Sportul si dezvoltarea armonioasa a copiilor si adolescentilor
Activitatea fizica este una dintre cele mai eficiente metode de a ne mentine sanatosi indiferent de varsta. Integrarea in rutina zilnica a unui sport de la o varsta frageda va avea numeroase beneficii asupra dezvoltarii fizice si psihice. Un program echilibrat si o dieta corecta sunt principii care trebuie invatate din copilarie pentru a putea continua stilul de viata sanatos si mai tarziu, in perioada de adult. Cu alte cuvinte, ce se invata in copilarie va avea efecte pe termen lung.
Din pacate obezitatea si bolile metabolice sunt o reala problema a timpurilor noastre, motiv pentru care credem ca este importanta constientizarea aportului pe care activitatea fizica il are in viata copiilor si a adolescentilor.
Sportul previne bolile de mai tarziu
O activitate fizica inceputa de la o varsta frageda va avea numeroase beneficii asupra celor mici. Dezvoltarea armonioasa, cresterea tolerantei la efort, stimularea imunitatii si mentinerea unei posturi corecte sunt doar cateva dintre avantajele pe care copiii le vor avea facand miscare. Preventia obezitatii, inceputa cat mai devreme, trebuie sa fie constientizata de parinti. Cu ajutorul unei activitati fizice efectuata in mod regulat, cei mici vor putea sa se dezvolte armonios fara sa aiba probleme cu kilogramele in plus. Mai mult decat atat, reglarea metabolismului se face inca din copilarie, astfel incat cei care pornesc la drum cu o greutate in limite normale vor putea sa se mentina astfel si pe termen lung. Cu cat cei mici petrec mai mult timp in casa (in fata calculatorului), cu atat va fi mai dificil sa inteleaga importanta unei activitati fizice.
Sportul si pregatirea pentru a fi un adult responsabil
Beneficiile de ordin fizic ale unei activitati sportive sunt de necontestat. In plus fata de acestea, sportul aduce in viata unui copil deprinderi ca: punctualitatea, spiritul de echipa si corectitudinea. Empatia si sprijinul coechipierilor sunt si ele de un real ajutor in dezvoltarea caracterului celor mici. Copilul trebuie sa inteleaga faptul ca responsabilitatile exista indiferent de varsta, iar o activitate sportiva poate sa joace un rol esential in acest proces de invatare. Obtinerea unui rezultat bun prin depunerea unui efort sustinut va avea un impact foarte mare in educatia copiilor si a adolescentilor, iar sportul este poate unul dintre cele mai bune exemple in acest sens.
Scoala si sportul se imbina de minune
Orele de sport ar trebui sa fie la fel de importante ca celelalte activitati din cadrul unei programe scolare. Daca se practica scutirea nejustificata de la aceasta activitate atunci copilul va invata ca sportul nu este important, atitudine ce se va pastra, mai tarziu, in timpul vietii de adult. Sportul este o oaza de relaxare si o modalitate a creierului de a-si lua o binemeritata pauza de la notiunile abstracte invatate la orele de matematica si chimie. Au fost facute numeroase studii care au aratat ca performantele intelectuale sunt mai mari in cazul copiilor care fac sport atat la scoala dar si in timpul liber. Capacitatea de concentrare si atentia distributiva sunt mai dezvoltate daca se practica in mod regulat o activitate sportiva.