Talonete: tipuri, indicatii si beneficii
Daca ai bataturi, picior scobit sau picior plat, sindromul Morton, dureri de calcaie sau pur si simplu vrei sa ai un plus de confort si sa previi eventuale probleme precum aparitia monturilor solutia consta in purtarea talonetelor.
Ce sunt talonetele?
Talonetele sau branturile, dupa cum mai sunt cunoscute, conform definitiei din DEX, sunt bucati de piele, de carton sau de pluta, care se aplica in interiorul incaltamintei, peste talpa propriu-zisa si provine din franceza: talonnette.
Definitia simplista adaptata la realitatea curenta este: talonetele sunt accesorii care te ajuta sa pasesti corect si care iti protejeaza picioarele.
Intrebarea care apare este: orice tip de talonete vine la pachet cu beneficii pentru sanatate? Conform medicilor ortopezi talonetele de serie (din magazine de tip hypermarket) sau cele care nu sunt inregistrate ca dispozitive medicale sunt ineficiente sau in unele situatii pot fi nocive.
In aceasta situatie recomandarea este sa apelati la un specialist, medic ortoped sau farmacist care lucreaza in farmacii ce comercializeaza dispozitive medicale, pentru indrumarea in alegerea corecta a talonetelor.
Tipuri de talonete
In functie de diagnostic sau de nevoile pacientului talonetele se clasifica astfel:
- Talonete pentru calcai;
- Talonete personalizate;
- Talonete inaltatoare;
- Talonete ortopedice.
Inainte de a evidentia principalele aspecte pentru fiecare categorie de talonete, pentru a va forma o idee despre ce presupun acestea si care tip ar putea fi potrivit pentru dumneavoastra, vrem sa subliniem importanta apelarii la ajutorul unui specialist in alegerea talonetelor.
Talonete pentru calcai
Acest tip de talonete este recomandat in urmatoarele situatii:
- durere in calcai;
- tendinita Achiliana;
- pinteni calcaneeni.
Mai sunt cunoscute si sub denumirea de orteze de statica a piciorului si in cele mai frecvente cazuri sunt confectionate din silicon sau spuma.
Au rolul de a oferi stabilitate calcaiului, de a amortiza socurile din timpul mersului si de a uniformiza presiunea de pe calcai. Sunt recomandate inclusiv pacientilor supraponderali.
Fiind confectionate din silicon prezinta rezistenta la purtare indelungata, in general au efect de memorie mulandu-se pe conturul piciorului, reducand disconfortul din timpul mersului si pot fi igienizate usor.
Talonete personalizate
Dupa cum le spune si denumirea talonetele personalizate sunt talonete care se obtin doar la comanda in urma unei scanari a talpilor persoanei care le solicita; rezulta talonete create in functie de afectiunile sau nevoile fiecarei persoane. Acestea sunt recomandate a fi utilizate in scop terapeutic pentru a corecta diferite patologii sau sportivilor. Cei din urma pot apela la aceste accesorii pentru a preveni eventuale afectiuni ce pot aparea ca urmare a efortului fizic sustinut (ex. alergatori, ciclisti).
Talonetele personalizate sunt de trei tipuri: talonete personalizate cu suport rigid, moi sau semirigide.
Purtarea celor cu suport rigid reduce durerea spatelui din partea inferioara si a coapselor.
Cele moi sunt recomandate in caz de artrita sau deformari ale piciorului, iar cele semirigide sustin functiile picioarelor, muschii si tendoanele, deci folosite cu precadere de sportive.
Talonetele personalizate sunt confectionate din materiale anatomice si sunt destinate purtarii exclusive de catre persoana pentru care au fost create.
Fiecare amprenta plantara este unica!
Talonete inaltatoare
Acest tip de dispozitiv este recomandat in cazul unei lungimi diferite a menbrelor inferioare.
Se pozitioneaza in zona calcaiului si sunt realizate din cauciuc, acoperit in partea superioara (cea care intra in contact cu piciorul) cu piele naturala sau din silicon. Inaltimea acestui tip de talonete poate varia de la 1 la 5 centimetri, in functie de necesitatea celui care le poarta. Utilizarea lor contribuie la eliminarea presiunii din zona calcaneeana.
Talonetele inaltatoare din cauciuc sunt rigide si mai dificil de intretinut, fixandu-se prin lipire de incaltaminte (in majoritatea cazurilor), iar cele din silicon sunt flexibilie si lavabile.
Talonete ortopedice
Cunoscute si ca sustinatori plantari, talonetele ortopedice sunt orteze cu structura interioara modelata dupa forma piciorului pacientului.
Sunt recomandate in caz de: picior plat, picior scobit, sindromul Morton, exostoza calcaniana, metatarsalgie, fasceita plantara si chiar bataturi.
Aceste talonete se obtin in urma unei analize multifactoriale a mersului si a afectiunilor existente si sunt fabricate din materiale speciale folosite pentru incaltamintea ortopedica (piele, pluta), spuma de memorie si material textil rezistent.
Cand este necesara purtarea de talonete?
Se recomanda purtarea talonetelor daca:
- petreci foarte mult timp in picioare;
- vrei sa previi aparitia bolilor venoase cornice;
- trebuie sa iti imbunatatesti postura;
- practici mult sport;
- ai dureri de genunchi sau de membre inferioare;
- esti gravida;
- esti supraponderal sau obez;
- ai platfus sau afectiuni ale tendonului Ahilean;
- ti-au aparut basici/ bataturi.
Talonete la copii
Medicii ortopezi recomanda utilizarea talonetelor la copii doar in cazuri exceptionale (ex. daca un picior este mai scurt). Platfusul este ceva normal la nou-nascuti, deoarece arcada piciorului se formeaza complet in jurul varstei de 4 ani, iar platfusul se remediaza pana cand copilul implineste 8- 9 ani. Daca problema persista si dupa aceasta varsta (media e de 1 copil la 200) se pot face exercitii de kinetoterapie sau se poate apela la ajutorul ortezelor/ talonetelor. Copiilor cu picior plat le este recomandat, cu beneficii vizibile, mersul pe jos prin casa sau prin iarba/ nisip.
Mersul trebuie sa fie constientizat astfel incat pasii sa fie efectuati corect- dinspre calcai spre varf, cu varfurile indreptate in fata.
Beneficiile purtarii de talonete
Pacientii care folosesc talonete potrivite afectiunii si nevoii lor beneficiaza de:
- imbunatatirea posturii- sustin pozitia corecta a spatelui, gleznelor si genunchilor;
- reducerea stresului fizic/ presiunii care se pune asupra picioarelor;
- ameliorarea durerii de la nivelul picioarelor;
- imbunatatirea echilibrului;
- prevenirea depunerilor de calusuri.
Atentie!
Verificati o pereche de incaltaminte cu talpa moale. Daca este mai tocita pe interior sau pe exterior este recomandat sa luati in calcul o vizita la specialist!