Sindromul dureros miofascial

Sindromul dureros miofascial reprezinta o problema medicala cronica la nivelul tesutului conjunctiv care acopera muschiul, aceasta manifestandu-se prin durere musculara. Sindromul dureros miofascial poate aparea in diferite zone ale corpului. Deoarece orice muschi sau fascie pot fi afectate, sindromul poate cauza o varietate de simptome.
Nu este cunoscuta cauza exacta a acestei afectiuni. Cercetarile sustin prezenta unor placi motorii disfunctionale in zonele punctelor dureroase. Exista si cativa factori de risc: stresul la nivelul muschilor, anemia, nivelul scazut de calciu, potasiu, fier, dar si al vitaminelor C, B1, B6 si B12, depresia, bolile sistemice, cum este boala de tesut conjunctiv, tulburarile emotionale, pozitia gresita a corpului.
In tratarea sindromului dureros miofascial, pacientii pot apela la diverse terapii, precum fizioterapia, care corecteaza scurtarea muschilor prin exercitii de intindere dar intervine si asupra posturii corporale gresite, diminuand astfel durerea si permitand pacientului sa participe la un program activ de exercitii. Terapia Alexander este un alt proces de tratare a sindromului dureros miofascial. Cu ajutorul acesteia, pacientii invata cum sa stea si cum sa se miste astfel incat sa elimine tensiunea musculara. Alte metode de tratament: terapia Feldenkrais, terapia ocupationala si terapia farmacologica.
Ce este sindromul dureros miofascial?
Sindromul dureros miofascial este o afectiune cronica provocata de inflamatia muschilor si a fasciei (tesutul conjunctiv subtire care inconjoara muschii). “Mio” inseamna muschi, in timp ce “fascial” vine de la fascie.
Daca organismul ar fi o portocala, pielea ar fi coaja exterioara a acesteia, muschii ar fi fructul portocaliu carnos, in timp ce membrana subtire alba care inconjoara fiecare felie de portocala ar fi fascia. Fascia inconjoara fiecare tesut muscular.
In cele mai multe cazuri, sindromul dureros miofascial apare intr-o anumita zona. Dar, la unii pacienti, poate afecta mai multe zone (de obicei, pe aceeasi parte a corpului).
Cat de frecvent este sindromul dureros miofascial?
Sindromul dureros miofascial este frecvent. Expertii estimeaza ca pana la 85% din populatia generala va dezvolta afectiune la un moment dat.
Cauze si factori de risc
Cele mai multe puncte declansatoare apar din cauza suprasolicitarii musculare, a traumatismelor musculare (in urma accidentarilor) sau a stresului psihologic. Punctele de declansare apar adesea in urma efectuarii unor activitati repetitive sustinute, cum ar fi ridicarea obiectelor grele la locul de munca sau statul indelungat pe scaun.
Punctele de declansare miofasciale nu sunt provocate de un singur factor. La aparitia acestei afectiuni contribuie o combinatie de factori, cum ar fi:
- postura proasta
- statul indelungat in pozitii incomode
- deficientele nutritionale
- lipsa semnificativa de efort sau de miscare
- orice leziune aparuta la nivelul sistemului musculo-scheletic sau al discurilor intervertebrale dintre oasele coloanei vertebrale
- oboseala generalizata
- lipsa somnului
- modificarile hormonale (menopauza)
- racirea intensa a muschilor (cum ar fi atunci cand dormi in fata unui aparat de aer conditionat)
- problemele emotionale (depresie, anxietate)
- alte dureri sau inflamatii
- obezitatea
- fumatul
Semne si simptome
Principalul simptom resimtit de persoanele care sufera de sindromul miofascial este durerea, care poate fi localizata la nivelul unuia sau a mai multor muschi. Durerea de la nivelul muschilor se poate inrautati in perioadele de activitate, dar si de stres. Sindromul dureros miofascial poate provoca si alte semne si simptome, cum ar fi:
- limitarea imobilitatii
- slabiciune la palparea muschiului afectat
- tulburari de comportament
- oboseala
Persoanele sedentare sunt mai predispuse la dezvoltarea sindromului dureros miofascial decat persoanele care fac sport in mod regulat.
Metode de tratament
Sindromul dureros miofascial necesita un plan de tratament pe mai multe directii. Multi oameni combina medicamentele cu alte terapii care amelioreaza rigiditatea musculara si durerea.
Medicamente
Exista mai multe medicamente care pot ameliora semnele si simptomele sindromului dureros miofascial, cum ar fi:
- Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS): medicamentele fara prescriptie medicala precum naproxenul sau ibuprofenul pot ameliora durerea si inflamatia.
