Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Scaun cu rotile manual versus scaun cu rotile electric: care sunt diferentele?

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 25 octombrie 2022 Ultima actualizare: 25 octombrie 2022

Indiferent daca trebuie sa achizitionati un scaun cu rotile manual sau unul electric, sfatul specialistilor este acela de a va orienta catre modele care sa fie rezistente si compacte, care sa faca deplasarea foarte sigura pentru persoanele care sufera din cauza deficientelor motorii severe atat in interiorul, cat si in exteriorul locuintei. Scaunele cu rotile mai sunt cunoscute si sub denumirea de „fotolii rulante”. Aceste produse sunt fabricate pentru diverse nevoi ale pacientilor, avand caracteristici tehnice diferite de la model la model. In functie de tipul afectarii unei persoane, poate fi necesar un scaun care sa aiba frana manuala, care sa dispuna de talpi pe care pacientul sa isi poata odihni picioarele, care sa aiba spatar reglabil, sa poata fi pliat, etc.

Scaunul cu rotile manual este mai putin costisitor decat cel electric, insa atunci cand il achizitionati trebuie sa va asigurati ca imbunatateste mobilitatea si calitatea vietii persoanei care are handicap locomotor (permanent sau temporar). Rotile unui astfel de scaun pot sa difere din punct de vedere al diametrului, spatarul poate sa fie mai inalt la unele modele, iar in unele cazuri se poate ca fotoliul rulant sa dispuna de anumite accesorii ajutatoare. De exemplu, poate sa fie vorba despre un scaun cu rotile care sa fie prevazut cu vas de toaleta. Este important sa va asigurati si ca scaunul cu rotile are dimensiuni potrivite pentru utilizator, precum si ca suporta o greutate corporala suficient de mare.

Avantajele unui scaun cu rotile manual

Utilizarea unui scaun cu rotile manual presupune faptul ca pacientul trebuie sa il puna in miscare prin propriile forte, fara a beneficia de ajutorul unei baterii care sa faca acest lucru, sau ca este nevoie de inca o persoana care sa manevreze acest dispozitiv medical. Rotile fotoliilor rulante manuale sunt mari si dispun de niste suporturi speciale care ajuta la impins, simplificand astfel efortul. Scaunul cu rotile manual este recomandat persoanelor care au o rezistenta fizica suficienta pentru a asigura auto – propulsarea.

Aceste modele de scaune rulante sunt accesibile, pot sa fie transportate cu usurinta si nu este complicat sa fie intretinute. Chiar daca sunt si modele mai voluminoase sau mai grele, exista posibilitatea ca unele dintre componente sa fie demontate pentru ca transportarea si depozitarea sa nu reprezinte o problema. 

Avantajele unui scaun cu rotile electric

Scaunul cu rotile electric, spre deosebire de cel manual, dispune de baterii care asigura auto – propulsarea dispozitivului. Fotoliile rulante electrice permit miscarea automata si controlata de catre utilizator, controlul fiind mentinut de catre pacient printr-un maner amplasat langa cotiera. Pentru persoanele care au o rezistenta fizica limitata, scaunul electric cu rotile reprezinta cea mai buna alternativa de deplasare. Un alt avantaj al acestor fotolii rulante in constituie faptul ca pot sa fie folosite pentru perioade foarte lungi de timp fara sa apara defectiuni.

Exista mai multe modele de scaune cu rotile actionate electric. Unele sunt special fabricate pentru interior, altele pentru exterior, iar altele pot sa fie folosite atat in interior cat si in exterior. Cele destinate utilizarii exclusiv in exterior au rotile mai mari si suspensii , cele pentru interior sunt proiectate special pentru spatii mai mici si mai netede, iar cele care pot sa fie folosite si la interior si la exterior sunt fabricate in asa fel incat sa ofere confort si siguranta indiferent de mediul in care se deplaseaza pacientul.

Pentru ce categorii de pacienti este recomandat scaunul cu rotile?

Persoanele care se recupereaza in urma unei accidentari sau in urma unei interventii chirurgicale, precum si cele care sufera din cauza unei boli ce provoaca invaliditate, reprezinta principalele categorii de pacienti care pot avea nevoie de un scaun cu rotile pentru a se putea deplasa. De asemenea, sunt recomandate si persoanelor in varsta, care intampina probleme locomotorii pe fondul imbatranirii naturale a organismului si a deteriorarii sistemului osos.

Datorita scaunelor cu rotile, pacientii pot sa intreprinda diverse activitati de zi cu zi fara sa fie nevoiti sa apeleze la alte persoane. In acest fel, in afara de confort, putem discuta si despre avantajul psihologic asigurat de capacitatea independenta de miscare. Pentru a evita eventuale accidentari sau deteriorarea rapida, pecialistii in domeniu recomanda sa achizitionati scaune cu rotile din materiale de calitate, durabile.