Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Terapia cu aerosoli, intrebari si raspunsuri

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 11 ianuarie 2022 Ultima actualizare: 17 august 2023

CUPRINS:

Terapia cu aerosoli – generalitati
Criterii esentiale in alegerea unui aparat de aerosoli (nebulizator) bun
Terapia cu aerosoli - intrebari si raspunsuri
Afectiuni in care metoda de tratamanet cu aerosoli este importanta
Medicatia in terapia cu aerosoli [in functie de afectiunea respiratorie cu care va confruntati]
Aspecte de retinut si de aplicat, inainte si dupa tratamentul cu aerosoli

Terapia cu aerosoli este o metoda de tratament pentru pacientii cu infectii la nivelul cailor respiratorii superioare. Aceasta alternativa este recomandata adesea de medici, mai ales pentru tratarea prescolarilor si a copiilor mici. Aerosolii sunt niste particule care se inhaleaza in plamani prin caile respiratorii, aceste particule foarte fine putand sa fie de substanta lichida sau solida.

Terapia cu aerosoli – generalitati

In cele mai multe dintre situatii, aerosolii sunt utilizati in tratamentul pentru tuse, rinoree si respiratie dificila. Mai multe studii au evidentiat faptul ca folosirea aparatului cu aerosoli ajuta la o insanatosire mai rapida decat in cazul administrarii de medicamente clasice pentru tratarea respectivelor afectiuni. De asemenea, folosirea unui aparat cu aerosoli favorizeaza relaxarea muschilor cailor respiratorii.

Criterii esentiale in alegerea unui aparat de aerosoli (nebulizator) bun

Poate fi destul de complicat sa alegeti cel mai bun aparat cu aerosoli, asa ca este bine sa aveti in vedere recomandarile specialistilor in domeniu inainte de a va achizitiona un astfel de aparat.

Dimensiunea particulelor

Unul dintre criteriile esentiale de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti un aparat de aerosoli, este cel referitor la dimensiunea particulelor. Exista aparate de aerosoli care pot sa produca particule de dimensiuni mai mici decat reusesc alte nebulizatoare. Cel mai bine este sa achizitionati un aparat de aerosoli care sa imprastie particule extrem de mici, cu dimensiunea de numai cativa microni. Vaporii vor fi inhalati cu atat mai usor cu cat dimensiunile particulelor sunt mai mici.

Cat de silentios este aparatul de aerosoli?

Un alt criteriu pe baza caruia trebuie sa alegeti un aparat de aerosoli este numarul de decibeli pe care il produce atunci cand il folositi. Este recomandat sa alegeti un aparat de aerosoli silentios, care sa fie portabil si usor de transportat. De asemenea, aparatul de aerosoli silentios are la baza o tehnologie pe baza de membrana, care asigura o capacitate mare de inhalare.

Aparatul de aerosoli pentru copii

Ca si in cazul persoanelor adulte, aparatul de aerosoli este recomandat copiilor doar daca medicul specialist recomanda acest lucru. Pentru copii nu se recomanda aparate de aerosoli care sa produca prea mult zgomot, ci mai degraba unele cu ultrasunete. Modelul ales trebuie sa fie compact si usor de intretinut, sa fie prevazut cu un suport, iar masca de inhalatie sa fie moale si delicata pentru pielea copilului.

Terapia cu aerosoli - intrebari si raspunsuri

Desigur, inainte de a opta pentru aceasta alternativa de administrare a medicamentelor si de a achizitiona un aparat de aerosoli, este bine sa aflati raspunsurile la cateva intrebari:

De ce terapia cu aerosoli este recomandata de medici?

Unul dintre motivele pentru care aparatele de aerosoli sunt recomandate de catre medici este acela ca efectele secundare produse de acestea sunt minime, comparand cu efectele secundare pe care le are un tratament medicamnetos obisnuit. De asemenea, medicii recomanda aparatele de aerosoli pentru ca raspunsul la tratament al pacientului este mai rapid.

Cand este necesara terapia cu aerosoli la copii?

Medicul specialist poate sa rcomande utilizarea aparatului de aerosoli in cazul copiilor, atunci cand acestia sufera de anumite afectiuni respiratorii sau din cauza complicatiilor pe care le genereaza acestea. Poate sa fie vorba despre bronsita cronica sau astm bronsic, despre rinita cronica sau alergica, laringita, faringita sau raceli sezoniere. Pe de alta parte, este important sa nu abuzati de folosirea aparatului de aerosoli.

Cand se recomanda terapia cu aerosoli la adulti?

In cazul persoanelor adulte, aparatul de aerosoli este recomandat atunci cand apar afectiuni ale cailor respiratorii. Acest tip de terapie este indicat in special pacientilor care au anumite afectiuni cronice, asa cum este astmul sau boala pulmonara cronica obstructiva. De asemenea, aparatul de aerosoli este folositor si persoanelor cu fibroza chistica.

Care sunt etapele tratamentului cu aerosoli?

In primul rand trebuie sa alegeti un loc confortabil, iluminat suficient si cu o sursa de energie electrica pentru conectarea aparatului de aerosoli. Spalati bine mainile inainte de utilizare si turnati medicatia in recipientul special. Prin piesa bucala a aparatului, tinuta intre dinti, se elibereaza pulbere fina. Trebuie sa respirati pe gura si nu pe nas, pastrand un ritm normal al respiratiei pentru distribuirea uniforma in plamani a medicamentului.

Particulele gazoase din tratamentul cu aerosoli se vor absorbi in corp?

Nu, particulele gazoase generate de aparatul de aerosoli nu se absorb in organism si, deci, nu exista efect sistemic. In cazul in care cantitatea nebulizata este foarte mare, o cantitate mica de particule poate sa fie absorbita in corp.

