Stenoza de canal lombar - cauze, simptome asociate si optiuni terapeutice
Stenoza de canal lombar este o boala destul de des intalnita, in special in cazul adultilor mai in varsta. Canalul spinal este acel spatiu in care se afla maduva spinarii, care este constituita dintr-un tesut nervos situat intre partea de jos a spatelui si zona de la baza cutiei craniene. La pacientii cu stenoza de canal, spatiul respectiv se ingusteaza. Din cauza stenozei de canal lombar se poate ajunge la complicatii care influenteaza negativ calitatea vietii, desi exista posibilitatea ca unele dintre simptome sa nu fie evidente.
Stenoza de canal mai este cunoscuta si sub denumirea de stenoza spinala. Din cauza faptului ca spatiul respectiv se ingusteaza, presiunea creste la nivelul nervilor spinali si a maduvei spinarii, provocand diverse simptome de natura neurologica.
Ce se intelege prin stenoza?
Denumirea de „stenoza” este derivata din limba greaca si defineste procesul prin care nervii spinali sunt presati din cauza ingustarii. In situatia in care ingustarea canalului respectiv are loc in zona lombara a coloanei vertebrale, adica in partea de jos a spatelui, se poate ca problema sa apara din cauza unor modificari degenerative – spondiloza – care se manifesta pe fondul inaintarii in varsta. Stenoza de canal lombar apare in general la persoane care au depasit varsta de aproximativ 60 de ani, in special la nivelul vertebrelor L3, L4 si L5. De cele mai multe ori pacientii vor resimti dureri de spate si dureri radiante, simptome care pot fi ameliorate atat prin interventie chirurgicala dar si prin folosirea unor alternative non – chirurgicale.
Cum se produce stenoza de canal lombar (cauze, factori de risc)
Sunt cunoscute multe cauze care pot sa duca la aparitia stenozei de canal lombar, cea mai frecventa dintre acestea fiind deteriorarea naturala provocata de imbatranire. Articulatiile corpului trec printr-un proces de uzura, care se accentueaza de regula in jurul varstei de 50 de ani, ceea ce reprezinta unul dintre principalii factori de risc ai declansarii stenozei de canal lombar. Printre alte motive ale aparitiei acestei boli se numara si eventualele fracturi sau leziuni de la nivelul coloanei vertebrale, ingrosarea ligamentelor, hernii ale discurilor, chisturi sau tumori ale maduvei, precum si cresterea excesiva a oaselor.
Stenoza de canal lombar - simptome asociate
Stenoza de canal lombar poate sa fie insotita de mai multe simptome, in functie de gradul de severitate cu care se manifesta boala in cazul fiecareia dintre persoanele afectate. Exista posibilitatea sa se ajunga la diminuarea sau disparitia reflexului rotulian sau a celui achilian, la tulburari motorii sau la amiotrofie locala. De asemenea, pacientii cu stenoza de canal lombar vor incepe sa resimta dureri progresive, vor remarca o scadere a fortei musculare si pot sa apara furnicaturi. Simptomele devin mai accentuate in situatia in care persoanele afectate merg mult pe jos, daca isi mentin coloana vertebrala in aceeasi pozitie pentru mai mult timp, atunci cand stranuta sau cand tusesc.
Diagnosticul de stenoza de canal lombar
Sunt cazuri in care stenoza de canal lombar este greu de diagnosticat, pentru ca se poate ca examenul clinic sa fie unul normal sau poate sa indice o alta problema, asa cum este de exemplu hernia de disc sau discopatia lombara. Este foarte important sa fie eliminata posibilitatea existentei unei claudicatii care sa aiba cauza arteriala periferica, iar in unele situatii poate sa fie nevoie de efectuarea unui test de efort la cabinetul medicului cardiolog.
Cea mai buna investigatie imagistica ce poate sa confirme diagnosticul de stenoza de canal lombar este RMN – ul. Datorita RMN – ului se poate observa eventuala ingustare a canalului vertebral nombar si pot fi obtinute informatii care sa ajute la intelegerea simptomelor si la stabilirea unui plan de tratament adecvat. Pentru persoanele care nu pot face un RMN, se recomanda tomografia computerizata (CT).
Stenoza de canal lombar - optiuni terapeutice
Tratamentul pentru stenoza de canal lombar poate sa includa mai multe alternative nechirurgicale, ca de exemplu administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, injectiile cu corticosteroizi sau fizioterapia. De asemenea, medicul poate sa va recomande anumite exercitii specifice care au scopul de a va creste flexibilitatea si de a va imbunatati rezistenta. Printre optiunile terapeutice se numara si acupunctura, aplicarea unor comprese reci sau calde, precum si manipularea chiropractica.
Pentru ameliorarea simptomelor se recomanda si mentinerea unei greutati corporale normale.
In situatia in care toate optiunile terapeutice enumerate anterior nu se dovedesc a fi eficiente, medicul poate sa va recomande tratamentul chirurgical. Este o alternativa de care cei mai multi pacienti nu au nevoie, insa este important ca metoda de tratament sa fie stabilita in functie de fiecare caz in parte. Este necesar ca medicul sa evalueze atent avantajele si dezavantajele diverselor tipuri de tratament pe care le incearca in timp, avand in vedere ca stenoza de canal lombar este o boala cu o evolutie lenta.
Exercitii fizice pentru stenoza de canal lombar
Exista anumite exercitii fizice care sunt recomandate special persoanelor care sufera de stenoza de canal lombar, insa este bine sa le executati doar daca v-ati consultat in prealabil cu un kinetoterapeut sau cu un medic – de preferat care sa cunoasca stadiul evolutiei bolii in cazul dumneavoastra. Nu toate exercitiile sunt recomandate tuturor pacientilor, asa ca este important sa aveti grija sa nu complicati si mai mult situatia.
Specialistii recomanda exercitii de intindere, insa executate intr-o maniera calma si fara sa dureze prea mult. Puteti executa aceste intinderi din pozitia „sezut”, aducand genunchii la piept sau ridicand usor soldurile in sus. Este esential sa va opriti imediat in cazul in care resimtiti dureri, sa va ridicati incet si sa va odihniti. Trebuie sa evitati ridicarea de greutati, precum si mersul pe distante lungi sau statul in picioare pentru multe ore consecutive.
Complicatiile stenozei de canal lombar
Din punct de vedere al complicatiilor care pot sa apara la persoanele cu stenoza de canal lombar, acestea apar daca nu se intervine la timp cu tratamentul potrivit si daca boala evolueaza. Astfel, persoana afectata poate ajunge sa se confrunte cu stari de slabiciune si amorteala, precum si cu probleme de echilibru sau incontinenta.
Sfaturi pentru preventie
Chiar daca stenoza de canal lombar nu poate fi evitata, exista anumite metode pentru reducerea riscului de declansare a acesteia. Un stil de viata sanatos, care sa includa miscare si stretching, precum si adoptarea unei posturi corecte pot fi de ajutor. De asemenea, este recomandat sa va mentineti sub control greutatea corporala.