alta zona sau cu o bucata de metal.

Riscurile pacientilor cu sarcom Ewing si posibile complicatii

Este foarte importanta diagnosticarea cat mai rapida a pacientilor cu sarcom Ewing astfel incat sa fie prevenita raspandirea celulelor canceroase in alte zone ale corpului; acest lucru odata produs viata pacientului fiind pusa in pericol.

87% din sarcoamele Ewing sunt cancere osoase, iar 13% afecteaza tesuturile moi ce inconjoara oasele, de exemplu cartilajele.

Printre complicatiile ce pot aparea la pacientii cu sarcom Ewing se numara tulburarile de respiratie si slabiciunea/ paralizia muschilor. Sarcomul Ewing se poate raspandi in alte tesuturi, oase, maduva osoasa sau la plamani.