Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Sindromul de tunel carpian - o boala a lumii moderne

Sindromul de tunel carpian - o boala a lumii moderne

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 12 decembrie 2019 Ultima actualizare: 25 iulie 2024

Dureri de incheieturi, durerea cu localizare la nivelul mainii si amortelile in degete sunt acuze frecvent intalnite mai ales la cei care folosesc mult tastatura sau au o meserie care implica suprasolicitarea incheieturii pumnului. Statul cu orele in fata calculatorului cu mana intr-o pozitie fixa este un scenariu al vremurilor pe care le traim. Din pacate toate aceste gesturi marunte pot in timp sa duca la afectarea structurii normale a incheieturii mainilor cu aparitia sindromului de tunel carpian.

Tunelul carpian este o regiune delimitata de incheietura pumnului si palma. Oasele carpiene si ligamentele de la acest nivel vor forma practic un tunel relativ rigid prin care trece nervul median. Acesta este raspunzator pentru sensibilitatea degetului mare, aratatorului, degetului mijlociu si inelarului, controland totodata si muschii din jurul degetului mare.

Cauzele sindromului de tunel carpian

Au fost descrise numeroase cauze ce pot duce la compresia nervului in zona tunelului carpian. Printre cele mai frecvente amintim:

  • inaintarea in varsta
  • traumatismele
  • utilizarea excesiva a incheieturii mainii
  • diverse afectiuni subiacente cronice ce afecteaza zona tunelului carpian precum poliartrita reumatoida, lupusul eritematos sistemic, hipotiroidismul, diabetul zaharat
  • obezitatea
  • tumorile localizate la nivelul pumnului
  • amiloidoza, mucopolizaharidozele
  • alcoolismul

In plus au fost descrise o serie de meserii care predispun catre aparitia sindromului de tunel carpian. Astfel cei care lucreaza ore intregi cu mainile facand miscari repetitive pot sa se confrunte cu aparitia acestei afectiuni neplacute. Sindromul de tunel carpian este mai frecvent la femei decat la barbati.

Tabloul clinic

De regula, tabloul clinic al sindromului de tunel carpian debuteaza cu durere si furnicaturi care pot iradia in sus pe brat (pana la umar). Din punct de vedere a localizarii, durerea va fi resimtita in primul rand la nivelul degetului mare, aratatorului, degetului mijlociu si inelarului conform inervatiei specifice nervului median. Cei care prezinta aceste acuze se mai plang de slabiciune si scaderea fortei in mana afectata. 

Toate aceste simptome apar treptat cu agravare progresiva in cazul in care afectiunea este neglijata terapeutic.

 O alta caracteristica a sindromului de tunel carpian este faptul ca durerea apare noaptea, intrerupand somnul.

Tratament si remedii utile

In fazele initiale ale bolii, tratamentul conservator consta in folosirea unei orteze pe parcursul noptii. Calmarea durerilor si a inflamatiei necesita tratament antialgic si utilizarea antiinflamatoarelor sub atenta indrumare a medicului curant. Daca sindromul de tunel carpian este cauzat de o afectiune subiacenta atunci tratarea acesteia va putea sa amelioreze simptomele neplacute.

Totodata evitarea suprasolicitarii mainii afectate, kinetoterapia si mentinerea unei pozitii corecte la birou (tastatura ergonomica sau un dispozitiv pe care se poate sprijini mana) sunt utile pentru a preveni aparitia durerilor.

In situatia in care durerea este severa, cu pierderea sensibilitatii si a fortei musculare in mana afectata atunci tratamentul chirurgical ramane singura solutie pentru decompresia tunelului carpian.