- Analgezice: pot fi luate in considerare medicamentele care calmeaza durerea, cum ar fi plasturii cu lidocaina, tramadolul si acetaminofenul.
- Relaxante musculare: benzodiazepinele si tizanidina pot reduce spasmele musculare.
- Anticonvulsivante: gabapentina si pregabalinul pot ameliora durerea si pot reduce spasmele musculare.
- Antidepresive triciclice: acestea sunt indicate pentru a trata durerea cronica, fibromialgia si durerea nervoasa, care sunt afectiuni care seamana cu sindromul dureros miofascial.
- Injectii cu Botox: Botulina de tip A este o neurotoxina puternica si eficienta care previne contractiile musculare si care poate ameliora durerea.
Injectii in puncte de declansare
De obicei, medicii injecteaza solutie salina sau un anestezic local precum lidocaina direct in punctele de declansare a durerii. Injectiile cu steroizi in punctele de declansare reprezinta, de asemenea, o varianta de luat in calcul.
Terapia cu ultrasunete
Aparatele cu ultrasunete transmit unde sonore in tesut printr-un gel conductor de sunet aplicat pe piele. Undele sonore pot incalzi si relaxa muschii, pot imbunatati fluxul sanguin si pot indeparta tesutul cicatricial.
Efectele de calmare a durerii pot fi minime. Acest tratament poate reduce, insa, rigiditatea si poate imbunatati mobilitatea daca este facut inainte de exercitiile de intindere (stretching). Terapia cu ultrasunete a fost folosita cu succes pentru ameliorarea durerii cauzate de artrita reumatoida.
Terapia prin masaj
Exista mai multe tipuri de masaj care pot relaxa punctele declansatoare miofasciale. Acestea includ:
- eliberare ritmica pasiva
- eliberare ritmica activa
- shiatsu (presopuntura)
- eliberarea presiunii din punctele de declansare
Terapia prin masaj creste fluxul sanguin si incalzeste muschii. Acest lucru poate ajuta la reducerea rigiditatii si la ameliorarea durerii. Terapeutul poate folosi degetele mari pentru a aplica presiune asupra punctelor de declansare, ceea ce va agrava durerea si apoi va elibera tensiunea musculara.
Stretching
Exercitiile de intindere sunt de mare ajutor pentru pacientii cu sindrom dureros miofascial. Unii fizioterapeuti aplica un spray rece si amortitor in zona muschilor inainte de a le solicita pacientilor sa faca exercitii specifice de intindere. Exista, de asemenea, cateva exercitii usoare de intindere pe care pacientii le pot incerca acasa pentru a reduce durerea.
Remedii la domiciliu
Exista mai multi pasi pe care pacientii cu sindrom dureros miofascial ii pot face acasa pentru a-si ameliora durerea si pentru a-si imbunatati calitatea vietii. Mai exact, acestia pot:
- Alege un scaun mai bun la locul de munca si isi pot imbunatati postura corporala.
- Incerca sa regleze inaltimea computerului, astfel incat ecranul sa fie in dreptul liniei naturale a ochilor.
- Incerca o saltea noua sau isi pot schimba pozitia de dormit.
- Practica yoga, Pilates sau o alta tehnica de intindere.
- Purta un corset pentru spate atunci cand trebuie sa ridice obiecte grele.
- Utiliza un dispozitiv de masaj.
- Incepe un program de exercitii si isi pot pune muschii in miscare in fiecare zi.
- Consulta un profesionist in domeniul sanatatii mintale pentru a-si reduce nivelul de stres.
- Aplica o punga cu gheata imediat dupa producerea oricarei leziuni musculare.
- Face o baie fierbinte pentru a-si ameliora durerea.
- Practica mindfulness pentru a gestiona durerea.
Posibile complicatii
Complicatiile care pot fi provocate de sindromul dureros miofascial sunt:
Problemele de somn
Simptomele sindromului dureros miofascial pot perturba somnul. Multi pacienti pot gasi cu greu o pozitie buna de somn. In plus, miscarea in timpul somnului ar putea starni atingerea unui punct de declansare, lucru care poate provoca trezirea pacientului.
Fibromialgie
Unele cercetari sugereaza ca sindromul dureros miofascial poate duce la fibromialgie la unele persoane. Fibromialgia este o afectiune cronica manifestata prin durerea extinsa.
Se crede ca creierul persoanelor care se confrunta cu fibromialgie raspunde mai mult la semnalele durerii in timp. Unii experti sustin ca sindromul dureros miofascial ar putea contribui la declansarea acestui proces.
Referinte: