Sedentarismul si afectiunile generate de acesta
In comparatie cu bunicii sau chiar cu parintii nostri, petrecem din ce in ce mai mult timp fara sa facem miscare, fie ca suntem acasa, la serviciu sau in masina. Se estimeaza ca timpul mediu petrecut stand pe scaun de o persoana adulta este de 7 ore pe zi, iar in cazul adolescentilor acesta este si mai mare, de 8 ore pe zi. Procentual, aproximativ o treime din populatia planetei este sedentara sau efectueaza prea putina miscare, iar daca ne referim doar la persoanele cu varsta peste 55 de ani, acest procent creste dramatic, pana la 70%.
Cum definim sedentarismul?
Sedentarismul este definit prin sederea sau statul culcat pentru mai mult de 6 ore pe zi. In prezent, sedentarismul este recunoscut ca o problema de sanatate publica si este al patrulea factor de risc pentru mortalitatea globala, dupa hipertensiunea arteriala, fumat si diabetul zaharat.
Recomandarile actuale privind activitatea fizica sunt:
- efectuarea a cel putin 150-300 de minute de activitate fizica aeroba de intensitate moderata (de exemplu mersul rapid pe jos, mersul cu bicicleta, dansul, exercitiile in apa – aqua gym) sau
- cel putin 75-150 de minute de activitate fizica aeroba de intensitate mare (jogging, inot, baschet, fotbal, tenis) sau
- o combinatie dintre cele doua tipuri de activitati.
Tinem sa mentionam insa ca putem sa indeplinim aceste recomandari si totusi sa fim sedentari, intrucat multi dintre noi ne petrecem multe ore pe scaun la birou, in masina la volan sau acasa pe fotoliu sau intinsi in pat.
Cauzele sedentarismului
Din perspectiva evolutiva, oamenii sunt facuti sa se miste, iar trecerea de la o viata activa si solicitanta la una sedentara a fost brusca. Studiile au aratat ca numai in ultimii 50 de ani procentul de persoane a caror munca presupune o activitate fizica usoara (predominant munca la birou) a crescut de la aproximativ 20% la 40%.
In plus, in ultimele doua decade utilizarea telefoanelor mobile, a tabletelor, jocurilor video si a calculatorului a crescut dramatic. Alte activitati care au contribuit semnificativ la timpul petrecut stand asezat sunt televizorul si folosirea masinii personale, care sunt la maxime istorice, ca si shopping-ul online.
Sa nu uitam de faptul ca pandemia de COVID-19 ne-a afectat grav stilul de viata, iar oportunitatile de a face miscare au fost semnificativ limitate din cauza restrictiilor.
Efectele sedentarismului asupra corpului
Stilul de viata sedentar are urmatoarele efecte asupra corpului omenesc:
- Favorizeaza ingrasarea. In combinatie cu alimentatia incorecta, riscul de aparitie a obezitatii creste dramatic.
- Poate sa cauzeze hipotrofie musculara.
- Scade densitatea minerala osoasa, deci si rezistenta oaselor.
- Afecteaza in mod negativ sistemul imunitar.
- Poate sa afecteze circulatia sangelui.
- Creste nivelul trigliceridelor, scade HDL-colesterolul (colesterolul „bun”) si favorizeaza rezistenta la insulina.
- Accelereaza procesul de imbatranire.
Pericolele sedentarismului
Stilul de viata sedentar creste riscul de aparitie a numeroase afectiuni, printre care hipertensiunea arteriala, bolile cardiovasculare, obezitatea, diabetul zaharat tip 2, precum si unele tipuri de cancer.
Dupa cum am amintit mai sus, sedentarismul poate sa afecteze metabolismul (si glucidic si lipidic), favorizeaza aparitia obezitatii si insulinorezistenta. Conform ultimelor date statistice, in Romania peste 30% din populatie este obeza.
In plus, studiile au demonstrat ca acest stil de viata este un factor de risc independent pentru aparitia diabetului zaharat tip 2.
In ceea ce priveste hipertensiunea arteriala, lipsa de miscare afecteaza presiunea arteriala prin mai multe mecanisme, iar dintre „activitatile” sedentare cele mai nocive se pare ca sunt utilizarea telefonului mobil si televizorul.
Sedentarismul este asociat si cu cresterea riscului de aparitie a anumitor tipuri de cancer. Statul prelungit pe scaun creste riscul de cancer de colon, de rect, de prostata, de vezica urinara sau ovarian, si sunt unele studii care au raportat cresterea mortalitatii in cadrul cancerelor, in special in randul femeilor.
Persoanele sedentare au riscul mai mare de a dezvolta osteoporoza, dar si probleme articulare.
Unele studii au gasit asocieri intre sedentarism si depresie, mai ales in cazul anumitor activitati precum privitul excesiv la televizor (activitati pasive din punct de vedere mental).
In concluzie, stilul de viata sedentar poate sa creasca riscul multor boli cronice si riscul de moarte prematura. Cu cat sunteti mai sedentar, cu atat riscurile pentru sanatate sunt mai mari, asadar va sfatuim sa limitati timpul petrecut stand pe scaun. Va prezentam cateva recomandari usor de aplicat:
- Daca folositi transportul in comun, stati in picioare.
- Mergeti pe jos la munca (sau macar coborati cu o statie de autobuz mai devreme).
- Daca lucrati la birou, faceti pauze macar la 30 de minute si miscati-va.
- Limitati timpul petrecut la televizor sau in fata calculatorului sau telefonului mobil.
- Faceti o plimbare de macar 20 de minute in fiecare zi (de preferat in ritm alert).
- Urcati pe scari in loc sa luati liftul.