Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Tendinita rotuliana – ce este si ce tratament se recomanda

Tendinita rotuliana – ce este si ce tratament se recomanda

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 5 octombrie 2021 Ultima actualizare: 7 mai 2024

Tendonul rotulian reprezinta legatura dintre tibie si rotula, avand un rol foarte important din punct de vedere al miscarilor de extensie si de flexie pe care le face genunchiul. Tendinita rotuliana presupune ruperea partiala a fibrelor de colagen, fiind insotita de edem si durere. Specialistii au remarcat faptul ca aceasta afectiune este mai des intalnita la sportivii care practica baschet sau volei, sporturi care implica sarituri repetate. Pe de alta parte, tendinita rotuliana poate sa debuteze si din cauza altor factori. De vina poate fi si greutatea corporala prea mare, hidratarea insuficienta, expunerea la frig sau anumite traumatisme.

CUPRINS:

Tendinita rotuliana – informatii generale
Simptome in tendinita rotuliana
Tendinita rotuliana - cauze, factori de risc
Diagnosticul de tendinita rotuliana
Tratament pentru tendinita rotuliana

Tendonul este alcatuit dintr-o structura elastica ce asigura legatura dintre oase si muschi. De exemplu, tendonul patelar este foarte important pentru felul in care sunt folositi muschii membrelor inferioare, functionand asemeni unui pivot. Este acel tendon care permite indreptarea (extensia) genunchiului atunci cand sariti sau alergati. Din cauza faptului ca este o afectiune specifica sportivilor care trebuie sa sara, tendinita rotuliana mai este cunoscuta si sub denumirea de „genunchiul saritorului”. Cu toate acestea, poate deveni o problema de sanatate chiar si pentru persoanele care nu practica niciun sport.

Tendinita rotuliana – informatii generale

Rotula este acel os de forma sferica ce poate fi simtit in partea din fata a articulatiei genunchiului. De partea superioara a rotulei sunt atasate tendoane, ca de exemplu tendonul muschiului cvadriceps al coapsei, dar si tendonul rotulian, care incepe din partea de jos a rotulei si se continua catre tibie. Iritatia tendonului patelar este considerata a fi cea mai comuna dintre tendinitele genunchiului. Tendinita rotuliana, aceasta inflamatie a tendonului care face legatura intre tibie si rotula, poate sa apara si la persoanele care merg mult pe munte, care practica alpinism sau patinaj artistic.

Trebuie avut in vedere faptul ca tendinita rotulei presupune prezenta unei inflamatii, pe cand „genunchiul saritorului” defineste de cele mai multe ori degenerarea tendonului. Din acest motiv, denumirea corecta este cea de tendonopatie. 

Simptome in tendinita rotuliana

Primul simptom pe care il resimt pacientii cu tendinita rotuliana este durerea. Este vorba despre o durere care apare, de cele mai multe ori, intre rotula si locul unde tendonul se insereaza catre tibie. Exista posibilitatea ca durerile care se manifesta la nivelul genunchilor sa fie prezente in prima faza doar atunci cand se incepe activitatea care ii solicita, insa durerile ajung sa fie din ce in ce mai intense in timp si sa afecteze performanta sportiva. De asemenea, durerile progreseaza pana la stadiul in care sarcinile de fiecare zi devin din ce in ce mai dificil de indeplinit, fie ca vorbim despre ridicatul de pe scaun sau despre urcatul scarilor.

Din cauza suprasolicitarii, tendonul rotulian devine mai firav si se inflameaza. Micro – leziulnile tesutului care alcatuieste tendonul genereaza tumefactie, durere si inflamatie. Atunci cand avem de-a face cu tendinita rotuliana in stadiu acut, inflamatia si durerile se diminueaza in perioada de repaus. In cazul in care activitatile care genereaza tendinita rotuliana sunt repetate, se poate ajunge la provocarea unor leziuni permanente la nivelul tendonului iar perioada de vindecare devine mai indelungata.

Tendinita rotuliana - cauze, factori de risc

Persoanele care practica anumite sporturi – si anume pe acelea care presupun salturi, lovituri sau schimbari bruste ale directiei – prezinta un risc mai mare de aparitie a tendinitei rotuliene, din cauza stresului major la care este supusa rotula. Gradul de dificultate ridicat al exercitiilor, intensitatea cu care sunt executate si faptul ca trebuie repetate de foarte multe ori, reprezinta principalele motive care declanseaza tendinita rotuliana (plantara). Actiunile repetitive, in special, sunt cele care duc la inflamarea tendonului si la aparitia durerilor.

Pe langa sporturile amintite anterior, care pot duce la aparitia tendinitei rotuliene, trebuie mentionat ca si persoanele care joaca fotbal sau handbal, precum si alergatorii sau ciclistii, sunt predispusi acestei conditii medicale. Tendinita rotuliana poate sa fie si rezultatul dezechilibrului dintre tendonul rotulian si muschiul cvadriceps, pentru ca in aceasta situatie rotula este fortata din cauza puterii mai mari a musculaturii.

Diagnosticul de tendinita rotuliana

Pentru a diagnostica tendinita rotuliana, medicul specialist va efectua o examinare clinica a pacientului pentru a observa o eventuala sensibilitate la atingere in zona ligamentului patelar. In afara de aceasta examinare va fi nevoie de anumite teste complementare imagistice, ca de exemplu radiografia. Astfel, medicul poate identifica eventuale calcificari tendinoase sau posibila ingrosare a tendonului. De asemenea, pentru a stabili cu exactitate diagnosticul de tendinita rotuliana, medicul poate sa recomande efectuarea unui RMN sau a unei ecografii. Datorita acestor teste, medicul poate sa identifice zona de inflamatie din zona tendonului patelar.  

Tratament pentru tendinita rotuliana

In situatia pacientilor cu tendinita rotuliana, prima si cea mai buna masura care trebuie avuta in vedere o constituie odihna. Atunci cand piciorul este odihnit, tendonul poate sa se vindece. Este posibil sa fie nevoie chiar de mai multe saptamani pentru ca procesul de vindecare sa fie complet, de aceea este ideal ca piciorul sa fie imobilizat cu o orteza speciala pentru genunchi. In cazul in care nu respectati aceste masuri, tendinita rotuliana poate sa devina o problema cu care sa va confruntati constant. De asemenea, pacientilor cu tendinita rotuliana li se recomanda sa evite miscarile si actiunile care genereaza durere.

In afara de reducerea efortului fizic si a suprasolicitarii genunchiului, medicul poate sa recomande medicamente anti – inflamatorii pentru diminuarea durerii si pentru a reduce inflamatia. Simptomele pot fi ameliorate si cu ajutorul fizioterapiei sau al kinetoterapiei. Procesul de vindecare poate fi grabit si prin infiltratii locale cu plasma imbogatita cu trombocite sau infiltratii cu acid hialuronic.