Tot ce ai nevoie sa stii inainte de a-ti cumpara o pereche de ciorapi compresivi
In linii mari, ciorapii medicali se impart in doua categorii: ciorapii compresivi de preventie (ciorapii antivarice) si ciorapii compresivi recomandati de medic intr-un tratament ori folositi in spitale in urma unor interventii chirurgicale, precum operatia de cezariana. Cei utilizati in urma unei operatii, poarta numele de ciorapi antitrombotici.
Cand avem nevoie de ciorapi de preventie?
- Daca lucram intr-o farmacie, intr-un hotel, in orice alt loc unde suntem fortati prin natura jobului sa stam multe ore in picioare, fie ca ne miscam, fie ca stam in acelasi loc, s-ar putea ca ciorapii compresivi sa fie solutia de care avem nevoie pentru a nu mai ajunge seara acasa cu picioare dureroase si obosite.
- Daca avem in familie cazuri sau vedem pe propriile picioare aparitia unor vinisoare ce au potentialul de a se transforma in varice, din nou, putem apela la ciorapii medicali de preventie a varicelor;
- Cand plecam in concediu si stim ca avem de parcurs un drum lung, in care vom fi nevoiti sa stam intr-un spatiu restrans, iar posibilitatea de miscare e limitata, indiferent ca suntem in avion, tren ori masina personala, tot ciorapii medicali ne vin ajutor. Prin compresia graduala exercitata asupra piciorului, cresc sansele ca odata ajunsi la destinatie sa nu fim nevoiti sa stam cu picioarele umflate si amortite.
Ciorapi compresivi antivarice sunt disponibili intr-o gama extrem de variata din care puteti alege in functie de sezon, de gusturi si preferinte. Au diverse culori, sunt versatili adaptandu-se atat la tinute elegante, cat si casual, sport. Se gasesc in varianta pana la genunchi, pana la coapsa ori tip dres/tip pantaloni.
Daca ati vazut vreodata o pereche de ciorapi de compresie foarte grosi, cu un aspect “medical” este foarte probabil ca aceia sa fi fost prescrisi de medicul flebolog in tratamentul unui ulcer venos, spre exemplu.
In cazul ciorapilor de preventie, care au o compresie usoara (in functie de producator 7-15 mmHg, 7- 9 mmHg, uneori chiar cei de 15-20mmHg sunt recomandati pentru preventie, nu se observa diferenta daca ii comparam cu un dres obisnuit.
Ciorapii medicali de compresie medie si mare
Compresie medie inseamna 20-30 mmHG (22-32 mmHg), iar compresie puternica/forte de refera la 34-46 mmHg). Valorile pot sa difere in functie de producator. Aceste doua compresii din urma se recomanda doar cu prescriptie medicala.
Deci achizitia acestora implica o vizita la medic. Medicul pune un diagnostic: tromboflebita superficiala, tromboza venoasa profunda, sindrom post-trombotic si recomanda ciorapul potrivit pentru dvs. prin eliberarea unei retete.
De ce sa tinem cont inainte de a comanda o pereche de ciorapi de compresie?
Indiferent ca sunt ciorapi medicali de compresie usoara sau medie, ca sa obtinem rezultate cu ei, este esential sa alegem marimea potrivita.
Desi pare usor, caci fiecare dintre noi stie ce marime poarta, in realitate trebuie sa tinem cont de faptul ca ciorapii compresivi sunt totusi dispozitive, produse medicale. Ceea ce inseamna ca nu ii alegem asa cum am fi facut-o cu un dres obisnuit.
In primul rand, trebuie sa ne masuram in anumite puncte:
- masuram cu un centimetru circumferinta gleznei in dreptul maleolei;
- masuram circumferinta gambei in punctul cel mai gros;
- masuram si circumferinta coapsei in punctul cel mai gros daca vrem sa comandam o pereche pana la coapsa ori de tip dres.
In al doilea rand, desi uneori nu este vizibil cu ochiul liber, de multe ori pe parcursul zilei piciorul se umfla, mai ales daca exista deja niste probleme instalate la nivelul membrelor inferioare (vene varicoase etc.). Pentru ca masuratorile sa corespunda cu realitatea este necesat sa fie efectuate dimineata, cand piciorul nu este umflat. In caz contrar, riscam sa cumparam o pereche prea mare care nu va exercita compresie necesara.
Cum ne este de ajutor o pereche de ciorapi compresivi?
Fie ca este ciorap compresiv de preventie, gradul I (compresie mica 15-20), gradul II (compresie medie 20-30) sau gradul III (compresie putermica/mare/ forte 30-40), el executa o compresie graduala: 100% La glezna, 75% genunchi, 50% pe coapsa (evident, daca ciorapul este pana la coapsa ori tip dres). Astfel „ajuta” sangele din vene sa urce inapoi la inima, favorizand un flux normal sangvin.
Sunt multi factori care ne ingreuneaza un flux normal sanvin, de exemplu: problemele de circulatie, lipsa miscarii (mai ales dupa o interventie chirurgicala) sau insuficienta venoasa, acea subtiere a peretilor venelor picioarelor. Toti acesti factori duc la acumularea sangelui in venele de la picioare, iar astfel apar umflarea, oboseala si posibil, aparitia unui cheag.
De asemenea, pot imbunatati fluxul limfei in zona picioarelor.
Vara, mai ales, este important sa purtam acesti ciorapi compresivi pentru ca venele se dilata mult mai mult in sezonul cald.
Diferenta dintre DEN-ul si gradul de compresie al ciorapului
O confuzie des intalnita este DEN vs. compresie.
Denier (DEN) se refera la grosimea fibrei textile utilizate. Cu cat mai mare este cifra, cu atat mai gros (deci mai putin transparent) va fi ciorapul. Denier este unitatea de masura pentru densitatea masei lineare a fibrelor.
Indicatorul DEN nu indica gradul de compresie, ci numai grosimea fibrei utilizate!
Gradul de compresie se exprima in mm Hg (mm coloana de mercur) si este un standard international pentru dispozitivele medicale compresive. Produsele compresive fabricate cu respectarea standardelor internationale au obligatoriu inscriptionat pe ambalaj gradul de compresie, exprimat in mm Hg.