Tendinita genunchi
Tendinita se mai numeste si tenosinovita si reprezinta acea afectiune de la nivelul tendoanelor din jurul articulatiei genunchiului, care provoaca sensibilitate si este una din cele mai frecvente cauze ale durerii genunchiului. Netratata, tendinita se poate agrava si poate ajunge in stare cronica. Tendinita la genunchi genereaza umflarea si inflamarea tendoanelor care se afla in jurul articulatiei, tendoane care au rol in executarea miscarilor membrelor inferioare. Pentru a evita pe cat posibil aparitia unor astfel de probleme, specialistii recomanda tuturor persoanelor - indiferent de varsta - sa se relaxeze si sa se incalzeasca atat cat este nevoie inainte de a incepe o activitate care este solicitanta din punct de vedere fizic. In acest fel, muschii si articulatiile vor fi gata pentru efort.
Este bine sa aveti in vedere si alte masuri care va pot ajuta sa preveniti tendinita la genunchi, ca de exemplu folosirea unei proteze sau bandajarea genunchiului in cazul in care ati suferit o accidentare. Specialistii recomanda sa purtati incaltaminte potrivita in functie de activitatile pe care le desfasurati. Pentru prevenirea cu succes a tendinitei genunchiului este important sa alegeti incaltaminte care sa sustina bine glezna si care sa fie confectionata din materiale cu capacitate de amortizare. Puteti, de asemenea, sa efectuati exercitii fizice care sa ajute la tonifierea muschilor membrelor inferioare. Datorita acestora, tendoanele devin mai puternice si riscul de accidentare este mai mic.
Simptome tendinita genunchi
Principalul simptom al acestei afectiuni este durerea, care apare adesea in repaus dar se accentueaza atunci cand sunt solicitate articulatiile si la palpare. Pe langa durere, apare sensibilitatea in zona afectata si inflamarea acesteia. De cele mai multe ori, durerea este resimtita ca fiind intepatoare, acuta. In prima faza, durerea apare in apropierea articulatiei genunchiului si este una usoara, care poate fi perceputa mai intens in timpul desfasurarii unor activitati. In cazul in care activitatile respective sunt continuate, durerea va deveni din ce mai intensa si va fi mai prezenta inclusiv in perioada de repaus.
Tendoanele care au suferit accidentari vor provoca dureri atunci cand sunt atinse, iar zona din jurul acestora se va umfla din ce in ce mai puternic. De asemenea, genunchiul se va incalzi si se va inrosi pe fondul inflamarii tendonului si a acumularii de lichid in zona respectiva. In situatia pacientilor cu tendinita la genunchi, durerile de presiune apar in partea de jos a rotulei. Se poate ca persoana afectata sa resimta si o senzatie de arsura la nivelul tendonului, iar durerile sa fie mai accentuate in special cand se ridica. Simptomele urmeaza sa evolueze si sa se agraveze odata cu slabirea si iritarea fibrelor tendinoase.
Cauze tendinita genunchi
In general, tendinitele apar ca urmare a suprasolicitarii unei articulatii, dar si din cauza unor microtraumatisme sau a unor afectiuni degenerative. Putem enumera si cativa factori de risc in declansarea tendinitei la genunchi, precum lipsa vitaminelor, hidratarea insuficienta, frigul, dar si mobilitatea scazuta. In situatia in care exista o tensiune repetata exercitata la nivelul genunchiului, asa cum este in situatia unora dintre sportivii de performanta, se poate sa apara tendinita la genunchi. De asemenea, aceasta afectiune poate sa apara si in situatia persoanelor care lucreaza pentru multa vreme pe o suprafata dura, care nu este amortizata.
Tendinita genunchiului poate sa apara si pe fondul slabirii sistemului muscular. In aceasta situatie, muschii nu mai pot sa amelioreze presiunea exercitata la nivelul tendoanelor, al articulatiilor si al ligamentelor. Unul dintre factorii de risc ai aparitiei tendinitei la nivelul genunchiului il reprezinta greutatea corporala excesiva. Kilogramele in plus cresc presiunea exercitata la nivelul genunchilor, de aceea este recomandat sa alegeti o dieta care sa va ajute sa slabiti daca este cazul. Este bine sa evitati pe cat posibil miscarile bruste de rotatie sau de rasucire a articulatiei genunchiului, pentru ca aceasta este cauza cea mai comuna a afectarii unuia sau a mai multor tendoane. Recomandarea se adreseaza in special persoanelor mai in varsta, la care tendoanele si tesuturile au devenit mai slabe si mai fragile.
Tratament tendinita genunchi
In tratarea acestei afectiuni este necesara consultarea unui medic specialist. De asemenea, este necesar repausul si trebuie sa va hidratati corespunzator. Pentru a trata tendinita genunchiului, puteti apela si la fizioterapie. Este important de avut in vedere faptul ca vindecarea va fi cu atat mai rapida cu cat tratamentul este inceput mai curand. Cu cat medicul stabileste mai din timp diagnosticul si cu cat respectati mai mult perioada de odihna, cu atat tesuturile deteriorate vor reusi sa se vindece mai repede.
Trebuie sa stiti ca tratamentul se poate intinde de-a lungul mai multor saptamani si ca puteti reveni la activitatile obisnuite doar dupa ce acesta s-a incheiat si v-ati recuperat complet. In cazul in care alegeti sa reluati mai repede antrenamentele sau efortul la serviciu, exista riscul sa apara accidentari mai grave si complicatii mult mai grave la nivelul genunchiului. Medicul specialist va poate prescrie si tartament medicamentos pe baza de antiinflamatoare locale, indiferent ca este vorba despre tablete sau creme.
Pentru a diminua durerile si pentru a reduce inflamatia, puteti folosi gheata. Recomandarea este de a aplica un pachet cu gheata cat mai repede dupa resimtirea senzatiei de durere si de a continua timp de cateva ore aceasta procedura. Puteti folosi aceasta metoda chiar si de-a lungul mai multor zile daca este nevoie, pana ce durerea se amelioreaza. Pentru ca rezultatele sa fie cele asteptate, daca puteti, specialistii recomanda sa mentineti punga cu gheata pe genunchi undeva intre 15 si 20 de minute.
Tendinita genunchi – complicatii si prognostic
In situatia in care nu apelati la un medic pentru tratament iar afectiunea devine din ce in ce mai problematica, exista posibilitatea ca tendinita sa provoace leziuni mult mai extinse decat in mod normal si care sa fie mult mai greu de tratat. Atunci cand tendinita de genunchi ajunge sa evolueze, tratamentul conservator nu mai este la fel de eficient iar durerea se cronicizeaza. Simptomele care apar la nivelul genunchiului trebuie luate in serios pentru ca recuperarea sa fie completa. La pacientii cu forme usoare, perioada necesara pentru recuperare este de aproximativ trei saptamani atunci cand se intervine la timp, putand sa dureze chiar si jumatate de an sau mai mult la pacientii cu forme severe.