Tratamentul cu aerosoli sensibilizeaza mucoasa respiratorie?

Particulele gazoase de medicament sunt distribuite de-a lungul mucoasei respiratorii, insa nu o sensibilizeaza. Efectul este chiar invers, ajutand la refacerea acesteia.

Cum ajung aerosolii in plamani?

In timpul folosirii aparatului de aerosoli, atunci cand persoana respectiva respira, aerosolii patrund prin cavitatea bucala in trahee, in bronhii, apoi in bronhiole (care contin alveole). In terapia cu aerosoli se folosesc bronhodilatatoare, care ajuta la relaxarea cailor respiratorii.

Afectiuni in care metoda de tratament cu aerosoli este importanta

Aparatul de aerosoli este considerat o alternativa revolutionara de tratament pentru mai multe afectiuni, printre care si bolile obstructive ale cailor respiratorii.

Aerosoli pentru nas infundat

Aparatul pentru aerosoli este foarte util pentru persoanele care au nasul infundat, pentru ca particulele inhalate ajuta la curatarea cailor respiratorii si la mentinerea acestora intr-o stare buna de sanatate.

Aerosoli in caz de tuse productiva

Terapia cu aerosoli este recomandata si in situatia persoanelor cu tuse productiva, datorita faptului ca particulele au un efect benefic si la nivelul cavitatii bucale si a faringelui, precum si la nivelul cailor respiratorii inferioare – laringe, bronhii, bronhiole si alveole.

Terapia cu aerosoli in rinita cronica

Rinita cronica se manifesta sub forma unei inflamatii care apare in zona ochilor, a nasului si a gatului, ca o consecinta a expunerii la anumiti agenti alergeni. Pentru tratament se poate folosi un aparat de aerosoli, atat cu ultrasunete cat si cu compresor.

Terapia cu aerosoli in sinuzita

Folosirea terapiei cu aerosoli inca de la primele simptome de sinuzita poate chiar sa ajunga sa excluda administrarea de antibiotice, medicamente care pot sa provoace adesea efecte adverse. Prin terapia cu aerosoli se ajunge direct la sursa inflamatiei, cu maxima eficienta.

Terapia cu aerosoli pentru polipi inflamati

Aerosolii pot sa fie folositi pentru a trata polipii inflamati, insa nasul trebuie sa fie bine curatat anterior. Terapia cu aerosoli nu poate sa trateze complet polipii, insa este eficienta pentru tratarea cauzei care i-a generat.

Medicatia in terapia cu aerosoli [in functie de afectiunea respiratorie cu care va confruntati]

Terapia cu aerosoli este folosita adesea pentru a trata anumite afectiuni ORL sau pulmonare, iar tratamentul presupune introducerea in corp a unor substante cu efect benefic.

Aerosoli cu ser fiziologic

Aerosolii cu ser fiziologic ajuta la refacerea elasticitatii membranelor celulare si favorizeaza mentinerea sanatatii tractului respirator, eliminand toxinele, combatand procesele inflamatorii locale si dezinfectand mucoasa respiratorie. De asemenea, ajuta si la reducerea microorganismelor iritante existente.

Aerosoli cu respisun

Aerosolii cu respisun ajuta la cresterea mobilitatii secretiilor de la nivelul tractului respirator inferior, fiind o terapie utila pentru persoanele cu bronsita sau fibroza chistica. Se recomanda aerosoli cu respisun si pentru a preveni uscarea mucoasei bronsice.

Aerosoli cu dexametazona

Aerosolii cu dexametazona sunt folositi adesea patorita faptului ca au efect antiinflamator, imunosupresiv si limfolitic. Se recomanda aerosoli cu dexametazona pentru pacientii cu laringite acute alergice sau inflamatorii, celor cu astm bronsic sau cu pneumonie. De asemenea, aerosolii cu dexametazona ajuta la tratarea fibrozei pulmonare chistice, a socului anafilactic si a bolii pulmonare obstructive.

Aerosoli cu adrenalina

Aerosoli cu adrenalina se recomanda persoanelor care sufera de astm bronsic sau de laringita, insa este esential ca administrarea sa fie efectuata sub supravegherea stricta a medicului specialist.

Aerosoli cu flixotide

Aerosolii cu flixotide sunt folositi in situatia pacientilor cu astm bronsic, datorita actiunii antiinflamatorii pe care o au. Se secomanda aerosoli cu flixotide pentru ca ajuta la reducerea edemului si a iritatiei, ameliorand simptomele respiratorii si ajutand la prevenirea crizelor de astm bronsic.

Aerosoli cu ventolin

Aerosolii cu ventolin sunt utili pentru ca permit deschiderea cailor aeriene si ajuta la asigurarea unei respiratii mult mai usoare. Aerosoli cu ventolin sunt recomandati si pentru a preveni senzatia de constrictie toracica, respiratia suieratoase sau tusea asociata astmului.

Aerosoli cu fluimucil

Medicul poate sa recomande aerosoli cu fluimucil in situatia pacientilor cu afectiuni respiratorii, caracterizate prin hipersecretie vascoasa si densa. Aerosolii cu fluimucil sunt utili in caz de bronsita acuta sau cronica, in caz de emfizem pulmonar, mucoviscidoza sau bronsiectazie.

Aspecte de retinut si de aplicat, inainte si dupa tratamentul cu aerosoli

Este important sa suflati nasul inainte de tratamentul cu aerosoli, pentru ca particulele gazoase sa poata patrunde prin mucoasa curata. De asemenea, nasul trebuie sa fie curatat si dupa folosirea aparatului de aerosoli pentru eliminarea secretiilor posterioare.