Scaderea in greutate, sportul si protectia articulatiilor
Obezitatea este una din cele mai mari probleme de sanatate din ultimele decenii. Din pacate nu numai adultii sunt afectati de aceasta ci si copiii si adolescentii. Daca se pleaca de la o varsta frageda cu un surplus ponderal este clar ca acest lucru se va rasfrange asupra starii de sanatate a adultului de mai tarziu. In momentul de fata lumea medicala face din ce in ce mai multe eforturi pentru a combate obezitatea si complicatiile acesteia. Se pune accentul pe schimbarea radicala a stilului de viata care presupune atat un regim alimentar hipocaloric (dar echilibrat in principii nutritive) cat si incorporarea in rutina zilnica a unei activitati fizice.
Complicatiile obezitatii
Obezitatea poate sa afecteze un individ in numeroase feluri. Motivatia estetica este cea care ii impinge pe cei mai multi sa ia masuri pentru a scapa de kilogramele in plus. Totodata, trebuie inteles faptul ca obezitatea este unul din principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Mai mult decat atat, grasimea in exces poate sa intretina procesele inflamatorii si efectele nefaste ale acestora asupra organismului. Iar daca ne raportam metaforic la kilogramele in plus ca la un sac pe care un individ il poarta in spate atunci este clar ca obezitatea va avea numeroase efecte negative asupra oaselor si articulatiilor.
Sportul este calea catre sanatate
Specialistii in domeniul sanatatii recomanda celor care vor sa se mentina sanatosi efectuarea a cel putin 30 de minute de sport de 3-4 ori pe saptamana. Daca va este greu sa va faceti un abonament la sala sau sa alergati in parc atunci incepeti macar prin a renunta la masina si autobuz mergand pe jos distante din ce in ce mai mari. Mai mult decat atat puteti uita ca exista lift ceea ce va insemna urcatul si coboratul a unui numar semnificativ de scari in fiecare zi. Toate aceste eforturi, in timp, vor fi rasplatite prin atingerea greutatii mult dorite. Si nu in ultimul rand consolidarea rezultatului obtinut prin continuarea efectuarii unei activitati fizice este esentiala pentru cei care doresc sa se mentina in forma.
Articulatiile nu mai dor pentru ca fac sport!
Kilogramele in plus intretin un cerc vicios din care face parte si durerea articulara. Nu putini sunt cei care odata ajunsi la greutatea normala se simt mult mai bine din punct de vedere al problemelor existente la nivelul aparatului osteoarticular. Efectuarea unei activitati sportive va ajuta atat la tinerea sub control a greutatii cat si la mentinerea flexibilitatii articulatiilor mari si mici. Sportul efectuat sub atenta indrumare a unui specialist va avea drept rezultat atat atingerea greutatii ideala cat si tonifierea celor mai importante grupe musculare. Acele 30 de minute de sport de care aminteam anterior pot fi un inceput bun pentru toti cei care se confrunta cu obezitatea de aport si care doresc sa isi protejeze aparatul osteoarticular de efectele nefaste ale acesteia. In plus toti cei care reusesc sa-si mentina greutatea corporala in limite normale vor avea un risc mai mic de a face boli cardiovasculare sau metabolice.