Sindromul de tunel carpian - cauze, simptome, tratamente si recuperare
Sindromul de tunel carpian este o afectiune caracterizata de durere si furnicaturi localizate la nivelul mainii si antebratului, cauzate de compresia nervului median. Diagnosticul si tratamentul precoce in cazul acestui sindrom sunt esentiale deoarece in timp, presiunea exercitata pe acest nerv poate duce la impotenta functionala.
Cauzele sindromului de tunel carpian
Tunelul carpian este o structura fibro-osoasa localizata la nivul incheieturii mainii pe partea palmara prin care trece nervul median. Cauzele compresiei la acest nivel pot fi:
- traumatismele
- aparitia de depozite la nivelul articulatiilor (amiloidoza)
- acumularea de lichid in zona tunelului carpian
- fumatul
- utilizarea excesiva a mainii
- bolile care afecteaza tesutul conjunctiv (poliartrita reumatoida, lupus eritematos sistemic)
- obezitatea
- diabetul zaharat
- tumorile cu localizare la nivelul tunelului carpian sau in proximitate
- varsta inaintata
- afectiunile endocrine de tipul hipotiroidismului sau acromegalia.
Semne si simptome ale sindromului de tunel carpian
Simptomele suparatoare cum sunt durerea sau amorteala pot sa apara fie la o singura mana fie bilateral. Initial pacientii pot sa resimta usoare furnicaturi sau intepaturi cu localizare la nivelul degetelor. In timp aceste simptome se pot inrautati cu aparitia senzatiei de arsura si durere cu iradiere pe antebrat. Ulterior pacientii se plang de scaderea fortei in mana afectata si slabiciune. Frecvent simptomele descrise mai sus apar in timpul noptii, trezind pacientul din somn.
Diagnostic si tratament tunel carpian
Electromiograma (EMG) este o investigatie ce masoara activitatea electrica a muschilor, rezutatul acesteia punand in evidenta posibilele afectari ale nervilor. Alaturi de EMG pentru diagnosticul sindromului de tunel carpian mai sunt folosite ecografia, radiografia si rezonanta magnetica ce da detalii cu privire la tesuturile moi ale corpului.
Tratamentul sindromului de tunel carpian depinde de severitatea acestuia.
Astfel in cazurile usoare pot fi suficiente masurile de protejare a articulatiei mainii prin purtarea unor orteze speciale. Tratamentul simptomatic presupune de regula administrarea de antiiflamatoare si antialgice. Totodata puteti apela la orteze pentru incheietura mainii. Aceste dispozitive medicale sunt eficiente in ameliorarea durerilor provocate de sindromul de tunelul carpian sau tendinita, tenosinovita, in perioadele de recuperare postoperatorie. In ce priveste fiziokinetoterapia, aceasta poate fi utila atat in cazul celor cu forme usoare, cat si la pacientii cu forme mai severe, dupa tratamentul chirurgical. In cazurile severe este necesara decompresia chirurgicala a nervului median. Daca boala este neglijata in timp are loc afectarea nervului median cu atrofiere si retractie musculara si ulterior imposibilitatea utilizarii mainii. Din nefericire daca se ajunge in acest stadiu, modificarile sunt ireversibile. Daca va confrunantati cu durere nocturna si furnicaturi localizate la nivelul mainii este bine sa consultati medicul curant pentru consult, analize si evaluari suplimentare, menite sa ghideze diagnosticul si conduita terapeutica.